Ce semnifică Adormirea Maicii Domnului și cum se sărbătorește această zi la români, pe 15 august. Interviu cu părintele Florin Danu

 Dumba Gabriela
.

Creştinii marchează, pe 15 august, Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, una dintre cele mai mari sărbători din an. Despre semnificația acestei zile ne-a vorbit părintele Florin Danu, despre care credincioșii din satul Lada, județul Teleorman, spun că este un om exemplar. Preotul a înființat Asociația Mana Cerească și îi ajută pe toți cei care au nevoie: asigură zilnic peste 40 de mese pentru cei din familii fără posibilități.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IULIE, GRATIS, AICI!

Ce semnifică Adormirea Maicii Domnului?

Pentru creștinii de pretutindeni, Adormirea Maicii Domnului este o zi de nemărginită sărbătoare. Conform Sfintei Tradiții, după Înălțarea Mântuitorului la Cer, Fecioara Maria a mai trăit pe pământ 11 ani, fiind înștiințată de Îngerul Gavriil de ziua în care se va muta la cele nepieritoare. Este ziua în care neprețuita și veșnic Fecioara Maria, aspirând la revederea Preaiubitului Său Fiu și fiind mânată de dorința dumnezeiască de a părăsi abisul plangerii celor efemere și, mai ales, de a trece la tainica bucurie de sus, ,,zace” pe patul său împodobit și își așteaptă plecarea, după ce a dăruit toate lucrurile sale de preț văduvelor și săracilor, după ce a cerut iertare tuturor și i-a binecuvântat pe toți și după ce și-a făcut rugăciunea.

În acele momente, mulți orbi au început să vadă, mulți surzi au putut să audă și mulți șchiopi au început să meargă. Sfinții Apostoli, în chip divin, au fost aduși din tărâmurile în care propovăduiau cuvintele Evangheliei, pentru a-și lua rămas bun de la Maica Domnului. Pentru că atunci nu a putut ajunge, la 3 zile, Sfântul Apostol Toma vine la mormântul Sfintei, iar acesta i se deschide și înfățișează doar un giulgiu gol – semn ca trupul Fecioarei fusese, și el, ridicat la cer.

Este una dintre cele mai vechi sărbători închinate Maicii Domnului, care încheie un ciclu ortodox început pe data de 8 septembrie. Foarte important, Biserica face o distincție între ,,Adormire” și ,,Înălțare”- întrucât Fecioara Maria nu a fost ridicata la Cer prin propriile sale forțe dumnezeiești, ci ca urmare a dorinței Mântuitorului.

Ce ar trebui să învățăm din această sărbătoare? Care sunt învățămintele cu care ar trebui să rămânem?

Cu prilejul acestei sărbători, ar trebui să ne amintim sau să învățăm că am fost zămisliți pentru satisfacțiile cerești, pentru starea de beatitudine divină, pentru tot ceea ce înseamnă pace dumnezeiască. Este un semnal de alarmă pentru acele ființe care, deși au o fărâmă din Maica Domnului în ele (pentru că toți avem frânturi din Fecioara Maria în sufletul nostru), se lasă înșelate de bucurii deșarte.

Trebuie să învățăm să privim cu speranță lucrurile mari și cu teamă lucrurile meschine, lăturalnice, sărace de har, care distorsionează menirea omenească și care produc o infinită stare de involuție, de besmeticeală și ceață profundă, o dorință, chiar la nivelul inconștientului, de a te complace și a stagna, cel puțin sufletește. Să nu uităm că fericirea plenară izvorăște doar din Dumnezeu, iar tot ceea ce câștigăm în această lume, la granița vieții, pornește cu marfarul ce circulă în sens opus veșniciei.

Cum se sărbătorește această zi la români?

În primul rând, încununarea celor ce s-au milostivit să țină post și să urmeze cu prudență poruncile, mai ales în perioada precedentă Adormirii Maicii Domnului, este reprezentată de primirea Sfintei Taine a Împărtășaniei, după săvârșirea Spovedaniei. De asemenea, pentru aceștia, dar și pentru restul românilor, dimineața de 15 august ar trebui sărbătorită în Sfânta Biserică.

Cele ce urmează trebuie să fie complementare spiritualității și, din câte știu, cel mai des românii sărbătoresc prin reîntâlnirea membrilor familiei în jurul mesei, mai ales că peste 2 milioane de români își serbează onomastica în această zi. Alții aleg orice alte modalități de recreere, cu ponderea cea mai mare fiind sărbătorirea Adormirii Maicii Domnului în cadrul concediului, vacanței, într-un alt fel de ambient. Deși fiecare zonă a țării are tradițiile și obiceiurile specifice, putem menționa un aspect comun românilor, pe data de 15 august sărbătorim marinarii români, Maica Domnului fiind ocrotitoarea acestora încă din 1902.

Care este mesajul dumneavoastră pentru credincioși înainte de această sărbătoare?

Mesajul meu pentru toti cititorii, înainte de această sărbătoare, este învelit într-o dublă rugăminte: pe de-o parte, să ne rugăm Fecioarei Maria pentru că este pârghia omenirii, iar pe de altă parte, s-o urmăm, să ne fie model și să ne călăuzească viața. Între Pământ și Cer stau doar o voce care trebuie să se roage și o mamă care ascultă cu siguranță. Prin definiție, înainte de toate, Sfânta Fecioară Maria este MAMA. Ce cuvânt poate emana mai multă nădejde decât acesta? Este o mamă care și-a văzut Fiul precum o camilă.

Așa cum cămila cară pe cocoașă apă cât să aprovizioneze zeci de orașe, iar în final, moare de sete, Iisus Hristos ,,a cărat” dragoste cât pentru o planetă întreagă și a sfârșit răpus de lipsa de dragoste, de ură. Sunt mai mult decât convins că o astfel de mamă este dispusă să vindece, să aline și mai ales să transmită Fiului Său rugămințile noastre smerite.

Așa cum am menționat deja, să nu uităm să-i purtăm icoana în suflet mereu și credința în fapte și s-o urmăm, chiar la cel mai neînsemnat nivel. Să ne rugăm! Să postim! Să iertăm și să cerem iertare! Să iubim! Să dăruim!

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton