Cine este tânărul care l-a împușcat pe Donald Trump la mitingul electoral. Avea 20 de ani și a fost ucis la scurt timp după incident. Care sunt primele concluzii ale FBI

 Oana Pantazi
.

Cine este tânărul care l-a împușcat pe Donald Trump la mitingul electoral. Fostul președinte american, Donald Trump, a fost împușcat în timpul unui miting electoral, ieri, în Butler, Pennsylvania, surpaviețuind atacului, după ce glonțul i-a zgâriat obrazul și l-a fost rănit la ureche. FBI l-a identificat pe autorul tentativei de asasinare în persoana lui Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani, din Bethel Park, Pennsylvania.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE IUNIE GRATIS, AICI

Cine este tânărul care l-a împușcat pe Donald Trump la mitingul electoral. Fostul președinte american Donald Trump a supraviețuit, sâmbătă noapte, unei tentative de atentat la un miting politic din Pennsylvania, după ce a fost a fost rănit la urechea dreaptă. Atacatorul, un tânăr de 20 de ani, a fost împușcat de forțele de ordine la scurt timp după incident. Unul dintre participanții la miting a murit însă după ce a sărit peste soția și fetele sale pentru a le proteja.

Election 2024 TrumpElection 2024 Trump

Donald Trump a fost împușcat la un miting electoral

Au trecut 40 de ani de la tentativa de asasinat asupra lui Ronald Reagan și, din păcate, ieri istoria s-a repetat. Un fost președinte al Statelor Unite și actual candidat la președinție, a fost victima unei tentative de omor. Aflat în plină campanie electorală, Donald Trump a fost împușcat, ieri, în timp ce ținea un discurs în fața alegătorilor, în Butler, Pennsylvania. Momentul incredibil a fost surprins de camerele de luat vederi și o lume întreagă l-a văzut pe Donald Trump plin de sânge într-o fracțiune de secundă.

Citește și: Anisia Gafton, detalii despre relația cu Serghei și despre nunta lor: „Longevitatea cuplului nostru cred că se datorează mult și faptului că nu am pus presiune pentru căsătorie și copii’. Cum se înțelege cu viitorii socri / EXCLUSIV

Citește și: Randi și-a întrerupt concertul de la Beach! Please, crezând că nu e pe placul publicului. De ce era, de fapt, fluierat: „Am plecat cu moralul foarte jos. Noi nu am știut… ‘

Citește și: Roxana Ciuhulescu e mândră de fiica ei. Ana a obținut permisul de conducere la 16 ani: ‘La categoria B1 și pot conduce mașini destinate vârstei lor… Cum se descurcă adolescenta, la volan/ EXCLUSIV

Forțele de ordine au reacționat cu ceva întârziere, însă, cu un sânge rece și o prezență de spirit incredibile, Trump s-a lăsat la pământ înainte ca angajații săi din Secret Service să reacționeze. Apoi, pentru a linști mulțimea, s-a ridicat și cu pumnul strâns, ațintit spre cer, gest propriu lui, a strigat „Fight!”. Ulterior, donald Trump a fost dus la un spital din apropiere, pentru a primi îngrijiri, fiind declarat în afara oricărui pericol.

Thomas Matthew Crooks, tânărul care a tras în Trump avea 20 de ani și a acționat singur, fiind răpus la scurt timp după atac. Ulterior, au apărut martori care au dezvăluit că l-au văzut pe acoperiș.

'Îl vedeam că se târăște. Și următorul lucru pe care îl știu este că mă gândeam de ce mai vorbește Trump. De ce nu l-au dat jos de pe scenă? Am stat acolo arătând spre el timp de două sau trei minute. Serviciile secrete se uitau la noi din vârful hambarului. Eu arătam spre acoperiș și stăteam acolo așa. Și, în clipa următoare, s-au auzit cinci focuri de armă', a spus martorul.

Primele concluzii ale FBI după atacul asupra lui Donald Trump

Atacatorul lui Donald Trump, Matthew Crooks, avea doar 20 de ani și, conform FBI nu a fost identificată nicio motivație a tentativei de asasinat, conform BBC. Agentul special FBI Kevin Rojek a declarat că se pare că „trăgătorul a acționat singur' și că nu au existat alte probleme de securitate. „Nu am identificat o ideologie asociată subiectului', a mai spus acesta, menționând însă că ancheta se află încă în faza incipientă.

„Echipele de cercetare a probelor încă prelucrează locul crimei din Butler”, a spus Rojek, adăugând că agenții cercetează rețelele sociale și prezența online a suspectului pentru a găsi indicii. Arma era o pușcă de tip AR, achiziționată legal, a confirmat acesta. În mașina atacatorului a fost descoperit și un dispozitiv suspect găsit, aflat deocamdată în curs de examinare.

Un alt oficial FBI a declarat că tentativa de asasinat este investigată ca un potențial act de terorism intern. „Echipele de cercetare a probelor încă prelucrează locul crimei din Butler”, a spus acesta, adăugând că agenții cercetează rețelele sociale și prezența online a suspectului pentru a găsi indicii.

Bărbatul ucis la mitingul lui Donald Trump și-a apărat soția și fetele de gloanțe

Din păcate, au existat și victime colaterale la mitingul electoral unde Donal Trump a fost împușcat de Matthew Crooks. Tânărul a tras mai multe focuri de armă asupra lui Trump, iar unul dintre ele l-a rănit mortal pe Corey Comperatore, unul dintre participanți, alte două persoane fiind rănite, transmite FoxNews.

Ulterior, sora victimei, Dawn Comperatore Schafer, a scris într-o postare pe Facebook că fratele ei „a fost un erou care și-a protejat fiicele'.

„Soția și fetele lui tocmai au trăit ceva de neconceput și inimaginabil. Fratele meu mai mic tocmai a împlinit 50 de ani și mai avea atât de multă viață de trăit. Ura nu are limite și dragostea nu are limite. Rugați-vă pentru cumnata mea, nepoatele mele, mama mea, sora mea, eu și nepoatele și nepoții lui, deoarece acest lucru se simte ca un coșmar teribil, dar știm că este realitatea noastră dureroasă', a scris Schafer.

Donald Trump, prima reacție după tentativa de asasinat

La scurt timp după atentat, fostul președinte al Statelor Unite a anunțat că acest incident nu-l va face să-și schimbe agenda de lucru, sugerând că nu se va lăsa intimidat de astfel de acte.

'Pe baza evenimentelor teribile de ieri, aveam de gând să-mi amân călătoria în Wisconsin și Convenția Națională Republicană cu două zile, dar tocmai am decis că nu pot permite unui „trăgător' sau potențial asasin să forțeze schimbarea programului sau orice altceva. Prin urmare, voi pleca spre Milwaukee, conform programului, astăzi la ora 15:30. Vă mulțumesc! DJT', a scris Trump pe rețeaua sa socială.

Cine este Thomas Matthew Crooks, tânărul care l-a împușcat pe Donald Trump la mitingul electoral

Conform FBI, atacul nu ar fi avut o motivație ideologică. Registrele alegătorilor din Pennsylvania arată că Crooks era republican înregistrat, iar alegerile de la 5 noiembrie ar fi fost primele în care Crooks ar fi putut vota pentru prima oară la un scrutin prezidenţial.

Când avea 17 ani, Crooks a făcut o donaţie de 15 dolari către ActBlue, un comitet de acţiune politică ce strânge bani pentru politicienii de stânga şi democraţi, conform unui dosar al Comisiei Electorale Federale din 2021. Donaţia fusese alocată pentru Progressive Turnout Project, un grup naţional care îi mobilizează pe democraţi la vot.

Thomas Crooks, care locuia la aproximatic o oră de Butler, locul incidentului, a absolvit în 2022 Liceul Bethel Park. Tânărul a primit un premiu de 500 de dolari de la Iniţiativa Naţională de Matematică şi Ştiinţă, conform Pittsburgh Tribune-Review.

O înregistrare video de la ceremonia de absolvire din 2022 îl arată pe Crooks primind diploma în aplauzele publicului. Videoul de la acea ceremonie îl înfățișează pe Crooks cu ochelari, într-o robă neagră de absolvire şi pozând cu un oficial al şcolii.

Tatăl lui Crooks, Matthew Crooks, în vârstă de 53 de ani, a declarat pentru CNN că încearcă să-şi dea seama ce s-a întâmplat şi că, înainte de a vorbi despre fiul său, va aştepta până când va discuta cu forţele de ordine .


 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton