Cine este Maia Sandu. Ea deține funcția de prima femeie președinte din istoria Republicii Moldova începând cu 24 decembrie 2020, după ce a câștigat alegerile prezidențiale din 2020. Anul acesta, ea a câștigat primul tur al alegerilor prezidenţiale, obținând un scor de peste 41,86 la sută, mai mult decât în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2020 (36,16%). Ea se va bate în turul doi cu Alexandr Stoianoglo.
CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI
Cine este Maia Sandu. Maia Sandu s-a născut pe data de 24 mai 1972, în Risipeni, Moldova. În prezent, ea are vârsta de 52 de ani. Nu este căsătorită, nu are copii, are studii economice și vorbește engleza, rusa și spaniola. Aceasta deține un apartament de două camere în Chișinău și o masină Toyota, cumpărată în anul 2012.
Citește și: Ce avere are Maia Sandu, președinta Republicii Moldova. Declarația de avere pentru anul 2022
Cine este Maia Sandu
Cine este Maia Sandu. Maia Sandu provine dintr-o familie în care părinții ei, tatăl Grigore si mama, Emilia, sunt director al complexului de porcine, respectiv profesoară. Amândoi au preferat să muncească în localitatea în care s-a născut Maia Sandu.
Maia Sandu are trei diplome de studii economice și administrare publică, dintre care una obținută la Harvard, iar între 2010 și 2012 a fost consiliera directorului executiv al Băncii Mondiale. După 2 ani în care a câștigat 10.000 de dolari pe lună la Washington, Maia Sandu s-a întors la Chișinău și a preluat Ministerul Educației.
Maia Sandu: „Din păcate, nu am avut copii”
Cine este Maia Sandu. Maia Sandu nu este căsătorită și nici nu are copii. Într-un interviu pentru „Galben' – pe Youtube, a recunoscut că în trecut primea des întrebarea – când se mărită.
„Deja demult nu mă mai întreabă nimeni. Nu țin minte de la ce moment, dar nu mă mai întreabă. Bineînțeles că mă deranja, pe fiecare om deranjează asemenea întrebare. Eu le ziceam că încă sunt în căutarea omului perfect, dar nu l-am găsit și…', a mărturisit politiciana.
Maia Sandu a spus că vine dintr-o familie mare și sunt o familie unită, comunică cu verișorii și cu nepoții și, chiar fiind în politică, a reușit să mențină relațiile. „Din păcate, nu am avut copii și nu am văzut cum e, dar, cred că e greu să reușești și profesional. Și probabil trebuie să tai de undeva, dar sunt dintre acei care reușesc', a spus ea.
Implicată în politica de peste Prut din 2012, Maia Sandu a mizat în campania electorală din 2020 pe o platformă anticorupție, promițând scoaterea țării din sărăcie, responsabilizarea autorităților și strângerea legăturilor cu Uniunea Europeană.
Fost ministru al educației între 2012 și 2015, Maia Sandu a introdus camere de supraveghere la examenul de Bacalaureat și a scurtat vacanțele, măsuri care au provocat proteste de stradă. Tot Maia Sandu a cerut procuraturii să verifice dacă actele de studii ale fostului său șef, premierul Chiril Gaburici, sunt autentice. După verificări, s-a constatat că actele sunt false, iar Gaburici și-a dat demisia, potrivit celor scrie de Hotnews.ro în 2020.
Cum a câștigat Maia Sandu alegerile în 2020
Maia Sandu a candidat și la alegerile prezidențiale din 2016, însă a fost învinsă în turul 2 de candidatul pro-rus Igor Dodon, acesta obținând 52,11% din voturi. La 8 iunie 2019, a fost desemnată premier al Republicii Moldova, dar în aceeași zi Curtea Constituțională i-a invalidat numirea ca fiind neconstituțională, declanșând o criză politică peste Prut. Guvernul acesteia a fost demis prin moțiune de cenzură pe 12 noiembrie 2019.
Politologul Iulian Groza, director al Institutului de Politici și Reforme Europene din Republica Moldova, a declarat pentru Europa Liberă că victoria acesteia din 2020 se datorează mai multor factori: mesajul de campanie a fost unul mai degrabă pozitiv, unificator, iar atenția principală a fost orientată pe așteptarea generală de schimbare, de dreptate, justiție și anticorupție.
Votul din diaspora a fost un alt factor decisiv pentru ea, în 2020. Igor Dodon a dus o campanie cu mai multe atacuri la diaspora, ceea ce a avut un efect invers decât se așteptau consultanții ruși ai lui Dodon.
Maia Sandu se va confrunta foarte probabil cu un parlament ostil, Partidul Socialiștilor din Moldova al lui Dodon deținând 37 de mandate din totalul de 101.
Maia Sandu, felicitată de Vladimir Putin
Cine este Maia Sandu. Președintele rus, Vladimir Putin, i-a transmis luni o telegramă de felicitare Maiei Sandu pentru victoria în alegerile prezidențiale din Republica Moldova, în 2020.
'Sper ca activitatea dumneavoastră în funcția de șef al statului va contribui la o dezvoltare constructivă a relațiilor dintre țările noastre. Acest lucru, fără îndoială, este în interesul fundamental al rușilor și al moldovenilor', i-a transmis Vladimir Putin, într-o telegramă, Maiei Sandu. Președintele rus i-a urat președintei alese a Republicii Moldova 'succes, sănătate și prosperitate.”
Anterior, purtătorul de cuvânt a Kremlinului, Dmitri Peskov a indicat că Rusia respectă alegerea poporului Republicii Moldova şi speră că va stabili o relaţie de lucru cu Maia Sandu, candidata care l-a învins pe preşedintele în funcţie Igor Dodon în alegerile desfăşurate duminică.
Maia Sandu participă la alegerile prezidențiale 2024
Cine este Maia Sandu. În prezent, vrea să-și mai încerce o dată norocul, la alegerile prezidențiale de anul acesta. Ea a câștigat primul tur al alegerilor prezidenţiale, obținând un scor de peste 41,86 la sută, mai mult decât în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2020 (36,16%). Ea se va bate în turul doi cu Alexandr Stoianoglo.
Maia Sandu aspiră la un nou mandat prezidențial, fiind și de această dată candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), partidul puterii de la Chișinău și pe care l-a fondat în anul 2016. De când a preluat conducerea, șefa statului a câștigat simpatia cetățenilor printr-o abordare deschisă și transparentă, dar și prin modestia de care a dat dovadă.
Deși ocupă cea mai importantă funcție în stat, Maia Sandu demonstrează, ori de câte ori are ocazia, o modestie remarcabilă. Preferă zborurile low-cost și mâncarea gătită de mama ei, după cum ea însăși a declarat. De câteva ori pe săptămână, mama ei se prezintă la sediul Administrației Prezidențiale cu caserole, pe care le lasă polițistului de serviciu.
„Când este foarte cald, nu prea ajunge, dar încerc să trec eu seara pe la ea. Mama vine la Președinție, de două trei ori pe săptămână, la troleu, îmi aduce mâncarea, o lasă jos la polițist și se duce acasă, Care e problema?’, a declarat șefa statului în podcastul jurnalistei Nata Albot.