Ni s-a spus că apa băută în timpul mesei ar dilua sucurile digestive și, prin urmare, nu este recomandată, însă nutriționistul Mihaela Bilic susține că această afirmație este una aberantă și fără suport științific.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!
'Stomacul nu are rol de digestie, la nivelul lui se secretă suc gastric acid care sterilizează alimentele. Deci rolul lui este să omoare eventualii agenți patogeni (are acid clorhidric!!) introduși în stomac odată cu mâncarea.”, scrie dr. Bilic pe Instagram.
„Abia în intestin are loc digestia și absorția nutrientilor și culmea este că alimentele sunt mai ușor de digerat atunci când sunt lichide. Deci ce se întâmplă cu apa în stomac?
-dacă e băută pe burta goală în 1-2 minute părăsește stomacul, deci nu are cum să țină de foame
-dacă e băută în timpul mesei se amestecă cu alimentele solide și crează
un fel de ciorbă', care mărește senzația de sațietate, ajută la
umplerea mai rapida a stomacului și încetinește viteza lui de golire.
Exact așa procedează copiii slăbănogi și scarandivi, care după fiecare gură de mâncare beau apă, de parcă altfel n-ar aluneca pe gât, apoi spun că s-au săturat', susține Mihaela Bilic.
Dacă beți un pahar de apă în timpul mesei vă simțiți sătui cu mult mai puțină mâncare. Potrivit medicului Mihaela Bilic, apa băută în timpul mesei are rolul să umple stomacul mai repede.
Cu cât stomacul e mai plin cu apă, cu atât va rămâne mai puțin loc pentru alte produse bogate în grăsime/zahăr/calorii. 'Deci rețeta cea mai simplă pentru slăbit este: 1 gură de mâncare, 2 guri de apă', a concluzionat medicul.
Citește și:
Dieta Mihaelei Bilic te scapă de 30 de kilograme în 6 luni! La ce aliment trebuie să renunți
Lipsa proteinelor ne împinge să consumăm mai mulți carbohidrați
Cea mai mare putere sațiogenă o au proteinele. Când mâncăm un ou sau o bucată de carne, avem numai proteine, niciun gram de carbohidrați, însă când postim, proteine vegetale găsim doar în leguminoase: fasole, mazăre, linte, năut, soia. Din păcate, acestea vin la pachet cu carbohidrații, adică avem undeva între 10-20 la sută proteine, dar avem si carbohidrați. Puterea lor sațiogenă este mai mică, așa că avem tendința să punem și niște pâine lângă’, considera Mihaela Bilic.
Atât în post, cât și în dietă există un aliment salvator, extrem de la îndemână și, nu în ultimul rând, accesibil oricui. ‘Foarte multă lume ține post demonstrativ sau ca să slăbească, lucru care e profund greșit. Eu aș spune să ne întoarcem la ciorbă, care este, de departe, alimentul ideal și în post, și în slăbit. Este cel mai bogat în apă, avem câteva bucățele de orez sau cartof, dar faptul că e diluat în multă apă umple stomacul și e sățios și spornic.
Putem mânca liniștiți ciorbă și ghiveci călugăresc. Dacă mâncăm, în schimb, zacusă sau tot felul de lucruri care se mănâncă și pe pâine, e greu să nu te îngași’, a mai spus nutritionistul.