Cine sunt românii care pot benefia de îngrijiri medicale gratuite la domiciliu, în 2024

.

Anumiți pacienți din țara noastră pot beneficia și de servicii de îngrijire medicale gratuite la domiciliu, în 2024. Potrivit documentului emis recent de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), îngrijirile la domiciliu, care pot fi medicale sau paliative, se acordă pe baza recomandării unor medici, inclusiv a celor de familie.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!


Îngrijirile medicale la domiciliu sunt recomandate în cazul pacienților imobilizați 50% la pat sau fotoliu (ECOG3) sau celor complet imobilizați la pat, dependenți total de altă persoană pentru îngrijirea de bază (ECOG4).

Cele mai întâlnite îngrijiri medicale acordate la domiciliu

Printre cele mai întâlnite îngrijiri medicale acordate la domiciliu se numără măsurarea parametrilor fiziologici, respectiv temperatură, puls, tensiune arterială și altele, administrarea medicamentelor, manevre terapeutice pentru evitarea complicațiilor vasculare și pulmonare, îngrijirea leziunilor și kinetoterapia.


Pacienții adulți pot beneficia de îngrijire la domiciliu pe perioada recomandată de medic, dar care nu poate fi mai mare de 90 de zile de îngrijiri în ultimele 11 luni (se pot stabili mai multe perioade).

În schimb, cei ce nu au împlinit 18 ani pot beneficia de 180 de zile de îngrijiri în ultimele 11 luni.

Un singur interval de îngrijire la domiciliu poate fi, în funcție de recomandarea medicului, de cel mult 30 de zile.

Serviciile de îngrijiri paliative la domiciliu se acordă asiguraților pe bază de recomandare, eliberată de medicii de familie, medicii specialiști din ambulatoriul de specialitate, inclusiv medicii cu atestat de studii complementare în îngrijiri paliative, precum și medicii specialiști din spital, aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate.

Citește și: Care a fost primul lucru pe care l-a făcut Ioana Ginghină după ce a văzut pozele cu Alexandru Papadopol și Adriana Titieni sărutându-se

Citește și: Dinu Maxer s-a temut că și-ar putea pierde fiul din cauza traumelor din copilărie: „Când Andreas a împlinit 10 ani, am trăit cu teama să nu se repete istoria. Fratele artistului a murit într-un accident


De câte zile de îngrijiri medicale la domiciliu beneficiază un pacient asigurat

Cele mai uzuale servicii de îngrijiri paliative la domiciliu sunt: consultația, elaborarea planului interdisciplinar de tratament și îngrijire, evaluarea statusului funcțional și a capacității de autoîngrijire, aplicarea și monitorizarea tratamentului farmacologic, educarea și informarea pacientului pentru auto-îngrijire, îngrijire terminală, consiliere psihologică specializată a pacientului și familiei, kinetoterapie.


Un asigurat poate beneficia de 90 de zile de îngrijiri/ în ultimele 11 luni în mai multe etape (episoade de îngrijire), respectiv 180 de zile de îngrijiri/ în ultimele 11 luni pentru pacienții cu vârsta sub 18 ani.

Un episod de îngrijire este de maximum 30 de zile de îngrijiri. Serviciile de îngrijiri paliative la domiciliu se acordă conform unui plan de îngrijiri stabilit de către medicul cu atestat în îngrijiri paliative care își desfășoară activitatea la furnizorul de îngrijiri paliative, în funcție de nevoile pacientului.


Românii care sunt asigurați la Sănătate, dar nu trebuie să achite contribuția lunară

Codul Fiscal prevede următoarele: „Cota de contribuție de asigurări sociale de sănătate este de 10% și se datorează de către persoanele fizice care au calitatea de angajați, cele care realizează venituri pentru care există obligația plății contribuției de asigurări sociale de sănătate, precum şi de către cele care nu realizează venituri dar optează să se asigure în sistem’.


Anumite categorii de persoane sunt asigurate fără plata contribuției, printre care: copiii până la vârsta de 18 ani și tinerii cu vârsta între 18-26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenții de liceu, studenții și studenții doctoranzi, precum și persoanele care urmează modulul instruirii individuale;

  • soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate;
  • femeile însărcinate și lăuzele;
  • persoanele cu handicap;
  • bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate;
  • beneficiarii legilor speciale;
  • pensionarii;
  • persoanele care se află în concedii acordate în baza Legii 346/2002 (urmare unor accidente de muncă sau a unor boli profesionale);
  • persoanele aflate în concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la doi ani sau, după caz, până la trei ani;
  • persoanele care beneficiază de indemnizație de șomaj.