Ce sunt vergeturile, liniile de pe piele pe care le are aproape orice femeie

 Dumba Gabriela
.

Ce sunt vergeturile, liniile de pe piele pe care George Buhnici le detestă la o femeie, după cum a afirmat recent într-un interviu acordat Antena Stars. Textual, George Buhnici a declarat că el merge la plajă să vadă piele și ar vrea ca acea piele să nu aibă vergeturi, sfătuindu-le pe femei să meargă la sală. Real vorbind, însă, vergeturile nu au legătură cu sala, iar apariția lor nu este determinată de lipsa mișcării.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!

Recent, George Buhnici a jignit grav femeile afirmând, textual, că nu vrea să vadă la plajă piele cu vergeturi și le trimite la sală. „Serios, mai mergeți pe la sală, fetelor. Venim la mare ca să vedem piele și aș vrea ca pielea aia să nu aibă vergeturi„, a declarat Buhnici. „Dacă vii la mare și sigur vrei să ne împrietenim, ar trebui să mă convingi și cu altceva în afară de decolteu. Putem fi de acord că e normal să ne uităm la țâțe și la buci? Aia vreau să văd la mare„, a mai spus fosta vedetă Pro TV.

241737402_104428841927592_7168235365434311801_n_31206600-3241737402_104428841927592_7168235365434311801_n_31206600-3

Ce sunt vergeturile, liniile de pe piele pe care le are aproape orice femeie

Vergeturile apar atunci când pielea este afectată de întinderea prea rapidă. Mai exact, când stratul de mijloc al pielii (dermul) se întinde foarte mult, fibrele de colagen se rup, fapt care duce la apariţia vergeturilor.

Deşi pielea este elastică, atunci când au loc schimbări bruşte care duc la întinderea pielii, pot să apară vergeturile. Cel mai frecvent acestea apar în timpul sarcinii, dar există şi alte cauze care duc la instalarea acestora.

Vergeturile apar sub forma unor dungi sau şir de dungi, poziţionate paralel pe piele. Ele au culoare şi textura diferite de restul pielii şi pot varia între nuanţe de roz pal, violaceu şi gri deschis.

Totuşi, vergeturile nu sunt nici dureroase, nici periculoase pentru sănătate, deşi, în cazuri rare, poate apărea o uşoară mâncărime sau durere.

Dezavantajul este legat în principiu de aspectul inestetic al pielii în zonele în care au apărut. Uneori, acestea se pot estompa în timp cu ajutorul unui tratament pentru vergeturi.

Citește și: Marian Godină, replică dură pentru George Buhnici, după ce a criticat femeile: „Mai pun și niște celulită pe coapse, spre disprețul vreunui bețivan aflat la mare pentru a se uita după țâțe și buci'

Citește și: Cine este Lorena, soția lui George Buhnici. Ce a declarat antreprenorul despre ea, după ce a jignit femeile

De ce apar vergeturile, pe care Buhnici nu vrea să le vadă pe pielea femeilor de pe plajă

Apariţia vergeturilor este determinată de întinderea bruscă a pielii. De asemenea, pot să apară asociate creşterii nivelului de cortizon, hormon care este produs în mod natural de glandele suprarenale. Dacă nivelul de cortizon este crescut, pielea îşi pierde elasticitatea. Iar când aceasta nu se poate întinde suficient de bine şi nu are suficient colagen, atunci apar vergeturile.

Printre cele mai frecvente situaţii care duc la apariţia vergeturilor se număra următoarele:

  • Sarcina, perioada în care cele mai multe femei, între 50 şi 90%, pot experimenta apariţia vergeturilor, în special pe abdomen, din cauza pielii care se întinde pe măsură ce fătul se dezvoltă;
  • Creşterea rapidă în greutate sau chiar pierderea rapidă a kilogramelor, care se manifestă atât la adulţi, cât şi în perioada pubertăţii, atunci când corpul se dezvoltă rapid;
  • Folosirea cremelor sau administrarea medicamentelor cu corticosteroizi care scad nivelul de colagen din piele şi capacitatea pielii de a se întinde;
  • Sindromul Cushing, sindromul Marfan, sindromul Ehlers-Danlos, dar şi alte afecţiuni ale glandelor suprarenale pot duce la creşterea nivelului de cortizon şi, implicit, la apariţia vergeturilor.

Și copiii au vergeturi, nu doar femeile care nu merg la sală! Chiar și bărbații!

În cazul copiilor, vergeturile apar frecvent în perioada pubertăţii, când aceştia cresc brusc în înălţime sau dacă acumulează rapid kilograme.

Vergeturile de acest tip pot să dispară în timp, pe măsură ce copiii cresc.

În cazul bărbaţilor, vergeturile apar în zonele cu masă musculară crescută, dacă aceştia practică bodybuilding sau culturism, din cauza cantităţii reduse de grăsime din organism.

Mituri legate de vergeturi

Subiectul vergeturilor este legat de numeroase mituri, iar cele mai frecvente sunt următoarele:

  1. Persoanele slabe nu fac vergeturi – nu este adevărat; şi aceste persoane trec prin perioade cu dereglări şi fluctuaţii hormonale care pot favoriza apariţia vergeturilor.

2. Bărbaţii nu fac vergeturi – nu este adevărat; chiar dacă vergeturile apar frecvent în rândul femeilor, şi bărbaţii pot fi afectaţi de vergeturi, în special în perioada pubertăţii.

4. Vergeturile nu pot fi prevenite – este adevărat, însă este important să menţinem un stil de viaţă sănătos, să ne hidratam corespunzător, să facem sport în mod regulat şi să folosim creme antivergeturi, potrivit unui articol postat de sensiblu.ro.

5. Vergeturile se vindeca de la sine – parţial adevărat; vergeturile se pot estompa în timp şi nu mai sunt la fel de vizibile ca la început, însă, că orice fel de cicatrice, nu vor dispărea complet, ci pe măsură ce luăm măsurile necesare pentru un stil de viaţă sănătos.

Vergeturile dispar dacă slăbim – nu este adevărat; vergeturile se pot estompa în timp, dar nu dispar niciodată, chiar dacă slăbim. Pielea care este deja afectată de vergeturi nu se poate repara în timp şi este nevoie de un tratament antivergeturi pentru că acestea să se estompeze.

Vergeturile pot să dispară complet – nu este adevărat; din cauza faptului că pielea îşi pierde elasticitatea, vergeturile nu vor dispărea niciodată complet, ci doar se vor estompă. Chiar dacă există tratamente chirurgicale care ajută la eliminarea vergeturilor, acestea pot fi însoţite de complicaţii, la fel ca în cazul oricărei intervenţii chirurgicale.

În concluzie, vergeturile reprezintă o problemă estetică cu care se pot confrunta atât femeile, cât şi bărbaţii sau copiii. Fluctuaţiile de greutate şi sarcina reprezintă două dintre cele mai frecvente cauze care duc la apariţia vergeturilor. Deşi nu pot fi eliminate complet, există tratamente antivergeturi care pot ajuta la estomparea lor în timp.

foto: vbiz.ro

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton