Pe 1 octombrie 2024, Călin Georgescu și-a depus candidatura la alegerile prezidențiale, iar aceasta i-a fost validată de Biroul Electoral Central. El și-a ales deviza „Partidul meu este poporul român'. Călin Georgescu a menţionat că în vederea strângerii celor peste 239.000 de semnături a fost sprijinit de peste zece mii de voluntari, cărora le-a mulţumit pentru implicare. Iată cine este Călin Georgescu, candidat independent la Președinția României.
CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI
Călin Georgescu a fost propus de mai multe ori pentru funcția de prim-ministru al Guvernului României, iar în octombrie 2024 s-a înscris, ca independent, în cursa pentru alegerile prezidențiale. Totodată, Călin Georgescu a fost director la Centrul Național pentru Dezvoltare Durabilă, ulterior a fost președinte al Centrului European de Cercetare al Clubului de la Roma, director în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, secretar general în Ministerul Mediului și raportorul în cadrul unui Birou ONU. Toate informațiile despre cine este Călin Georgescu, candidat independent la Președinția României.
Ce studii are Călin Georgescu, candidat independent la Președinția României
Călin Georgescu are 62 de ani, este căsătorit și are un copil. Călin Georgescu este absolvent al Institutului Agronomic Nicolae Bălcescu din București, obținând în 1999 titlul de doctor în pedologie din partea aceleiași instituții, redenumită în 1995 Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară.
După absolvirea facultății în 1986, a dobândit experiență prin misiuni în Regatul Unit și Statele Unite, chiar dacă nici el, nici tatăl său, nu au fost membri ai Partidului Comunist Român.
În anul 2007 a absolvit programul postuniversitar „Securitate și apărare națională – geopolitică și geostrategie’ al Colegiului Național de Apărare „Carol I’.
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Președinția României. Iată CV-ul lui
- septembrie 2021-prezent: cadru didactic asociat la Universitatea din Pitești
- 2016-prezent: consultant internațional pe probleme de protecția mediului și dezvoltare durabilă
- 2015-2016: director executiv, consilier special al directorului general ONU-Geneva
- 2011-2013: raport special al ONU pentru efectele adverse ale transportului de produse și deșeuri toxice asupra omului
- 2000-2011: director executiv la Centrul național pentru dezvoltare durabilă (CNDD)
- 2006-2012: director executiv la Institutul de proiecte pentru inovație și dezvoltare (IPID)
- 1996-1997, 1998-2008: manager proiect la Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD)
- 2004-2005: director în Ministerul Afacerilor Externe (MAE)
- 1997-1998: secretar general la Ministerul Mediului
- 1992: consilier la ministrului la Ministerul Mediului
- 1991: șef al Biroului senatorial pentru Mediu din Parlamentul României
- 1986-1990: inginer la Întreprinderea pentru Execuția și Exploatarea Lucrărilor de Îmbunătățiri Funciare (IEELIF), potrivit CV-ului său
Cum a intrat Călin Georgescu în politică
După absolvirea cursurilor de masterat în anul 1986, Călin Georgescu a fost angajat ca inginer la IEELIF Făgăraș, jud. Brașov, iar din 1990, după victoria Revoluției din decembrie 1989, la Departamentul de Eroziune a Solului din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Îmbunătățiri Funciare INCDIF – ISPIF București.
În anul 1991 a fost numit șef al Biroului Senatorial pentru Mediu al Parlamentului României, iar în anul următor a devenit consilier al ministrului Mediului, Marcian Bleahu. În același an, a fost ales președinte al Asociației „Tineretul Ecologist din România’, funcție pe care a deținut-o până în anul 1996, iar în perioada 1997-1998 a îndeplinit funcția de Secretar General în ministerul Mediului, în mandatul lui Sorin Frunzăverde, potrivit Libertatea.
Începând cu anul 2000 și până în anul 2011, a fost numit Director executiv al Centrului Național pentru Dezvoltare Durabilă, organism creat în anul 1997 sub egida Academiei Române, ca agenție a PNUD. Călin Georgescu a coordonat, între 2004 și 2005, activitatea biroului Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică din România.
Între 2006 și 2012, Călin Georgescu a îndeplinit funcția de Director executiv al Institutului de Proiecte pentru Inovație și Dezvoltare. Din 2021 este cadru didactic la Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – Centrul universitar Pitești, unde deține (în 2024) funcția de lector.
În 2020, a fost propus din nou ca premier de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), dar s-a retras în urma unor controverse. În octombrie 2024, s-a înscris, ca independent, în cursa pentru alegerile prezidențiale.
La depunerea candidaturii pentru cea mai înaltă funcție în stat, pe 1 octombrie, Călin Georgescu a declarat că „(…) după 34 de ani de pribegie, pentru prima dată, poporul român va câştiga aceste alegeri. Partidul meu este poporul român. Şi spun ceva mai mult: partidul meu este doar poporul român, pe care îl iubesc şi îl slujesc şi care va readuce cultul onoarei şi demnităţii’.
Ce avere are Călin Georgescu, candidat independent la Președinția României
Mai multe detalii despre cine este Călin Georgescu, candidat independent la Președinția României. Deține un teren intravilan de 3.900 de metri pătrați în județul Brașov, cumpărat în anul 2022. La capitolul „clădiri’, Călin Georgescu a declarat același teren.
Călin Georgescu deține și o Toyota Yaris fabricată în 2022 și susține că are 264.000 de euro în depozite bancare. La capitolul venituri, Călin Georgescu arată că a încasat în ultimul an 72.000 de lei drept salariu de la Facultatea de Științe a Universității din Pitești.
Controverse în care a fost implicat Călin Georgescu
Pe fondul tensiunilor din Ucraina din 2021, Călin Georgescu opina că orice consecință gravă ar fi dată de interesele industriei militare a SUA: „Situația din Ucraina este în mod clar manipulată, în interesul de a declanșa un conflict care să ajute financiar complexul militar al Statelor Unite, industria militară a SUA’, spunea el, potrivit Wikipedia.
În 2015, pe fondul plecării de la Palatul Victoria a lui Victor Ponta, în urma protestelor masive după tragedia de la Colectiv, Dan Puric a declarat că îl susține pe Georgescu pentru funcția prim-ministru.
Cinci ani mai târziu, în decembrie 2020, Călin Georgescu a fost propunerea AUR pentru funcția de premier. El s-a aflat, oficial, pe lista celor trei persoane propuse de partide pentru funcția de premier, alături de Alexandru Rafila (propus de PSD) și de Florin Cîțu (propus de alianța PNL-USR-UDMR). Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat, atunci, pe Florin Cîțu.
În 2022, Călin Georgescu a fost numit președinte de onoare al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR). Ulterior, relația dintre Călin Georgescu și liderul AUR, George Simion, a devenit din ce în ce mai tensionată. În luna septembrie, el l-a acuzat pe Simion că susține, în secret PSD, aminteste libertatea.ro. „Ucraina e un proxy pentru Rusia, iar AUR e un proxy pentru PSD, e foarte simplu. Se vede cu ochiul liber’, a afirmat Călin Georgescu.
În ianuarie 2022, la scurt timp după ce a fost prezentat de AUR drept președinte de onoare al partidului, Călin Georgescu a publicat un clip pe Facebook în care spune că Ion Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu sunt eroi prin care „a trăit istoria națională, prin ei vorbește și a vorbit istoria națională și nu prin lachei de serviciu ai puterilor globaliste care astăzi conduc România vremelnic’.
După aceste declarații, Parchetul General s-a sesizat din oficiu şi a deschis un dosar penal pe numele lui Călin Georgescu.