Ce se întâmplă după ce mandatul președintelui Klaus Iohannis expiră. Explicația unui fost judecător CCR: „Nu poți să lași țara de izbeliște. Va rămâne în funcție până...”

.

Ce se întâmplă după ce mandatul președintelui Klaus Iohannis expiră. Mandatul lui Klaus Iohannis ar putea fi prelungit după decizia de anulare a alegerilor prezidențiale. Augustin Zegrean, fost judecător al CCR, a explicat că actual șef al statului nu poate elibera funcția până la învestirea unui succesor în conformitate cu prevederile constituționale.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!

Ce se întâmplă după ce mandatul președintelui Klaus Iohannis expiră. Vineri, 6 decembrie, Curtea Constituțională a României (CCR) a luat o decizie istorică, care ar putea avea un impact major asupra procesului electoral din țară. Judecătorii au decis anularea întregului proces electoral pentru alegerea președintelui, iar totul se va relua de la 0 la începutul anului viitor.

klaus-iohannis-9klaus-iohannis-9

Citește și: Marcel Ciolacu laudă decizia CCR de a anula alegerile prezidențiale: „E singura soluție corectă. Trebuie reluate”

Citește și: E oficial! Călin Georgescu și Elena Lasconi, în turul doi al alegerilor prezidențiale, pe 8 decembrie! CCR a validat primul tur, după renumărarea voturilor

Citește și: Amber Heard va fi mamă pentru a doua oară. Fosta soție a lui Johnny Depp mai are o fetiță de 3 ani și jumătate

Citește și: Adriana Bahmuțeanu a depus o petiție la Avocatul Poporului pentru a-și recupera copiii: 'A fost examinată în contextul unei posibile încălcări a drepturilor…'. Ce răspuns a primit / EXCLUSIV

Ce se întâmplă după ce mandatul președintelui Klaus Iohannis expiră

Ce se întâmplă după ce mandatul președintelui Klaus Iohannis expiră. Conform Constituției României, „preşedintele României îşi exercită mandatul până la depunerea jurământului de Preşedintele nou ales. Mandatul Președintelui României poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă'. Augustin Zegrean, fost judecător al CCR, a explicat că, odată cu anularea primului tur al alegerilor prezidențiale, sigura variantă posibilă este ca mandatul actualului șef al statului să fie prelungit.

„Dacă se ajunge la situația aceea despre care s-a vorbit, atunci este o situație de urgență, dacă președintele pleacă, Parlamentul nu este constituit, nu poți să lași țara așa de izbeliște. Mandatul președintelui poate fi prelungit în stare de urgență, în stare de asediu. Și atunci președintele va rămâne în continuare în funcție până când noul Parlament își alege președinții celor două camere, astfel încât unul dintre ei poate să țină locul președintului dacă a expirat mandatul, în ordinea asta: președintele Senatului sau președintele Camerei Deputaților', a spus Zegrean, într-o intervenție la Digi 24.

Comunicatul integral transmis de CCR

Decizia Curții, una fără precedent în istoria României, a fost luată prin vot, în unanimitate, de toți cei 9 judecători, cu doar două zile înaintea turului 2 al alegerilor prezidențiale și va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

„În ședința din data de 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională, în vederea asigurării corectitudinii și legalității procesului electoral, și-a exercitat atribuția prevăzută de art.146 lit.f) din Constituție și, cu unanimitate de voturi, a hotărât următoarele:

1. În temeiul art.146 lit.f) din Constituție, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României, desfășurat în baza Hotărârii Guvernului nr.756/2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024 și a Hotărârii Guvernului nr.1061/2024 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României în anul 2024.

2. Procesul electoral pentru alegerea Președintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Preşedintelui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare.

3. Prezenta hotărâre este definitivă și general obligatorie, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi se aduce la cunoştinţă publică', este comunicatul transmis de CCR.

Sursa foto: Facebook

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton