Medicul Molnar Geza, reputat epidemiolog român, consideră că pipăirea alimentelor în magazine trebuie să înceteze, măcar în timpul acestei epidemii de coronavirus. Virusologul a vorbit, la Digi24, și despre necesitatea dezinfectării ambalajelor alimentelor.
Molnar Geza transmite un avertisment cu privire la pipăirea fructelor și a legumelor în piețe sau supermarketuri, obicei total nepotrivit mai ales în contextul epidemiei de coronavirus.
„Mergem la cumpărături și pipăim portocalele și bananele înainte de a le alege. E un obicei prost și ar fi bine să fie evitat. Nu trebuie să facem nimic cu ambalajele. În cel mai exigent caz, ambalajele pot fi șterse cu o cârpă umedă, cu un detergent sau cu un dezinfectant obișnuit pe bază de clor', a transmis Molnar Geza.
Supraviețuirea coronavirusului
„În privința supraviețuirii virusului sunt multe teorii și foarte multe date. Cert este că în mediul extern, datorită gravitației, picăturile cu virus, eliminat prin tuse, strănut, secreție nazală nu supraviețuiesc mai mult de patru ore. În mod cert, după toate dovezile științifice. Nici un virus patogen, nici acest coronavirus, nu supraviețuiește în afara celulei vii a organismului parazitat”, spune Molnar Geza.
Molnar Geza: „Bătrânii sunt victimele infecției, nu cei care transmit infecția'
Molnar Geza consideră că intervalul orar în care bătrânii pot ieși la cumpărături ar fi trebuit să fie 08:00-10:00, nu 11:00-13:00, așa cum reglementează actuala ordonanță militară în vigoare.
„După părerea mea, bătrânilor ar fi trebuit să le fie permisă ieșirea din casă pentru cumpărături între orele 08:00 și 10:00. Ei sunt victimele infecției, nu cei care transmit infecția.
Apoi să vină populația mai tânără, care, fără discuție, răspândește infecția într-o rată mai mare decât o fac vârstnicii', a spus Molnar Geza, la Digi 24.
Ce prevede Ordonanța Militară
Art. 2. – Circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, este permisă numai în intervalul orar 11.00 – 13.00, strict pentru următoarele motive:
- a) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice;
- b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
- c) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea unui minor, asistența altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori în cazul decesului unui membru de familie;
- d) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități fizice colective), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice.
Art. 3. – Circulația persoanelor prevăzute la art. 2, în exteriorul locuinței/ gospodăriei, este permisă și în afara intervalului orar 11.00 – 13.00, dacă aceasta se face în interes profesional ori pentru realizarea de activități agricole.