Ce este Virusul HMPV, asemănător gripei și răcelii, care a umplut spitalele din China și a ajuns în Europa. Care sunt simptomele și cât de periculos este: „Se transmite prin aer sau contact cu suprafețele contaminate și...”

.

Ce este virusul HMPV, asemănător gripei și răcelii, care a umplut spitalele din China și a ajuns în Europa. Care sunt simptomele și cât de periculos este acest virus. Medicii au vorbit despre metapneumovirusul uman. Iată ce recomandări au făcut doctorii!

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!

Metapneumovirusul uman (HMPV), un virus respirator asemănător gripei și răcelii, face ravagii în nordul Chinei. Acest virus a umplut deja spitalele și a readus imagini asemănătoare celor din perioada pandemiei de Covid-19. Deși nu există un vaccin disponibil, autoritățile chineze recomandă măsuri de prevenție, precum purtarea măștilor și evitarea aglomerațiilor.

Virusul ar fi ajuns deja și în Europa, iar Organizația Mondială a Sănătății monitorizează situația îngrijorătoare, având în vedere riscurile pentru grupurile care sunt vulnerabile.

virus-china2virus-china2

Citește și: Infecția cu norovirus: ce o cauzează și ce simptome prezintă / Focar la un colegiu din Timişoara

Citește și: Diferența dintre viruși și bacterii

Citește și: Simona Gherghe, despre primul iubit din adolescență: „Era cu 5 ani mai mare ca mine, avea plete și venea și mă lua cu o Dacie de la școală. A fost o poveste…” / EXCLUSIV

Citește și: Sebastian Stan a câştigat Globul de Aur pentru Cel mai bun actor cu filmul „A Different Man”: „Acest premiu este pentru mama mea, care a plecat din România în căutarea unei vieți mai bune. România, te iubesc!”

Ce este Virusul HMPV, asemănător gripei și răcelii, care a umplut spitalele din China și a ajuns în Europa

Metapneumovirusul uman (HMPV) provoacă o creștere alarmantă a cazurilor de infecții respiratorii în nordul Chinei. Acest virus a umplut deja spitalele și a adus scene asemănătoare cu cele din perioada pandemiei de Covid-19.

Potrivit publicației Daily Star, acest virus, similar gripei și răcelii, dar pentru care nu există vaccin, face ravagii în China, iar autoritățile au început să recomande din nou purtarea măștilor și evitarea aglomerației.

Care sunt simptomele virusului HMPV și cât de periculos este

Virusul HMPV se transmite prin aer sau prin contact cu suprafețele contaminate și provoacă simptome precum: tuse persistentă, febră, congestie nazală și oboseală accentuată. Deși majoritatea infecțiilor sunt ușoare, virusul poate cauza complicații grave, în special în rândul copiilor, al vârstnicilor și al persoanelor cu sistem imunitar slăbit.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) monitorizează îndeaproape situația și subliniază legătura HMPV cu virusul respirator sincițial (VSR), responsabil și el pentru numeroase îmbolnăviri severe. În ciuda apelurilor la calm ale autorităților chineze, care susțin că „infecțiile respiratorii tind să atingă un vârf în timpul sezonului de iarnă', imaginile distribuite pe rețelele de socializare cu spitale supraaglomerate au stârnit îngrijorare la nivel internațional.

Mai mult decât atât, virusul HMPV ar fi fost deja depistat și în Europa, inclusiv în Marea Britanie, potrivit cotidianului britanic. Deși specialiștii nu consideră deocamdată HMPV o amenințare globală de amploarea Covid-19, creșterea rapidă a numărului de cazuri sugerează necesitatea unei monitorizări stricte.

„Situația actuală a infecției cu HMPV în China a stârnit îngrijorare în rândul profesioniștilor de sănătate publică. Metapneumovirusul uman (HMPV) este un virus respirator comun care poate provoca de la forme ușoare de boală până la forme severe, în special la copiii de vârstă mică, la vârstnici și la cei cu probleme imunitare.

Creșterea recentă a numărului de cazuri de infecție HMPV în China a determinat măsuri sporite de supraveghere și monitorizare pentru a înțelege mai bine amploarea epidemiei și pentru a evalua impactul virusului.

Se știe că infecția cu HMPV este prezentă pe tot parcursul anului, cu vârfuri de activitate ale virusului în lunile de iarnă și primăvară ca și în cazul gripei', a explicat dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, pentru libertatea.ro.

Cum se răspândește metapneumovirusul uman 

Metapneumovirusul uman este asemănător cu virusul respirator sincițial (VSR) și cauzează infecții respiratorii grave la copii și persoane vârstnice. Până în prezent nu există un vaccin sau un tratament antiviral specific pentru HMPV în China, iar tratamentele disponibile sunt destinate doar pentru reducerea simptomelor.

În ultima perioadă, cazurile de infecție cu HMPV au crescut semnificativ, în special în rândul copiilor sub vârsta de 14 ani din nordul Chinei. Conform Economic Times of India, numărul cazurilor din China a crescut cu 45%, ajungând la 327 de cazuri în 2024, comparativ cu 225 în 2023, iar acest lucru se datorează și unei creșteri a raportărilor de boli respiratorii după pandemia de Covid-19.

„Virusul se răspândește prin picături respiratorii atunci când o persoană infectată tușește sau strănută și poate supraviețui, de asemenea, pe suprafețe pentru o perioadă de timp, contribuind la amplificarea transmiterii. Simptomele infecției cu HMPV pot include tuse, febră și dificultăți de respirație, iar în cazurile severe, poate duce la pneumonie sau bronșiolită.

În China sunt 4 entități morbide care afectează populația concomitent inclusiv meta pneumo virusul uman HMPV. Ca răspuns la situația actuală, autoritățile de sănătate publică din China subliniază importanța măsurilor preventive, cum ar fi spălarea frecventă a mâinilor, protecția mecanică a  tusei și strănutului și evitarea aglomerărilor umane. 

Deși HMPV nu este un virus nou, situația actuală din China reamintește de amenințarea permanentă  reprezentată de agenții patogeni respiratori și a necesității unor măsuri  de sănătate publică pentru a le atenua impactul', a transmis medicul epidemiolog Emilian Popovici.

Sursa foto: Pixabay/ X

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton