Specialiștii au descoperit un nou simpton COVID-19. Parosmia este cel mai nou simptom al infecției de lungă durată cu COVID-19, așa numitul long-Covid.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!
Pierderea mirosului este un simptom al coronavirusului, însă unii oameni cu așa numitul long-covid detectează mirosul neplăcut la câteva luni după ce au contractat virusul. Efectul secundar neobișnuit este cunoscut sub numele de parosmia – adică o denaturare a mirosului – și afectează persoane de toate vârstele, dar în special pe cei mai tineri.
Profesorul Nirmal Kumar, un chirurg ORL din Marea Britanie, a declarat că acest simptom este „foarte ciudat și unic’ și afectează sute de pacienți din UK, potrivit newsky.com.
Parosmia este o denaturare a mirosului și afectează pe cei care suferă de coronavirus de o perioadă mai lungă de timp. De asemenea, medicul a declarat că multe dintre persoane experimentează halucinații olfactive, ceea ce înseamnă că simțul mirosului este distorsionat și foarte neplăcut. Tot acesta spune că, noul simptom COVID-19 le afectează foarte mult calitatea vieții.
Citește și: De ce nu se infectează cu COVID-19 toți membrii unei familii, dacă unul este bolnav. Explicația medicilor
Citește și: Proteina miraculoasă din lapte, care poate preveni și chiar trata infecția COVID-19
Citește și: A apărut spray-ul care elimină virusul SARS-COV-2 în proporție de 99,99%, într-un minut!
Ce este parosmia, cel mai nou simptom COVID-19
Se pare că mulți dintre pacienții bolnavi de COVID-19 pe care medicii britanici i-au avut în grijă s-au plâns că simt în nas un puternic miros de pește stricat, arsură sau sulf, potrivit experților.
Potrivit medicilor, parosmia se poate trata în timp. Cei care suferă de parosmia în urma infectării cu COVID-19 își vor recupera în timp simțul gustului și al mirosului, însă pot face și antrenamente ale mirosului. Excercițiul pentru recăpătarea mai rapidă a mirosului constă în mirosirea zilnică pentru 20 de secunde a trandafirilor, lămâilor, pătrunjelului și a uleiului esențial de eucalipt.
FOTO: pixabay.com