Ce înseamnă conclav. Alegerea unui nou papă este un proces bine stabilit, ce începe cu convocarea unui conclav în Vatican, unde cardinalii se adună pentru a vota. În urma unei serii de deliberări și voturi, atunci când un candidat obține majoritatea necesară, fum alb iese din coșul Capelei Sixtine, vestind lumii începutul unei noi ere pentru Biserica Catolică.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!
Cuprins
Ce înseamnă conclav. Papa Francisc, care a condus Biserica Catolică cu o blândețe remarcabilă, a trecut în neființă pe 21 aprilie 2025, la vârsta de 88 de ani. Potrivit unui anunț oficial al Vaticanului, cauza decesului său a fost un accident vascular cerebral, urmat de o comă prelungită și un „colaps cardiocirculator'. După această pierdere, Biserica se pregătește să dea un nou lider spiritual, ce va ghida credincioșii într-o perioadă plină de provocări.
Ce înseamnă conclav
Conclav provine din limba latină „cum clave, care se traduce prin „cu o cheie'. Este procesul prin care cardinalii se adună pentru a alege un nou Papă, o tradiție veche ce datează din 1274, când papa Grigore al X-lea a stabilit procedura oficială.
DEX propune trei definiții pentru cuvântul conclav: 1) sală în care matroanele romane își primeau musafirii apropiați, 2) adunare a cardinalilor întruniți pentru alegerea unui nou papă; figurat, adunare secretă, 3) sala în care se întrunește conclavul.
Așadar, termenul subliniază natura restricționată și privată a întâlnirii, având rădăcini adânci în tradiția Bisericii Catolice, dar și o semnificație mai largă, referindu-se la orice întâlnire discretă a unui grup restrâns de persoane.
Cum se desfășoară ritualul de alegere a noului papă
Ce înseamnă conclav. După decesul Papei Francisc, Biserica Catolică se pregătește pentru alegerea unui nou Suveran Pontif. Procesul, cunoscut sub denumirea de conclav, este unul dintre cele mai vechi și secrete proceduri electorale, având rădăcini adânci în tradițiile religioase ale lumii. Deși se crede că doar cardinalii pot fi aleși papă, în realitate, nu există o restricție clară care să interzică altor persoane să fie desemnate pentru această funcție, potrivit Le Figaro.
În timpul procesului de vot, cardinalii locuiesc în Casa Santa Marta, unde sunt complet izolați de lumea exterioară până la alegerea noului Pontif. Cardinalii vor merge zilnic pe Via delle Fondamenta spre Capela Sixtină, unde va avea loc conclavul, iar orice comunicare cu exteriorul este interzisă pe durata acestuia.
În prima zi a conclavului, se va vota o singură dată, iar apoi, de până la patru ori pe zi. Alegerea unui Papă necesită o majoritate de două treimi. Fiecare cardinal își scrie numele candidatului pe un card, care este pus într-o urnă mare. Voturile sunt numărate și citite cu voce tare, apoi cartonașele de vot sunt arse. Fumul alb semnalează alegerea unui Papă, iar fumul negru indică o nouă rundă de vot.
Amintim că, atât Papa Francisc, cât și Papa Benedict al XVI-lea, au fost aleși în doar două zile.
Citește și: Ce urmează după moartea Papei Francisc. Cum și când se alege noul papă
:contrast(8):quality(75)/https://www.viva.ro/wp-content/uploads/2025/04/001-cover-298.jpg)
Cine sunt cei 5 cardinali favoriţi pentru a-l înlocui pe Papa Francisc
După moartea Papei Francisc, Biserica Catolică se pregătește de o tranziția care-i va determina direcția pentru viitorul apropiat.
Pietro Parolin are 70 de ani şi este considerat a fi unul dintre cardinalii cu cele mai mari şanse la succesiune. Este secretar de stat al Vaticanului şi este considerat drept un diplomat de carieră şi unul dintre puţinii oameni din cadrul Bisericii Catolice capabil să gestioneze cu tact şi înţelepciune atât conflictele interne, cât şi conflictele cu care se confruntă întreaga lume.
Matteo Zupi, în vârstă de 69 de ani, e arhiepiscop de Bologan şi este văzut ca fiind cel mai îndreptăţit succesor al Papei Francisc dat fiind faptul că a fost cel mai mare susţinător al reformelor propuse de fostul Papă. A militat pentru drepturile migranţilor şi a fost trimisul special al Vaticanului la Kiev în încercarea a aduce pacea între Rusia şi Ucraina.
Pierbattista Pizzaballa este cel mai tânăr dintre cei cinci cardinali, la doar 59 de ani. Este patriarhul latin al Ierusalimului şi s-a făcut remarcat pentru vastele cunoştinţe care i-au permis apropierea oamenilor în tensionata zonă din Orientul Mijlociu. De asemenea, s-a făcut cunoscut şi pentru implicarea sa în comunităţile creştine din Fâşia Gaza.
Jean-Marc Aveline are 66 de ani şi este un preot francez născut în zona Magrebului, în Algeria mai exact. Este considerat a fi o figură progresistă în cadrul Bisericii Catolice şi un susţinător al drepturilor omului în general şi susţinător al drepturilor migraţilor, în special. Aveline este licenţiat în greacă, ebraică şi teologie.
Luis Antonio Gokim Tagle are 67 de ani şi este supranumit „Chipul Asiei catolice', fiind originar din Filipine. Carisma sa, precum şi implicarea în cazurile sociale şi ajutorul oferit oamenilor nevoiaşi i-au adus o popularitate crescută la Vatican, acestea fiind şi motivele pentru care este nominalizat printre favoriţi.
Sursa foto Profimedia