Ce se întâmplă cu voucherele de vacanţă și tichetele de masă în 2024. Noile măsuri ale Guvernului

 Dumba Gabriela
.

Noua Lege privind măsurile fiscal-bugetare care a fost adoptată de Guvern pe 25 septembrie și urmează să treacă prin camerele Parlamentului pentru promulgare conține numeroase modificări legate de acordarea voucherelor de vacanță și tichetelor de masă, atât în cadrul sectorului privat, cât și public. Ce prevăd noile măsuri ale Guvernului.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE AUGUST, GRATIS, AICI!

Noul Cod Fiscal prevede ca angajații să poată beneficia de voucherele de vacanță chiar dacă nu au depășit un anumit nivel salarial. În plus, Guvernul s-a răzgândit și nu va mai permite acordarea voucherelor sau tichetelor de masă cash, ci doar pe card.

Care este valoarea voucherelor de vacanță în 2024

Tichetele de vacanţă vor fi acordate doar angajaţilor din sectorul bugetar ale căror venituri salariale sunt mai mici de 14.000 lei brut, adică 8.000 de lei net. Românii care vor să plece în vacanțe cu ajutorul voucherelor de vacanță trebuie să țină cont de următoarele aspecte.

Valoarea tichetelor de vacanță va crește în 2024 la 1.600 de lei, conform proiectului de lege, publicat de Ministerul Finanţelor.

„Instituțiile publice acordă anual vouchere de vacanță în cuantum de 1.600 lei, în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026, personalului ale căror salarii nete lunare de încadrare sunt de pană la 8.000 lei.

Cheltuielile privind voucherele de vacanţă sau alte drepturi acordate conform reglementărilor legale sau contractelor colective de muncă nu pot depăşi anual, în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026, contravaloarea a 1.600 lei/an/persoană ', se arată în proiectul de lege.

În prezent, valoarea acestor vouchere este de 1.450 de lei, iar din 2024 suma se ridică la 1.600 de lei. 

Ce se întâmplă cu tichetele de masă 

Potrivit noilor măsuri impuse de Guvern, situația se prezintă diferit în cazul tichetelor de masă.

Cheltuielile privind drepturile de hrană/indemnizaţia de hrană/tichete de masă/norma de hrană indiferent de denumirea acesteia stabilite conform reglementărilor legale sau conform contractelor colective de muncă nu pot depăşi anual contravaloarea a două salarii minim brute pe ţară/an/persoană valabile la data de 1 ianuarie 2019, actualizată cu indicele preţului de consum comunicat de Institutul Naţional de Statistică, începând cu ianuarie 2025', se arată în documentul citat de kanald.ro.

Noul proiect de lege prevede impunerea unei cote de taxare suplimentară a tichetelor de masă și voucherelor de vacanță acordate de angajatori – contribuția la sănătate (CASS), de 10%. În practică, atât angajații la stat, cât și cei de la privat care primesc aceste beneficii vor primi cu 10% mai puțin, odată ce noile măsuri fiscale vor intra în vigoare.

Mai mult, tichetele de masă nu pot depăși anual contravaloarea a două salarii minime brute valabile la data de 1 ianuarie 2019/an/persoană actualizată cu indicele prețului de consum comunicat de Institutul Național de Statistică, începând din ianuarie 2025.

Impozitul pentru tichete se va calcula prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut din care se deduce contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată și reținută la sursă.

Citește și: Cum arată și cu ce se ocupă acum Gabriel Florin Mihăilescu, de la trupa Albatros. A cucerit jurații la Chefi la Cuțite

Citește și: Teodora Stoica și BRomania s-au despărțit. Actorul a lipsit de la ziua de naștere a fiicei lui MM Stoica

ANAT ridică semnale de alarmă cu privire la transformarea voucherelor în bani

Un comunicat din luna septembrie emis de Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) arată nemulțumirea operatorilor din turism cu privire la măsura Guvernului de coaliție. Oficialii susțin că impactul direct al eliminării / suspendării voucherelor de vacanță sau acordarea alternativă a banilor va determina o scădere de 35%-50% a încasărilor din turism.

Mai precis, 20% dintre cei care primesc acum vouchere de vacanță nu își vor mai permite să meargă în vacanță, în timp ce alți 20% vor pleca, cel mai probabil, în afara țării. De asemenea, având în vedere că beneficiarii voucherelor de vacanță cheltuiau și sume suplimentare celor 1.450 lei (n.r. valoarea din prezent a voucherelor), cu o medie de 1.400-1450 de lei cheltuiți în plus, impactul negativ va fi cu atât mai mare. Impactul total al acestei posibile măsuri ar determina o prăbușire a turismului intern cu 50%.

Oficialii ANAT mai spun că mai toate variantele de modificare a legislației privind acordarea voucherelor de care reprezentanții industriei turistice au luat la cunoștință sunt păguboase pentru turismul românesc. Guvernul vehiculează o serie neagră de măsuri anti turism, care ar îndrepta multe firme către faliment.

'Transformarea voucherelor de vacanță în bani cash ar reprezenta o mare greșeală. Nu s-ar mai atinge niciun obiectiv, nici să ajuți ţintit anumite categorii sociale, nici să te asiguri că banii sunt cheltuiți exclusiv pe anumite produse / servicii, nici că banii rămân în România. Banca Mondială a cerut ca să nu existe acordarea unor sume cash cu facilități fiscale.

În Belgia, unde s-a încercat, de asemenea, transformarea bonurilor de valoare în cash, s-a renunțat la idee fiind considerată discriminatorie, conform deciziei Consiliului de Stat. Voucherele de vacanță au stimulat cererea pentru servicii turistice în România. Eliminarea lor ar duce cu certitudine la o scădere a numărului de turiști care aleg să călătorească în țară și, implicit, la o scădere a veniturilor pentru industria turismului. Practic, ar arunca turismul românesc cu 10 ani înapoi', declară Adrian Voican, vicepreședinte ANAT.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton