Ce este Halloween-ul. Totul despre sărbătoarea americană: tradiții și superstiții

.

Halloween este una dintre cele mai populare sărbători ale toamnei, fiind sărbătorită pe 31 octombrie, dar nu înseamnă numai costume înfricoșătoare și concursuri de „trick or treat”. Iată totul despre Halloween – de unde vine sărbătoarea și care sunt cele mai cunoscute tradiții și superstiții!

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE SEPTEMBRIE, GRATIS, AICI!

Halloween este una dintre cele mai populare sărbători, mai nou celebrată și în România cu mult entuziasm, în special de către cei mici. Provenită de la All-hallow-evening’, adică ziua tuturor sfinților, Halloween se sărbătorește în fiecare an pe data de 31 octombrie.


Istoria sărbătorii de Halloween

Totul despre Halloween. Halloween nu este doar ziua în care lumea se costumează ciudat, se vizionează filme horror, iar copiii pornesc din casă în casă, cu trick or treat, pentru a primi bomboane… 31 octombrie este ultima zi a calendarului celtic, sărbătoare păgână care onorează morții. A fost creată acum 2000 de ani pentru creştinarea păgânilor și ulterior pentru celebrarea, pe 1 noiembrie, a tuturor sfinților Bisericii Catolice.


Rădăcinile Halloweenului se regăsesc într-o festivitate celtică, numită Samhain, ce semnifica sfârşitul verii şi trecerea în anotimpul rece. Celții credeau că, în data de 31 octombrie, spiritele intrau în legătură cu cei vii și coborau pe pământ. Oamenii se deghizau în monștri și ieșeau pe străzi, unde făceau mult zgomot, pentru a speria spiritele rele.

Deși este o sărbătoare păgână, Halloween a fost acceptată de Bisericile Catolică și Protestantă, dat fiind că în cele două culte ziua tuturor sfinților se sărbătorește pe 1 noiembrie. Cuvântul Halloween a fost folosit pentru prima dată în secolul al XVI-lea, în Scoția. Sărbătoarea este însă celebrată în mai multe țări, printre care: Irlanda, Statele Unite, Puerto Rico, Canada, Marea Britanie, Australia, Noua Zeelanda.

Citește și: Cum se comportă chef Sorin Bontea în rol de tată și ce sfaturi are pentru copiii lui: „Copii mari, probleme mari' / EXCLUSIV

Totul despre Halloween: Tradiții


În ciuda multor speculații, Halloween nu are o semnificație satanică. Originile sărbătorii se regăsesc într-un festival celt, cunoscut și sub denumirea de Samhain’, al cărui scop era strângerea recoltei, iar manifestările erau asemănătoare cu cele de acum: costume de Halloween, decorațiuni pentru casă și transformarea dovlecilor în felinare.

Acum, americanii se pregătesc pentru Halloween mai mult decât pentru Crăciun sau Paște, cu atât mai mult cu cât în SUA s-a dezvoltat o adevărată industrie a obiectelor dedicate acestei sărbători: măști, costume de vampiri, schelete, diavoli, fantome… De asemenea, dovlecii scobiți sunt cel mai reprezentativ element al sărbătorii de Halloween, având menirea de a alunga spiritele rele.


Pentru copii este o sărbătoare mult așteptată, deoarece micuții pornesc din casă în casă la colindat, iar gazdele le oferă bomboane. Cei care refuză sunt „speriați' de micuți. Adolescenții și tinerii obișnuiesc să meargă în această noapte în cimitire, unde fac ocultism și spiritism.

La români, Halloweenul este însă doar un motiv de distracție, de joacă și carnaval, magazinele fiind, de asemenea, pline cu obiecte specifice. Nici dovlecii nu scapă netransformați în felinare, iar gospodinele gătesc plăcinte cu dovleac special pentru această zi.


Citește și: Adele s-a îndrăgostit din nou, după divorțul dureros! Cine este iubitul ei și ce cadou fabulos i-a făcut

Totul despre Halloween: Superstiții

Printre superstițiile de Halloween, cele mai multe dintre ele uitate, se numărau și:

  • Dacă se întâmpla ca, în noaptea de Halloween, să auzi pași sau zgomote în spatele tău, nu trebuia să te întorci sub nicio formă, fiindcă riscai să dai peste un spirit venit să te ia cu el pe lumea cealaltă;
  • Dacă în noaptea respectivă îți zbura un liliac prin casă, se spunea că în aceea gospodărie sunt spirite rele;
  • Dacă o fată nemăritată punea în noaptea de Halloween sub pernă o floare de rozmarin și un bănuț de argint, își visa sortitul;
  • Lumânarea aprinsă în dovleac avea scopul de a ține spiritele rele la distanță;
  • În noaptea aceea se foloseau alune pentru vrăji, deoarece diavolul era considerat culegător al acestor fructe;
  • Dacă în noaptea de Halloween participai la o cină, era indicat să vorbești în timpul mesei, pesntru a nu atrage spiritele la ospăț;
  • Dacă în noaptea de Halloween vedeai un păianjen prin casă, se spunea că ești vegheat de spiritul unei persoane apropiate;
  • Dacă băteau clopotele în noaptea de Halloween spiritele și fantomele erau alungate;
  • Se spunea că persoanele născute în respectivă aveau menirea de a comunica și a vedea spiritele.

Foto: Hepta