Ce este hantavirusul. Cum se transmite și care sunt simptomele infecției

.

Ce este hantavirusul? Este întrebarea cea mai frecventă după ce un bărbat din Neamț s-a îmbolnăvit și a ajuns în stare gravă la spital. Hantavirusul este o boală periculoasă, având o rată mare de mortalitate. Bacteria este transmisă de rozătoare sălbatice. Iată care sunt simptomele infecției.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!

Ce este hantavirusul? O boală extrem de periculoasă, rar întâlnită, dar care poate fi mortală. Un bărbat din Neamț se află în acest moment în stare gravă din cauza afecțiunii.


Ce este hantavirusul?

Hantavirusul este o infecție cauzată de o bacterie transmisă de rozătoarele sălbatice. Cele mai expuse bolii sunt persoanele care locuiesc în zonele montane.

Este și cazul unui bărbat din zona Ceahlău-Neamț, care s-a infectat cu hantavirus, posibil după ce a consumat apă dintr-o sursă contaminată de o rozătoare bolnavă. Bărbatul se află în stare gravă, iar medicii fac tot posibilul pentru a-l salva. Din păcate, are deja insuficiență hepatică și renală.


Au fost suspicionate mai multe afecţiuni. Din păcate, a fost confirmată infecţia cu hantavirus. (…)  Este internat cu o stare generală gravă. Este evaluat în Unitatea de Terapie Intensivă a Clinicii de Nefrologie: are afectare renală majoră, afectare pulmonară şi hepatică, febră şi stare generală gravă. (…) Prognosticul este rezervat în prezent, dar sperăm să apară o îmbunătăţire în următoarele zile. Pacientul a avut expunere la acest tip de infectare virală. Casa acestuia se află la 50 de metri de pădure. Cu trei săptămâni înainte de debutul simptomelor bolii, el a fost în pădure, la tăiat lemne. Posibil să se fi infectat atunci, a declarat purtătorul de cuvânt al spitalului Parhon din Iași, potrivit mediafax.ro.


Citește și: Care sunt cele mai periculoase 12 virusuri cunoscute până în prezent.Au ucis zeci de milioane de oameni

Citește și: Care sunt simptomele specifice infectării cu noua tulpină COVID-19:sunt 23 de modificări față de virusul inițial


Citește și: Scandalul dintre Anamaria Prodan și Gigi Becali continuă:„Familia Reghecampf nu se târăște ca tine’

Cum se transmite hantavirusul?

Hantavirusul constituie o boală infecţioasă care se transmite la om de la şobolanii de pădure, prin contact cu materiile fecale sau urina lor. Această infecție este una extrem de rară și survine în cazul persoanelor care locuiesc în apropierea pădurilor sau în spaţii insalubre, dar și cei care merg în drumeţii montane sunt expuşi riscului de infecţie.


„Virusurile se transmit de la şobolanii din pădure, nu de la şobolanii din oraş, prin inhalarea urinii aerosolizate, în mod special la cei care campează în pădure, pe locuri neamenajate sau pe lemne multe. Afectarea renală este severă, putând duce la hemoragii abdominale.’, a declarat Doina Matfei, şef secţie CPU Spital I. C. Parhon Iași, conform stirileprotv.ro.


Simptomele infecției cu hantavirus

Printre simptomele cu care s-a confrutat bărbatul care este în stare gravă la spital, specifice infecției cu hantavirus, s-au numărat: febră, probleme de respiraţie, vărsături, stări de greaţă, probleme renale, dar și hemoragie la nivelul tractului urinar.

„Hantavirus este o boală foarte severă, cu repercursiuni importante asupra organismului, ce cele mai multe, ori, din nefericire fatale’, susține medicul infecționist Florin Roșu.

Sursa foto: pixabay


Citeşte şi despre cum să scapi de șoareci – soluții să scapi de rozătoare!