Ce valoare au bursele sociale ale elevilor în anul 2024. Care sunt criteriile după care se acordă

 Calin Maria Bianca
.

Ce sumă reprezintă bursele sociale ale elevilor în anul 2024. Ca în fiecare an, elevii primesc burse sociale de la stat, însă diferența o face faptul că în anul școlar 2023-2024, Ministerul Educației le oferă mai multe tipuri de burse elevilor. Bineînțeles, acestea sunt acordate după o serie criterii clare. Iată însă ce valoarea au bursele sociale pentru elevi anul acesta!

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE MARTIE, GRATIS, AICI!

Începând cu anul școlar 2023-2024, în România a avut loc o revoluție în ceea ce privește acordarea burselor școlare, care a reflectat angajamentul profund al guvernului în sprijinirea accesului egal la educație pentru fiecare elev în parte, indiferent de statutul financiar.

Citește și: Cât costă noile buletine cu CIP și în ce condiții pot fi schimbate gratuit cărțile de identitate

Citește și: Tragedie în Bacău: o gravidă de 38 de ani a murit la spital. Iubitul femeii se revoltă: „Ea spunea că o doare și medicii că are o cădere psihică”

Citește și: Vlăduța Lupău, imagini emoționante cu burtica de gravidă, după ce și-a făcut un set de analize: „Multe fete mi-ați scris că e horror și…' / Cum arată artista, însărcinată în 6 luni

Citește și: Nicolae Guță a ajuns în vizorul ANAF, după ce a primit donații de 180.000 de dolari, pe TikTok: „Veneau pe bandă rulantă'. Cu câți bani ar rămâne după plata taxelor

Ce valoare au bursele sociale ale elevilor în anul 2024

Noul an școlar a adus noi schimbări, care s-au și implementat. Mai concret, îmbunătățirile aduse metodologiei-cadru de acordare a burselor, aprobate prin ordinul de ministru nr. 6.238/08.09.2023, au consolidat sprijinul pentru elevii defavorizați și recunoașterea excelenței academice, chiar dacă statutul financiar nu este unul bun.

Conform edu.ro, valoarea bursei sociale în anul școlar 2023-2024 este de 300 de lei lunar. Bineînțeles, pentru elevii care nu provin dintr-o familie înstărită, contează orice venit, astfel că bursa socială reprezintă un sprijin vital pentru elevi, oferindu-le o șansă reală de a-și continua studiile fără a întâmpina dificultăți din punct de vedere financiar.

Care sunt criteriile pentru acordarea bursei sociale în 2024?

Nu orice eleve poate beneficia de bursele sociale, ci doar elevii care îndeplinesc criteriile pentru acordarea bursei sociale. Acestea sunt clar definite, fiind făcute special pentru elevii care prezintă una din următoarele situații:

  • provin din familii cu un venit mediu net lunar sub 50% din salariul minim net pe economie
  • elevii cu unul sau ambii părinți decedați sau cu măsuri de protecție specială
  • elevii din familii monoparentale și cei cu deficiențe medicale

Acestea sunt criteriile care reflectă preocuparea guvernului pentru sprijinirea celor mai vulnerabile categorii de elevi. De asemenea, bursele sociale sunt totodată și o asigurare că niciun elev nu renunță la școală din cauza circumstanțelor sale personale și mediului defavorizat.

Ce alte tipuri de bursă există

Bursele sociale sunt achitate lunar de către unitățile de învățământ, în data de 15 a fiecărei luni pentru luna precedentă, de cele mai multe ori, pentru ca fiecare să împartă suma așa cum are nevoie. Pe lângă bursele sociale, există și alte tipuri de burse, mai precis cele de merit, care vizează excelența școlară. După denumire, bursele de merit sunt acordate elevilor cu rezultate academice deosebite. Asta nu este tot, fiindcă mai sunt și bursele de excelență olimpică, care sunt oferite elevilor care se deosebesc în competițiile școlare sau internaționale.

Sursă foto: freepics

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton