Remdesivir, medicamentul dezvoltat inițial pentru a trata Ebola, poate fi unul dintre leacurile pentru COVID-19. Doctorul Anthony Fauci, imunologul care conduce Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA, a anunțat recent, că un nou studiu arată că Remdesivirul are efect împotriva noului coronavirus.
Publicația Financial Times a realizat o listă cu cinci lucruri cunoscute despre acest medicament:
Șeful Institutului, doctorul Anthony Fauci, a declarat presei că Remdesivir nu e o lovitură decisivă contra COVID-19, dar că el este foarte optimist. Stabilirea faptului că un medicament poate obține un mecanism de replicare în interiorul virusului poate duce la alte descoperiri, a spus el.
Un alt studiu publicat miercuri în publicația medicală The Lancet a arătat rezultate dezamăgitoare. Realizat în China, studiul nu a demonstrat nici un beneficiu semnificativ din punct de vedere statistic pentru cei care iau Remdesivir: pacienții care au luat medicamentul s-au recuperat în medie în 21 de zile, comparativ cu 23 de zile pentru cei care au luat un medicament placebo, citează Libertatea.
Poate exista o ușoară îmbunătățire dacă pacienții au luat medicamentul mai devreme, arăta cercetarea. Astfel, daca Remdesivir a fost luat în primele 10 zile după ce au dezvoltat simptome, pacienții și-au revenit, în medie, după 18 zile.
Donald Trump, președintele SUA, a declarat, miercuri, că ar dori ca FDA (Food and Drug Administration) să aprobe medicamentele cât mai curând posibil.
Japonia a semnalat că va urmări rapid aprobarea Remdesivir.
Și pacienții din Timișoara sunt tratați cu Remdesivir
Medicul Virgil Musta, șef secție boli infecțioase la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, a vorbit la Digi24 despre acest tratament.
„La nivel mondial sunt diferite încercări în terapia pentru COVID-19. Sunt studii clinice în diferite faze cu diferite scheme terapeutice, sunt tot felul de molecule noi sau unele care au fost folosite în terapii pentru alte afecțiuni care se încearcă în COVID. Remdesivir e unul dintre acestea. SUA are o experiență mai mare, iar studiile clinice arată o eficiență sporită față de celelaltate. Depinde și de țara care face studiul. China zice că nu a avut rezultate foarte bune cu Remdesivir, ei au rezultate mai bune cu produsele lor. E și un război economic', a explicat Musta.
„Europa a acceptat această terapie compasională. Și spitalul nostru a primit mai multe doze din acest medicament compasional pentru a fi administrat pacienților noștri cu forme severe de boală', a adăugat medicul.
„E un antiviral care a fost folosit în diferite patologii, inclusiv Ebola, cu efecte bune sau mai puțin bune, studiile sunt contradictorii și acolo. Dar a fost folosit pentru forme severe și critice pentru pacienții COVID, iar clinic, cei care au studiat această patologie au arătat o evoluție foarte bună. După administrare, starea generală s-a îmbunătățit mulți dintre pacienți care au fost chiar critici au depășit această fază', a spus Musta.
El a precizat că la spitalul din Timișoara, această terapie este folosită la pacienții în stare foarte gravă, începând cu 28 aprilie.
Medicul spune că medicamentul nu este cunoscut să aibă efecte adverse îngrijorătoare sau dătătoare de moarte, de aceea a acceptat folosirea lui pe pacienții de la Timișoara.
„Remdesivir intră în protocolul național de terapie, ca și terapie compasională. Asta înseamnă că firma producătoare va da acest medicament pe niște criterii pe care le stabilește firma respectivă. Există în protocolul național Remdesivir, ca medicație compasională', a adăugat el.
Remdesivir ajunge de asemenea la bolnavi din Iași și București. Agenția Națională a Medicamentului anunța la sfârșitul săptămânii trecute că 30 de doze urmează să ajungă în România.