Ce s-a întâmplat cu dosarul Hidro Prahova în care au fost citați inclusiv Vladimir Ciorbă și Sebastian Ghiță și ce acuzații i se aduceau în urmă cu 10 ani patronului Nordis. Ancheta viza o fraudă cu fonduri europene

.

În februarie 2015, la DNA Ploiești au fost citați Vladimir Ciorbă, Sebastian Ghiță, Mircea Cosma (președinte al CJ Prahova la acel moment), fiul său Vlad Cosma (deputat PSD la momentul anchetei), dar și cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herțanu, decedat în urmă cu un an. Între timp, Această anchetă „s-a evaporat” pur și simplu în sertarele procurorilor DNA.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!

Vezi și acest video VIVA!:

Acum zece ani, procurorii i-au chemat pe cei numiți mai sus pentru audieri într-un dosar în care se făceau cercetări privind deturnarea de fonduri europene destinate unui proiect de modernizare şi extindere a reţelelor de canalizare din mai multe oraşe.

1212412124

Vladimir Ciorbă, pe lista suspecților alături de Sebastian Ghiță

Finanțarea europeană primită de județul Prahova era de 160 de milioane de euro. Banii au fost accesaţi de SC Hidro Prahova SA, societatea aflată în subordinea Consiliului Judeţean Prahova. Procurorii anticorupție din Ploiești aveau probe că o mare parte din aceste fonduri a fost însușită în interes propriu de un grup de afaceriști și politicieni. 

Pe lista suspecților s-a aflat și omul de afaceri Vladimir Ciorbă, atunci un personaj total necunoscut opiniei publice, astăzi ajungând notoriu după inculparea în dosarul Nordis, alături de soția sa, Laura Vicol.

Vladimir Ciorbă a fost inculpat în data de 18 februarie 2015 și a ieșit în cătușe atunci din sediul DNA de la Ploiești. Era acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, schimbarea nelegală a destinației fondurilor europene și evaziune fiscală, scrie Libertatea.

Între timp, ancheta „s-a evaporat' pur și simplu în sertarele procurorilor DNA. Vladimir Ciorbă nu a mai fost deferit justiției pentru faptele grave de care a fost incriminat.

Ce acuzații i se aduceau atunci lui Vladimir Ciorbă, patronul Nordis

Potrivit acuzațiilor de la momentul reținerii, Vladimir Răzvan Ciorbă, administrator și asociat în trei firme (SC CVR Asfalt Construct Group SRL, SC CVR Activities Group SRL București și SC Gefam Pro SRL Dobroești), era suspectat că, împreună cu Iulian Herțanu, precum și cu Mihail Marian Coman, angajat al SC Hidro Prahova SA în funcția de consilier al directorului general, „au constituit un grup infracțional pentru a acționa în vederea câștigării frauduloase a contractului de lucrări având ca obiect extinderea rețelei de canalizare din orașul Comarnic'.

Procurorii anticorupție îi suspectau pe reprezentanții acestor firme că și-ar fi însușit importante sume din acest proiect, prin schimbarea ilegală a destinației fondurilor obținute și prin sustragerea de la plata contribuțiilor datorate către stat.

În această cauză, denumită la vremea respectivă „Dosarul HidroPrahova', DNA anunța că se deturnaseră aproximativ 54% din fondurile alocate proiectului european, banii fiind însușiți în interes propriu. 

Prejudiciul produs ar fi fost estimat la 7,8 milioane de lei, la care se adăugau 2,5 milioane de lei, bani furați prin sustragerea de la plata taxelor către stat, prin practici evazioniste.

Citește și: Laura Vicol, mesaj video după eliberarea din arest: „Sunt vie, sănătoasă, cu răni mari în suflet' / Avocata și-a schimbat imaginea – fără extensii și doar în ținute sobre

Citește și: Magicianul Robert Tudor a filmat un hoț român în timp ce voia să-i fure portofelul, în Madrid: „Era cu mâna în buzunarul meu'. Între timp a aflat și numele hoțului!

Citește și: Laura Vicol recunoaște că a zburat „de câteva ori’ cu Marcel Ciolacu în avioane private. Ce spune despre demisia din PSD: „Bărbații din partidul meu nu mă susțin. Această execuție…’

Ce s-a mai întâmplat cu dosarul Hidro Prahova în care au fost citați și Vladimir Ciorbă și Sebastian Ghiță

În 2018, dosarul HidroPrahova a fost cerut de la Ploiești la structura centrală a DNA, împreună cu toate celelalte cauze care îi vizau pe membrii familiei Cosma, dar și pe Sebastian Ghiță. 

A fost o decizie luată în timpul „scandalului Portocală', finalizat cu demisia procurorului-șef Lucian Onea și excluderea din magistratură a procurorului Negulescu. De atunci nu s-a mai auzit nimic despre cei șapte inculpați din dosar. 

Surse judiciare au declarat pentru Libertatea că această cauză nu a fost soluționată și că încă „zace în nelucrare', cel mai probabil intervenind prescripția răspunderii penale.

Se zvonea la un moment dat că mai multe persoane cercetate în dosarul HidroPrahova „și-au făcut un 19', expresie colocvială folosită pe holurile parchetelor în cazul inculpaților care decid să facă denunțuri pentru a beneficia de pedepse mai mici. 

În 2015 era încă valabilă prevederea legală (articolul 19 din Legea 682/2002) care oferea posibilitatea unui suspect să beneficieze de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege, dacă oferea detalii concrete despre o altă ilegalitate.

Aproape scăpat de acuzațiile din primul dosar de corupție – grație iminentei interveniri a prescripției răspunderii penale – Vladimir Ciorbă a dat o nouă lovitură procurorilor, de data aceasta celor de la DIICOT București care instrumentează cazul Nordis, prejudiciul estimat fiind de aproape 200 de milioane de euro.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis vineri, 14 februarie, să anuleze mandatul de arestare preventivă emis pe numele afaceristului Ciorbă. Completul de divergență de la Înalta Curte a decis să-l plaseze sub control judiciar pentru 60 de zile, în timp ce soția sa, Laura Vicol, va fi cercetată în stare de libertate fără nicio altă măsură preventivă. Decizia este definitivă. 

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton