Ce ai voie și ce nu ai voie să faci de Sfântul Andrei. Pe 30 noiembrie, credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei, ocrotitorul românilor. Potrivit tradiției, ziua de 30 noiembrie este potrivită pentru ritualuri de vindecare a bolilor, dezlegare a farmecelor, blestemelor și atragerea norocului în căsnicie.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!
Sfântul Andrei este cel care a propovăduit creştinismul în Dobrogea, Macedonia, Tracia şi Ţarigrad. Apostolul a botezat greci şi geto-daci din aceste teritorii şi a hirotonit primii episcopi şi preoţi, aşa cum făcea Apostolul Pavel în călătoriile sale misionare. Sfântul Andrei se numără printre cei 12 apostoli ai lui Iisus şi este considerat „Ocrotitorul României’.
Ce nu ai voie să faci de Sfântul Andrei
Noaptea dintre 29 şi 30 noiembrie este una magică, în care lupii capătă puteri neobişnuite, strigoii, vârcolacii şi sufletele rătăcite umblă peste tot.
Potrivit unor credințe populare, sărbătoarea bisericească a Sfântului Andrei ținea doar până la prânzul zilei de 30 noiembrie, după aceea fiind îngăduit să se lucreze. Conform altor obiceiuri, nu era voie a se munci întreaga zi, iar cei care încălcau această poruncă riscau să se îmbolnăvească, să aibă amețeli, să îi doară capul, să se înece, să fie arși cu apă fiarta, să fie bântuiți de strigoi, să aiba coșmaruri, să fie atacați pe drum de animale ori să le mănânce lupii vitele.
În tradițiile românești, ziua Sfântului Andrei este supranumită și Ziua Lupului. În tradiția populară se spune că lupii coboară din munte și se adună în haite de câte doisprezece. Pe 30 noiembrie, oamenii se fereau a rosti numele acestor animale (astfel încât să nu se întâlnească cu ei în următorul an).
Potrivit spuselor din bătrâni, femeile nu au voie să se pieptene și nici să coasă pentru a nu le merge rău în anul care vine.
Citește și:
Postul Crăciunului. Zile cu dezlegare la pește în postul Crăciunului 2020
„Marea conjuncție' de pe 21 decembrie 2020. Ce vom vedea pe cer acum se mai repetă peste 60 de ani!
Postul Crăciunului. Cum ții corect postul vinerea și ce rugăciune poți spune pentru spor în casă
Ce se face de Sfântul Andrei
Pentru ca spiritele morţilor să nu ajungă în case, de Sfântul Andrei se goleşte cenuşa din sobe, iar oalele şi cănile sunt întoarse cu gura în jos. Tot de Sfântul Andrei, în unele zone din Bărăgan, fetele fac turtă din făină de grâu, cu apă şi multă sare, şi se spune că acel flăcău ce îi aduce fetei noaptea apă în vis, să-şi astâmpere setea, o va lua de nevastă.
Conform tradiției, în această zi sfântă, românilor care țin post negru li se împlinesc dorințele legate de însănătoșire sau căsătorie. Tot de Sfântul Andrei, copiii pun crengi de copaci roditori în apă ca să înflorească și să sorcovească cu ele de Anul Nou.
Ca mijloace de protecţie faţă de strigoi se mai folosesc firimituri de pâine împrăştiate în curte – pentru ca duhurile să nu intre în casă după mâncare – şi candele aprinse lângă icoane. Animalelor din gospodărie li se pune în hrană busuioc sfinţit şi în apă agheasmă.
Noaptea Sfântului Andrei: superstiţii, farmece, predicţii privind ursitul, dar şi vremea
Noaptea Sfântului Andrei este marcată de unele obiceiuri, tradiţii, superstiţii de sorginte precreştină, vizând apariţia strigoilor, farmece şi ghicirea ursitului, dar şi protecţia oamenilor, a locuinţelor şi a animalelor.
În noaptea de Sfântul Andrei, hotarul dintre cele văzute şi cele nevăzute dispare, iar momentul este propice pentru unele practici de prospectare a viitorului. Astfel, în noaptea Sfântului Andrei, „umblă strigoii' să fure „mana vacilor', „minţile oamenilor' şi „rodul livezilor'. Strigoii sunt spirite ale celor morţi, care, din diverse motive, n-au mai ajuns pe tărâmul de dincolo şi care, în această noapte, devin periculoase, distrugătoare, aducând calamităţi, boli şi nefericire.
Pe de altă parte, condiţiile meteorologice din noaptea Sfântului Andrei pot prevesti cum va fi iarna, care nu va fi grea, dacă afară este senin şi cald. În schimb, un cer întunecat, cu lună plină, ninsoare sau ploaie sunt semn de iarnă cu troiene mari.
Tradiții de Sfântul Andrei
– ţineţi candela aprinsă în casă din seara de 29 până la miezul
nopții următoare, de 30 spre 31 noiembrie, ca să alungați spiritele
rele;
– trebuie să țineți post negru pe 29 noiembrie pentru ca toate dorințele să vi se împlinească;
– ungeți geamurile şi uşile de la casă (şi de la grajduri, care aveți așa ceva) cu usturoi pentru a vă feri de strigoi; faceţi cruce cu usturoi pe mâini celor mici şi să le dați mâncare cu usturoi.
Peştera Sfântului Andrei
Locul unde în care tradiţia populară românescă susţine că a trăit şi a
creştinat Sfântul Apostol Andrei este cunoscut astăzi sub numele de
Peştera Sfântului Andrei, situat în apropierea localităţii Ion Corvin
din judeţul Constanţa. Peştera se găseşte la mai puţin de doi kilometri
de „Cişmeaua Mihai Eminescu’ şi la apoximativ patru kilometri de şoseaua
Constanţa – Ostrov, fiind clasată ca monument istoric .
În timpul stăpânirii otomane, peştera a fost uitată, prin 1943 a fost
redescoperită de preotul Constantin Lembrău, împreună cu avocatul Ion
Dinu, pentru ca în 1944 peşterea să fie resfinţită şi redată cultului,
prin construirea unei turle şi a unui zid de protecţie. A căzut în
uitare până după 1989, când s-au reînceput lucrările de dezvoltare a
ansamblului monahal, care continuă şi în prezent.