Cei cinci pasageri ai submersibilului Titan au murit. Submersibilul Titan, plecat în explorarea epavei Titanicului, a dispărut pe 18 iunie în Oceanul Atlantic. După patru zile de căutări, Garda de Coastă a SUA a anunțat, joi, 22 iunie, că cei cinci pasageri au murit. Ieri, echipajele de salvare au găsit resturi ale submersibilului în apropierea epavei Titanic. Ipoteza experților este că cei cinci pasageri de la bordul submersbilului au decedat în urma unei implozii "catastrofale".
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!
Cei cinci pasageri ai submersibilului Titan au murit. Submersibilul Titan a pierdut contactul duminică, 18 iunie, cu nava sa de sprijin la aproximativ o oră și 45 de minute după ce s-a scufundat în apele Oceanului Atlantic, iar la bord se aflau cinci dintre cei mai bogați oameni ai planetei: Stockton Rush, 61 CEO al companiei de submersible, Hamish Harding, 58 explorator brianic, afaceristul britanic Shahzada Dawood, 48, și fiul său Suleman Dawood, 19, Paul-Henry Nargeolet, 77 ani, fost scafandru de profesie.
După patru zile de căutări, Garda de Coastă SUA a anunțat că toți cei cinci aflați la bordul submersibilului au murit, iar cauza a fost o implozie catastrofală. Experții au ajuns la această tragică concluzie, după ce resturi ale submersibilului Titan au fost găsite la 400 de metri de epava Titanicului. John Mauger, comandantul primului district al Gărzii de Coastă, a declarat că nu se poate spune cu exactitate când a avut loc implozia. El a precizat că Garda de Coastă americană a avut balize sonar în apă timp de 72 de ore. De când au fost amplasate, acestea nu au detectat „niciun eveniment catastrofal'.
Cei cinci pasageri ai submersibilului Titan au murit
Anterior, autoritățile americane au transmis că resturi care aparțin submarinului au fost găsite în apropiere de epava Titanicului, potrivit BBC. Un vehicul operat de la distanță desfășurat de o navă canadiană a găsit joi cinci părți majore ale submersibilului, la 480 m de prova epavei Titanicului.
Resturile găsite pe fundul mării sunt „în concordanță cu o implozie catastrofală', au precizat oficialii de la Garda de Coastă a SUA, într-o conferință de presă, în care au confirmat și că pasagerii submarinului sunt decedați.
Citește și:Irina Tănase a pozat în costum de baie. Fotografie rară cu fosta iubită a lui Dragnea la plajă
„În urma acestei determinări, am notificat imediat familiile în numele Gărzii de Coastă a SUA și al întregului comandament unificat. Transmit cele mai profunde condoleanțe familiilor. Îmi pot doar imagina cum a fost pentru ei și sper ca această descoperire să le ofere o oarecare alinare în această perioadă dificilă', a spus Mauger, notează Libertatea.ro.
Care a fost cauza tragediei de pe submersibilul Titan
Descoperirea de resturi precum conul de coadă și două capete rupte ale carcasei sale sub presiune îi face pe oficiali să creadă că a avut loc o „implozie catastrofală'.
„Primul lucru pe care l-am găsit a fost conul din față al submarinului. Apoi am găsit un câmp mare de resturi. În acel câmp mare de resturi, am găsit clopotul din față al carcasei sub presiune. Acesta a fost primul indiciu că a avut loc un eveniment catastrofal', a declarat contraamiralul John Mauger de la Garda de Coastă a SUA
David Mearns, un expert specializat în operațiuni de căutare și recuperare în ape adânci, a declarat că fragmentele găsite includ „cadrul de acostare și capacul din spate al submarinului'. „Un câmp de resturi înseamnă că submersibilul s-a destrămat, pentru că știm că au pierdut comunicațiile la aproximativ 3.300 de metri… așa că acest lucru indică cel mai rău scenariu, adică o defecțiune catastrofală, o implozie', a spus David Mearns, la Sky News, potrivit Libertatatea.ro.
Anunțul Ocean Gate, compania care deținea submersibilul Titan
Zgomotele auzite la începutul acestei săptămâni, atribuite inițial submersibilului Titan, aparțineau de fapt altor nave din zonă. Căutarea se apropie de sfârșit – iar Garda de Coastă a SUA a început deja „demobilizarea personalului'
OceanGate, compania care deține submarinul dispărut, a transmis joi, într-un comunicat că firma crede că pasagerii submersibilului cu destinația Titanic „s-au pierdut, din păcate'.
„În acest moment, credem că CEO-ul nostru, Stockton Rush, Shahzada Dawood și fiul său Suleman Dawood, Hamish Harding și Paul-Henri Nargeolet, s-au pierdut, din păcate. Acești bărbați erau adevărați exploratori care împărtășeau un spirit distinct de aventură și o pasiune profundă pentru explorarea și protejarea oceanelor lumii. Inimile noastre sunt alături de aceste cinci suflete și de fiecare membru al familiilor lor în această perioadă tragică', a transmis OceanGate.
FOTO: Hepta