Ce înseamnă sintagma "de bună seamă" de la BAC 2023. Ministrul Deca, clarificări după petiția elevilor privind această expresie

.

Petiția elevilor care au susținut proba la Limba română de la BAC 2023, privind sintagma „de bună seamă”, cerând să se modifice baremul de corectare a subiectelor, a avut succes. Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că s-a ocupat de acest caz și a transmis o clarificare. Iată ce înseamnă sintagma „de bună seamă” de la BAC 2023.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!


La profilul real – filiera tehnologică, prima cerinţă la subiectul 1 la Limba română a fost ca elevii să indice, dintr-un fragment al lucrării lui George Călinescu ‘Ion Creangă. Viaţa şi Opera’, sensul secvenţei ‘de bună seamă’. Ce înseamnă sintagma „de bună seamă' de la BAC 2023? Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române secvența înseamnă „cu siguranță’, „desigur’, „fără îndoială’.

În spațiul public a fost lansată o petiție online intitulată„Baremul de la Bacalaureat la disciplina Limba și Literatura Română’, care a strâns peste 40.000 de semnături și în care se cere să fie luate în calcul toate formele corecte pentru expresia „de bună seamă’.


Într-o declarație susținută la Palatul Victoria, ministrul Educației a precizat că a fost transmisă o notă în toate centrele zonale de evaluare ce conține clarificări referitoare la punctarea și altor sinonime în afara cuvântului.

Am văzut și noi discuțiile din spațiul public și am discutat și cu cei implicați în organizarea examenului. Pentru o corectură unitară a fost transmisă o notă în toate centrele zonale de evaluare ce conține clarificări referitoare la punctarea și altor sinonime în afara cuvântului, desigur, care este menționat în barem și clarificări vizavi și de modul în care se face evaluarea.


Ați văzut că acolo erau punctaje asociate unor anumite elemente, în așa fel încât toată lumea să urmeze același mod de corectură, să nu avem diferențe. Ne-am ocupat chiar dimineață de acest subiect și cred că va fi în avantajul elevilor să avem această abordare unitară.’, a declarat ministrul Deca.

Citește și: Ce concluzie a tras Monica Tatoiu după cele două divorțuri: „În viață, pe lângă romantism există și o mare doză de ghinion


Citește și: Care este numele real al Xoniei. Ce semnificație are numele ei de scenă: „Ca să fie mai ușor…

Ce înseamnă sintagma „de bună seamă' de la BAC 2023

Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație arată, într-o notă trimisă în centrele unde sunt corectate lucrările la Limba română de la Bacalaureat, că la cerința 1 a primului subiect vor fi luate în calcul „toate variantele corecte care indică sensul din text al secvenței date’- „de bună seamă’.


Aceasta, în condițiile în care a fost lansată o petiție care a strâns zeci de mii de semnături și în care se cere să fie luate în calcul toate formele corecte pentru această expresie. În baremul de corectare, cerința 1 prevedea că sensul din text al expresiei „de bună seamă’ era „desigur etc.’.

„În evaluarea lucrărilor la proba Ea) – limba și literatura română – , se vor puncta, la Subiectul I.A, cerinta 1, toate variantele corecte care indică sensul din text al secvenței date. Punctajele pentru formularea răspunsului în enunț și pentru corectitudinea exprimării, respectarea normelor de ortografie și de punctuație se acordă și în cazul în care elevul nu a indicat sensul corect al secvenței date’, se arată în nota transmisă centrelor de examen.


Controversă mare privind sintagma „de bună seamă' de la proba de Limba română de la BAC

Expresia „de bună seamă' a fost căutată pe internet înainte de examen, motiv pentru care Ministerul Educaţiei verifică acum dacă elevii au aflat subiectul înainte. Chiar înainte ca elevii să ajungă în sala de examen, sintagma era în topul căutarilor pe platforma Dex online.


Potrivit monitorizărilor Google, încă de aseară de la miezul nopții internauții au vrut să vadă care este sensul expresiei „de bună seamă’. La acel moment, 42 de persoane căutau definiția acestei expresii. Ulterior, vârful căutărilor a fost atins în jurul orei 4:00 dimineața, când 100 de persoane au intrat pe Google și au căutat ce înseamnă această expresie.

Interesant este că au fost foarte multe căutări și în ceea ce privește cerința exactă a primului subiect de la examenul de Bacalureat de astăzi, respectiv „indică sensul din text al secvenței „de bună seamă'’. Lucru care a fost căutat pe Google încă de la ora 1:00 de 34 de persoane, ulterior vârful căutărilor a fost la ora 3:30, și chiar astăzi de dimineață, înainte să înceapă examenul, 42 de persoane căutau pe Google răspunsul la această cerință, potrivit digi24.ro.


Ministrul a anunţat că vor dispune şi un audit informatic, dar verificările nu i-au lăsat să aibă o suspiciune cu privire la potenţiale incidente. Ea a dat asigurări că din punct de vedere al posibilităţii de a scăpa subiectele în spaţiul public, din toate verificările pe care le-au făcut, acest lucru nu este posibil.

‘Ca idee, spaţiul de lucru unde se desfăşoară acest proces este unul securizat, toţi acei care au acces la subiect în acea dimineaţă au telefoanele lăsate la intrare, sigilate, nimeni, şi am verificat, pentru că este monitorizat audio-video, nu a comunicat cu cineva din exterior. Deci, din punct de vedere al posibilităţii de a scăpa subiectele în spaţiul public, din toate verificările pe care noi le-am făcut acest lucru nu este posibil’, a spus ministrul.


Potrivit News.ro, Ligia Deca a menţionat că s-au făcut verificări cu specialişti în zona IT, iar ‘încercările de căutări efectuate în cursul zilei de ieri şi de astăzi, la nivelul Ministerului Educaţiei, relevă în privinţa expresiei de bună seamă date diferite’.

‘Deci, în funcţie de unitatea digitală pe care o utilizăm şi locul din care se face căutarea, rezultatul este diferit. De asemenea, inclusiv în această dimineaţă datele au fost diferite. Am discutat şi cu specialişti de la compania care gestionează motoarele de căutare, ne-au spus că acest instrument nu poate fi folosit pentru a vedea exclusiv numărul de căutări realizate de către indivizi, ci acest număr de incidenţă încorporează şi căutări din publicaţii, etc.

În alte zile ale anului au fost incidenţe similare, pe aceeaşi expresie, număr similar de căutări sau chiar mai mare. Deci nu putem face o corelaţie între numărul de căutări şi o potenţială breşă de securitate la nivelul subiectelor’, a spus Ligia Deca.

Întrebată dacă este doar o coincidenţă căutarea acelei expresii pe net, Deca a răspuns: ‘Este un rezultat care nu poate fi corelat ştiinţific cu o potenţială ieşirea a subiectelor în spaţiul public, credeţi-ne, am verificat şi vom dispune şi un audit informatic la CNP ca să ne asigurăm din toate punctele de vedere că lucrurile sunt ok. Verificările de aseară nu ne-au lăsat să avem o suspiciune cu privire la potenţiale incidente’.