Ce scrie presa internațională după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale. Cuvinte-cheie precum „șoc”, „cutremur” și „surpriză” au fost folosite de jurnaliștii străni pentru a descrie rezultatul alegerilor din România. Reamintim că pe locul doi s-a clasat Elena Lasconi, devansându-l pe candidatul PSD, Marcel Ciolacu.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI!
The Guardian, BBC, Politico, The Associated Press, precum și AFP l-au descris pe Călin Georgescu drept „un candidat pro-rus' , titrând că este o „surpriză' care a produs „un cutremur' în peisajul electoral din România. La rândul ei, și presa din Rusia, precum Ria Novosti sau TASS au reacționat după ce Călin Georgescu s-a clasat pe primul loc în primul tur al alegerilor prezidențiale din România.
Citește și: Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Este fost jucător de tenis și deține un club dedicat acestui sport, pe malul lacului Herăstrău
Citește și: Ce cărți au scris Călin Georgescu și soția lui, Cristela Georgescu. Cât costă și ce titluri au
Ce scrie presa internațională despre Călin Georgescu
Presa internațională nota, în pricipal, că lupta finală se va duce între Călin Georgescu și Marcel Ciolacu, dar după rezultatele BEC parțiale Elena Lasconi l-a devansat pe candidatul PSD.
Un populist de extremă dreapta puţin cunoscut a trecut în frunte la alegerile prezidenţiale din România, arată datele electorale (…), un rezultat care a cutremurat peisajul politic al ţării. Georgescu, 62 de ani, a candidat independent şi nu era foarte cunoscut. El a depăşit majoritatea sondajelor locale, provocând o undă de şoc în mediul politic românesc în timp ce urca în top', notează AP, citat de digi24.ro.
Şoc în România: Călin Georgescu, criticul de extremă dreaptă al NATO, preia conducerea în alegerile prezidenţiale. Georgescu, care a numit scutul antirachetă balistic al NATO o „ruşine a diplomaţiei', a subliniat și The Guardian.
BBC: Un candidat de extremă-dreapta conduce şocant în scrutinul prezidenţial din România”
Un candidat de extremă-dreapta conduce şocant în scrutinul prezidenţial din România. Un politician de extremă-dreapta, pro-rus, a preluat un avans surprinzător în primul tur al alegerilor prezidenţiale din România, rezultatele preliminare plasându-l pe rivalul său pro-european pe locul al doilea. Rezultatul solid al lui Georgescu, care nu are un partid propriu şi a făcut campanie în mare parte pe platforma de socializare TikTok, a fost cea mai mare surpriză a alegerilor. El este acum pe cale să îl înfrunte pe Ciolacu în finala pentru preşedinţie de la 8 decembrie. Aceasta ar reprezenta o dilemă pentru milioanele de români care au votat pentru alţi candidaţi. O opţiune ar fi să îl susţină pe social-democratul populist Ciolacu, o figură a establishmentului care ar continua calea pro-occidentală a României. Susţinerea lui Georgescu, care a promis suveranitatea României, este alternativa. Georgescu, care nu aparţine niciunui partid, a jurat, de asemenea, să pună capăt la ceea ce el numeşte servilism faţă de Uniunea Europeană şi NATO, în special în ceea ce priveşte sprijinul pentru Ucraina. El a condamnat scutul balistic antirachetă al NATO de la Deveselu', notează si BBC, la rândul său.
„În joc se află poziționarea României în UE, o victorie a lui Simion înclinând balanța puterii în bloc și mai mult spre dreapta și consolidând o tendință mai largă a democrațiilor de a se orienta brusc spre politici de extremă dreapta. În ciuda istoriei sale pline de corupție, Bucureștiul a fost considerat mult timp un partener NATO de încredere și un bastion al UE în regiune', scrie si Politico.
Ce scrie presa din Rusia după victoria lui Călin Georgescu
La rândul lor, și jurnaliștii din Rusia au scris despre ce s-a întâmplat în primul tur al alegerilor prezidențiale din România.
„Călin Georgescu, 62 de ani, este agronom de formație. La mijlocul anilor 2000, a devenit șef de departament la Ministerul Afacerilor Externe, apoi a deținut diverse funcții la ONU în domeniul protecției mediului. Georgescu a fost nominalizat în repetate rânduri pentru funcția de prim-ministru, fiind un expert în probleme de dezvoltare durabilă, dar nu a fost niciodată propus oficial. Georgescu a fost criticat pentru opiniile sale naționaliste, fiind precaut cu privire la participarea României la NATO și prudent în ceea ce privește normalizarea relațiilor cu Rusia. El a fost pentru scurt timp membru al partidului naționalist Alianța pentru Unirea Românilor, dar ulterior l-a părăsit. Se spune că succesul său electoral se datorează unei campanii de succes pe TikTok', a transmis și agenția de stat TASS.
„Rezultatele lui Georgescu au fost o surpriză, deoarece sondajele îi dădeau șanse mici. El a făcut campanie pe TikTok, a susținut valorile tradiționale, dar a glorificat și armata României, care a trecut de partea naziștilor în cel de-al Doilea Război Mondial, și consideră că apartenența la NATO nu poate garanta securitatea României, pledând pentru o alianță cu Rusia', a scris agenția Ria Novosti.