Ce trebuie să facă o femeie când descoperă un nodul la sân. În zilele noastre din ce în ce mai multe femei se confrună cu noduli la sân, iar multe nu știu ce să facă și cum să gestioneze situația. Recent, Dr. Cristina Lazăr, medic specialist chirurgie generală, a explicat când și ce ar trebui să ne îngrijoreze atunci când depistăm un nou nodul mamar.
CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE SEPTEMBRIE, GRATIS, AICI
Nodulul mamar reprezintă o masă sau o umflătură care se poate forma în sân, iar descoperirea sa poate fi alarmantă. Este esențial să înțelegem că nu orice noduli mamar este canceros. Mulți sunt benigni și nu prezintă un risc pentru sănătate, însă chiar și așa multe femei sunt foarte speriate când medicul le dă acest diagnostic.
Citește și: Fructe și alimente care scad trigliceridele
Citește și: Tunsori pentru toamna 2024. Ce se poartă și ce nu în acest sezon
Ce trebuie să facă o femeie când descoperă un nodul la sân
Nodulii mamari pot fi descoperiți în timpul autoexaminării sânilor sau în urma unei mamografii. Semnele de alarmă includ, de cele mai multe ori, o umflătură care nu dispare, modificări ale dimensiunii sau formei sânului., secreții din mamelon, mai ales dacă sunt sanguinolente, cât și modificări ale pielii (de exemplu, roșeață sau îngroșare).
„Cel mai important este ca pacienta să se prezinte la acel control clinic. Pacienta se prezintă la medic, medicul stabilește prezența unui nodul în sân, iar de aici mai departe urmează niște investigații imagistice. Prima și cea mai simplă ar fi ecografia.', a explicat specialistul pentru „Ce se întâmplă, Doctore?'.
Ce urmează după ce ecografia arată prezența unui nodul suspect
Descoperirea unui nodul mamar poate fi îngrijorătoare, dar informarea corectă și consultul medical sunt esențiale. Majoritatea nodulilor sunt benigni, dar evaluarea medicală este crucială pentru a exclude orice problemă serioasă, astfel că după ce ecografia arată prezența unui nodul suspect, urmează mamografia.
„Dacă ecografia depistează un nodul suspect, de exemplu, o formațiune care este neregulată, are un contur șters, retractă țesuturile învecinate, în această situație pacienta va fi trimisă la mamografie. Aceasta din urmă și ea va detecta anumite modificări de malignitate. De exemplu tumora este neregulată, are contur șters, este hipervascularizată, retractă țesuturile din jur. În această situație, cu suspiciunea de cancer mamar, pacienta se întoarce la medicul chirurg care efectuează o puncție biopsie. Puncția biopsie și examenul histopatologic pun diagnosticul de certitudine de cancer și practic sub anestezie locală se recoltează câteva fragmente care vor merge la examen histopatologic.
Dacă acest examen histopatologic și imunohistochimia pun diagnosticul de cancer, pacienta ajunge la medicul oncolog, iar medicul oncolog va stadializa tumora, va cerceta nivelurile de receptor estrogen, receptor de progesteron, statusul HER-2 și în funcție de toate aceste criterii va lua decizia. Ori pacienta merge la intervenție chirurgicală, urmată de terapie oncologică, postoperator chimioterapie, radioterapie, ori pacienta va efectua în primă instanță terapie oncologică, chimioterapie, terapie hormonală și în plan secund intervenția chirurgicală. Dar aceștia sunt pașii pe care fiecare pacientă trebuie să-i urmeze', a explicat specialistul pentru „Ce se întâmplă, Doctore?'.
Nodul mamar nu înseamnă neapărat cancer mamar
Este normal să simți anxietate în legătură cu descoperirea unui nodul mamar, dar trebuie să știi că majoritatea sunt benigni. Evaluarea medicală adecvată și monitorizarea regulată sunt esențiale pentru a menține sănătatea sânilor. Fii conștientă de corpul tău și nu ezita să cauți ajutor dacă observi vreo modificare.
„Nu orice formațiune mamară este cancer și asta se depistează atât clinic, cât și imagistic. Dacă avem o formațiune care este mai superficială, bine delimitată, încapsulată, mobilă, neaderentă de țesuturi, în această situație și clinic ne dăm seama că este o formațiune benignă. Chiar și în situația aceasta, pacienta efectuează ecografia. Ecografia stabilește niște criterii de benignitate. În schimb, dacă vorbim de un cancer, criteriile vor fi și clinice: tumoră retractabilă, dureroasă, cu tegumente roșii, imobilă sau parțial mobilă, criterii susținute și de investigațiile imagistice', a spus Dr. Cristina Lazăr, medic specialist chirurgie generală, Spitalul Clinic SANADOR.
Sursă foto: freepik