Ciclonul Boris a făcut prăpăd în Galați: 6 morţi, 5.500 de locuinţe avariate, 20.000 de oameni afectaţi: "Sfârşitul lumii a fost!"/ Alertă maximă și în Vaslui

.

Ciclonul Boris a făcut prăpăd în Galați: șase oameni şi-au pierdut viaţa în inundaţiile devastatoare din estul ţării, peste 300 de oameni au fost evacuaţi, iar 6.000 de gospodării au fost distruse de ape doar în Galaţi şi Vaslui. Apele au ajuns în unele zone până la aproape doi metri. Așa cum era de așteptat, 25 de școli și grădinițe din județul Galați sunt închise luni și marți.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE AUGUST GRATIS, AICI


Premierul Marcel Ciolacu a ajuns sâmbătă după amiază la Slobozia Conachi, cea mai afectată zonă de inundații din județul Galați. Ciolacu a precizat că Armata este pregătită să intervină în orice moment, iar autoritățile vor pune la dispoziție sinistraților alimente, pături și containere de dormit.

Imagini de coşmar au fost surprinse în Galați


Localitatea Costache Negri din Galaţi a fost inundată pentru a treia oară, în ultimii 10 ani. De fiecare dată oamenii au fost nevoiţi să o ia de la zero. Oamenii sunt devastaţi pentru că nu au mai putut salva nimic din calea apelor. Abia au reușit să scape cu viață, însă pentru șase dintre oameni salvatorii au ajuns prea târziu.

Trupul unui bărbat a fost descoperit ieri plutind pe marginea şoselei din comuna Slobozia Conachi, la o zi după ce și fratele lui a fost găsit înecat. A fost purtat de viitură aproape 6 kilometri. Şi o persoană dispărută din localitatea Suhurlui a fost confirmată moartă aseară.


Zeci de animale, legate şi neputincioase în calea viituri au fost găsite moarte după retragerea apelor.

„Ce apă. Prăpăd au făcut. Ia uitaţi, oameni buni! Ne-a nenorocit. Dacă era să auziţi cum urlau animale, nu vă pot spune. Sfârşitul lumii a fost. Noi nu avem unde sta, nu avem unde dormi', spun localnicii. 

Peste 250 de oameni au fost salvaţi de pompieri din casele inundate, unii la limită. Alţii s-au urcat pe acoperişuri şi au strigat disperaţi după ajutor. 12 localităţi au fost acoperite aproape în totalitate de ape. În urma apelor, a rămas un strat gros de mâl care acoperă totul în case.


Un echipaj de pompieri a fost surprins de viitură noaptea trecută in această maşină. Ei au reuşit să iasă pe geamuri, însă maşina au abandonat-o în locul în care se află în acest moment. 12 ore mai târziu, se vede şi asflaltul. Viitura a trecut, însă, în urma ei rămân sute de gospodării distruse, potrivit Observator.

Citește și: Cum a aflat Larisa Iordache că e însărcinată și cum și-a anunțat soțul: „I-am făcut o surpriză, ceva foarte simplu, nu m-am complicat foarte mult


Citește și: Fiul Florentinei Fântânaru a plecat să studieze în străinătate: „Casa va părea puțin mai goală și serile mai tăcute fără râsul și energia lui’

BBC: „Furtuna Boris s-a dovedit mortală în România'

Prăpădul din ţară nu a trecut neobservat nici în afară şi a ocupat primele titluri în presa internaţională. Dezastrul provocat de ploile torenţiale şi de inundaţiile istorice, care au făcut ravagii mai ales în Galaţi, au stârnit o serie de reacţii în mai multe ţări din toată lumea.


 Marile publicaţii din Marea Britanie, Franţa şi SUA au scris despre moartea tragică a celor care au fost luate pe sus de ape din case sau curţi, dar şi despre pagubele lăsate în urmă de furia naturii. 

„Furtuna Boris s-a dovedit mortală în România, unde patru persoane şi-au găsit sfârşitul în timpul inundațiilor din regiunea de sud-est a judeţului Galați', scrie publicația britanică BBC pe prima pagină, prezentând situaţia provocată de ploile torenţiale în nordul Moldovei.


Primarul orașului Slobozia Conachi, un sat din regiunea Galați, a declarat că 700 de case au fost inundate. „Este o catastrofă de proporții epice', a spus Emil Dragomir, potrivit jurnaliştilor britanici.

BBC a prezentat pe larg dezastrul din România, dar şi din alte ţări. Precipitațiile extreme devin din ce în ce mai probabile în Europa, ca și în mare parte din lume, din cauza schimbărilor climatice.

În ultimele zile, ploile torenţiale s-au abătut asupra Europei Centrale şi de Est, umflând râurile şi declanşând avertizări de inundaţii în Republica Cehă, Polonia, Austria, Slovacia şi Ungaria.


Oameni izolați în județul Vaslui, din cauza inundațiilor

Pericolul apărut după dezastrul provocat de cele mai mari inundaţii nu a trecut. Luni dimineață sunt intervenţii contracronometru în zonele devastate de viituri. În Vaslui, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă e în alertă maximă, iar pompierii intervin cu utilaje şi motopompe. S-a cerut ajutorul şi din alte judeţe, iar sute de salvatori au fost mobilizaţi. Inundaţiile se extind şi în restul ţării.

Drumul judeţean 251 din Galaţi care face legătura între Pechea și Slobozia Conachi se surpă. Oamenii cer ajutor de urgenţă pentru a nu rămane izolaţi.


Primarul comunei Pechea din Galați, Mihăiță Măncilă, a făcut un apel la solidaritate către toți cei care pot să se alăture instituțiilor și autorităților în efortul de sprijinire a celor aflați în nevoie, potrivit Antena 3.

Raed Arafat, șeful DSU a declarat luni dimineață la Antena 3 CNN că situația se ameliorează din punct de vedere al inundațiilor.

„Ploile s-au oprit, la Vaslui s-a lucrat pe malul acumulării Mușata, unde era risc, s-a dat mesaj Ro-alert, apele sunt acum în scădere acolo. La Galați, unde a fost cod portocaliu nu au fost probleme semnificative. În Iași s-a evacuat apa dintr-o parcare și câteva curți, dimineață au fost șapte intervenții acolo.

Nu vor mai fi extinse sau prelungite codurile meteo, ne vom concentra în Galați și Vaslui pentru sprijinul populației pentru scoaterea apei, curățirea caselor si distribuirea de apă și alimente. Sunt 5000 de gospodării, adică minim 15.000 de persoane afectate, dar nivelul de afectare diferă. Nu pot pune că e risc de boli, dar oamenii care au fîntâni și nu sunt racordați la rețelele de apă au fost sfătuiți să nu bea din fântâni până nu sunt curățate și dezinfectate', a declarat Raed Arafat.

Ministrul Educaţiei Ligia Deca merge luni la şcoli din zonele afectate de inundaţii în judeţul Galaţi, pentru a evalua necesarul de sprijin. astfel încât cursurile să poată fi reluate cât mai repede.

Și ministrul Energiei Sebastian Burduja, se află în județul Galați, în zona afectată de inundații, pentru a evalua situația avariilor și a coordona acțiunile de remediere. În prezent, sunt 2.232 consumatori rămași fără energie electrică, ceea ce reprezintă mai puțin de 10% din totalul celor afectați inițial de inundații.

A nins ca-n toiul iernii pe Transalpina

Dacă estul ţării s-a aflat sub ape, la 1.900 de metri altitudine, primi fulgi de nea au creat un peisaj autentic de iarnă.Tempereturile au scăzut rapid sub limita îngheţului, iar drumarii s-au grăbit să scoată utilajele pe şoselele acoperite de ninsoare.

Salvamontiştii sfătuiesc şoferii care vor să traverseze Transalpina, peste masivul Parâng, să fie pregătiţi pentru condiţii de iarnă.

Pe DN 67C, între Rânca și Obârșia Lotrului, statul de zăpadă depus i-a pus scos deja pe drumari cu utilajele de deszăpezire.    

De altfel, temperaturile au scăzut sub pragul de îngheţ în mai multe zone montane. Ieri dimineaţă, în Munţii Ţarcu s-au resimţit minus 6 grade, la Vârfu Omu minus 5 şi la Vlădeasa minus 4.

foto: Observatornews.ro