Ce este interzis să faci în noaptea de Sânziene 2023 pentru a nu atrage ghinionul. Tradiții și obiceiuri. Din vechi strămoși, Sânzienele sau Drăgaica, așa cum mai este denumită în popor, este una dintre zilele cu o mare importanță, fiind încărcată de tradiții, superstiții și obiceiuri, care dacă nu sunt respectate îți pot aduce mult ghinion pe toate planurile. Ei bine, totul începe încă din noaptea de Sânziene, mai concret de pe 23 iunie până pe 24 iunie, când ai o listă de lucruri interzise dacă vrei să își meargă bine pe tot parcursul anului!
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!
Sânzienele sunt, în mitologia românească, zâne bune din clasa ielelor dar care atunci când nu le este respectată sărbătoarea devin surate cu Rusaliile care sunt zâne rele. Așa cum am mai spus, din vechi strămoși, Sânzienele sunt supranumite si Drăgaicele, manifestându-se, potrivit superstiției, în ziua Sf. Ioan Botezătorul, pe 24 iunie.
Citește și: Noaptea de Sânziene
Ce este interzis să faci în noaptea de Sânziene 2023 pentru a nu atrage ghinionul
Tradițiile, obiceiurile și superstițiile arată că în ziua de Sânziene este interzis să faci orice fel de treabă, mai ales când vine vorba despre muncă fizică, în câmp sau prin grădini, astfel că cei care se abat de la 'regula nescrisă' vor avea parte de numeroase primejdii. Ei bine însă, nu doar ziua există o serie de superstiții, ci încă din noaptea de 23 spre 24 iunie.
Mai concret, se spune că cine vede dansul ielelor își va pierde complet mințile sau va rămâne mut și nu va putea povesti ceea ce a văzut. Despre ele se mai spune că în timpul dansului au clopoței la picioare care sună încontinuu, astfel că este interzis să ieși din casă și să mergi pe drumuri după miezul nopții.
Tot în această noapte se spune ca răsare în mod magic floarea albă de ferigă, care aduce noroc celui care o va culege și va putea citi gândurile oamenilor. Mai mult decât atât, înainte de miezul nopții, se înconjoară casa cu făcliile aprinse pentru ca anul următor să fie mai bogat. In același timp, se fac zgomote nocturne pentru a alunga duhurile rele de pe lângă locuință.
Tradiții și obiceiuri de Sânziene
Ei bine, lista tradițiilor și obiceiurilor nu se încheie aici! În ziua de 24 iunie se atârnă crengi de arțar la uși și la ferestre, pentru a fi îndepărtate toate forțele malefice. De asemenea, dacă hainele, covoarele și lenjeriile sunt expuse in 24 iunie la soare, ele nu vor fi mâncate de molii.
Totodată, dacă azi vezi o furnică roșie este semn bun de prosperitate, avuție și bun augur. În unele zone din țară, azi se obișnuiește să se mănânce turte din aluat cu flori de soc pentru a fi sănătos tot anul. Tot din vechi strămoși, se spune că dacă culegi și mănânci petalele florii de grâu, numita albăstrica, tot anul vei avea noroc în toate.
Sursă foto: Freepics