Cine sunt Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, sărbătoriți pe 8 noiembrie, și care este poziția lor între îngerii lui Dumnezeu

.

În fiecare an, pe 8 noiembrie, Biserica sărbătorește Soborul Sfinților Mihail și Gavriil și a tuturor Puterilor cerești fără trupuri. Deci, în această zi nu sărbătorim doar pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, ci și pe toate cetele îngerești care nu s-au despărțit de Dumnezeu. Cine sunt Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil și care este poziția lor între îngerii lui Dumnezeu.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI!


Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, că sărbătoare a îngerilor ziua de 8 noiembrie a început a se serba în Biserică din veacul al cincilea și s-a răspândit repede în tot Răsăritul creștin. Despre îngeri, Biserica învață că ei sunt „duhuri slujitoare' (Evrei,1,14), adică ființe fară de trupuri, slugi credincioase lui Dumnezeu și totodată prieteni și ocrotitori ai noștri, pusi de Dumnezeu, pe drumul anevoios de la leagăn, la patria noastră cereasca, la „Cerul nou și pământul nou' ce vor să fie.


Cine sunt Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil și care este poziția lor între îngerii lui Dumnezeu.

În ceea ce privește ierarhia îngerească, Dionisie Areopagitul vede cetele îngerești în număr de nouă, așezate în grupuri suprapuse: Serafimi, Heruvimi, Scaune; Domnii, Puteri, Stăpânii; Începătorii, Arhangheli, Îngeri. Biserica a acceptat această ierarhie prin introducerea ei în pictura bisericească.

Deoarece îngerii sunt nemateriali, nu se poate vorbi despre sex sau despre reproducerea speciei (Facerea 6,2), deci ei nu se căsătoresc, nu se înmulțesc (Matei 22,30) și nici nu mor (Luca 20,35-36). Îngerii își transmit unii altora gândurile și hotărârile proprii fără a rosti cuvinte.

Cu toate acestea, pentru a-și îndeplini slujba, pot lua înfățișare umană (II Samuel 6,17), pot vorbi, mânca, apărea îmbrăcați și uneori purtând aripi (Facerea 32,25; Luca 24,4; Matei 28,3; Apocalipsa 14,6), conform Crestinortodox.ro.

Pe data de 8 noiembrie, Biserica prăznuiește pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil și soborul îngerilor prezenți în jurul Arhanghelului Mihail după alungarea îngerilor căzuți.


Din soborul îngerilor, cei mai cunoscuți sunt Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Sfântul Arhanghel Mihail este cel care i-a scos pe Adam și pe Eva din Rai după căderea lor în neascultare, l-a ajutat pe Moise să treacă prin Marea Roșie că pe uscat, i s-a descoperit lui Iosua că fiind „căpetenia oștirii Domnului' (Iosua 5, 14), l-a ajutat pe David să-l biruiască pe Goliat și l-a hrănit pe Ilie în pustiu. În Noul Testament este cel care îl eliberează pe Petru din închisoare, dezleagă lanțurile lui Pavel pe când se afla în temniță, și îl întărește Sfântul Constantin cel Mare în lupta cu Maxențiu.


Îngerul Gavriil vestește întruparea Domnului, lui Zaharia că vă avea un fiu, iar Sfinților Ioachim și Ana că vor avea o fiica, pe Fecioara Măria. El le vestește femeilor mironosițe că Domnul a înviat.

Îi cinstim pe îngeri pentru relația pe care o au cu Dumnezeu, dar și pentru că ne ajuta în dobândirea mântuirii. Cuvântul înger înseamnă sol, trimis sau vestitor. Deci, îngerii sunt „duhuri slujitoare, trimise în slujba celor care urmează să moștenească mântuirea' (Evrei 1, 14). Îngerii, desi Îl slujesc neîncetat pe Dumnezeu, îi ajuta și pe oameni să împlinească voia Lui.


Atât de mult este prețuit omul, încât Dumnezeu face din slujitorii Lui, slujitori ai oamenilor. Îngerii nu sunt atotputernici, deoarece puterea pe care o au este de la Dumnezeu. Sunt ființe libere, iar libertatea lor este rodul împlinirii voii lui Dumnezeu.

Citește și: Magda Pălimariu își urmărește fiul pe cameră de când s-a întors la PRO TV. Cât de des își vede soțul, care lucrează în Norvegia: „Am pus cărțile pe masă și probabil că va fi așa într-un final’

Citește și: Ce greutăți financiare a avut Ioana Ginghină după divorțul de Alexandru Papadopol: „Trebuia să-mi recuperez casa, trebuiau mai mulți bani, a trebuit să mă implic în tot soiul…


Ce înseamnă numele Mihail și Gavriil pe care le poartă Sfinții Arhangheli

Numele Sfanțului Arhanghel Mihail, Mi-cha-El în limba ebraica, înseamnă „cine este că Dumnezeu?' (mi=cine, cha=că, El=Dumnezeu), iar numele Sfanțului Arhanghel Gavriil, Gabriel în limba ebraica, înseamnă Dumnezeu este puterea mea. Mihail este chipul dreptății dumnezeiești, iar Gavriil al milei divine.

Arhanghelul Mihail impune în lume dreptatea împotrivă nedreptății, pedepsește pe cei care încalcă voia lui Dumnezeu și săvârșesc nedreptatea și păzește pe cei care sunt drepți. Sfântul Gavriil este arhanghelul bucuriei, al blândeții și milei dumnezeiești, al bunelor vestiri.


Arganghelul Mihail este cel care a pus capăt căderii îngerilor răi prin cuvintele: „Să stam bine, să stam cu frica, să luam aminte', cuvinte pe care noi le repetam tot timpul în cadrul Sfintei Liturghii: „Să stam bine, să stam cu frica, să luam aminte, Sfânta Jertfa în pace a o aduce’. Este cel care distrus cetățile Sodoma și Gomora și l-a salvat pe Lot împreună cu familia să de la moarte, a călăuzit poporul evreu când a ieșit din robia egipteană.

Arhanghelul Gavriil este cel care a vestit nașterea prorocilor și a drepților lui Dumnezeu, dar și întruparea și nașterea Fiului lui Dumnezeu din Sfânta Fecioara Măria. Este cel care i-a tâlcuit vedenia lui Daniil (Daniel, 8, 16). Potrivit Tradiției, el este cel care a prăvălit piatra de la ușa mormântului și a șezut deasupra ei, când Domnul a înviat și a vestit pentru prima data Mironosițelor că Hristos a înviat.


În Canonul de rugăciune către toate puterile cerești și toți sfinții, noi Îi cerem lui Dumnezeu: „Înconjoară-ne cu Sfinții Tai Îngeri că, prin mijlocirea lor fiind păziți și povățuiți, să ajungem la unirea credinței și la cunoașterea slavei Tale neapropiate.

Rugăciune către Sfântul Arhanghel Mihail

Sfinte și mare Arhanghele al lui Dumnezeu, Mihaile, care cel dintăi intre îngeri stai dinaintea Treimii celei negrăite, sprijinul și păzitorul neamului omenesc, care ai zdrobit în Ceruri cu ostile tale capul prea-trufașului diavol și rușinezi pururea pe pământ răutatea și viclenia lui, la tine alergam cu credință și ne rugam tie cu dragoste: fii pavăză nestricata și coif tare Sfintei Biserici și neamului nostru dreptcredincios, pazindu-ne cu spada ta purtătoare de fulgere de toți vrăjmașii văzuți și nevăzuți.

Nu ne lasă pe noi, o, Arhanghele al lui Dumnezeu, fară ajutorul și ocrotirea ta, pe cei ce lăudam astăzi sfântul tău nume. Iată că, desi mult greșiți suntem, nu voim să pierim intru fărădelegile noastre, ci să ne întoarcem la Domnul, că să ne călăuzească spre lucruri bune. Luminează mințile noastre cu lumina fetei lui Dumnezeu, care strălucește totdeauna pe fruntea ta că un fulger la arătare, că să putem pricepe care este voia lui Dumnezeu, buna și desăvârșită, în ceea ce ne privește, și să cunoaștem toate cate se cuvine noua să le facem și cate să le trecem cu vederea și să le părăsim. Întărește-ne cu harul Domnului voință slaba și dorirea lipsita de vlaga, că intarindu-ne în legea Domnului, să încetam a ne mai primejdui cu cugetele pământești și cu poftele trupești, aplecandu-ne, după asemănarea copiilor lipsiți de minte, către frumusețile degrabă pieritoare ale lumii acesteia și uitând în chip nesăbuit cele veșnice și cerești de dragul celor stricăcioase și pământești.

Mai presus de toate acestea, cere de Sus pentru noi duhul adevăratei pocăințe, întristarea cea nefatarnica după Dumnezeu și zdrobirea pentru păcatele noastre, că zilele ce ne-au mai rămas din aceasta viață trecătoare să le cheltuim nu spre placerea simțurilor și hrănirea patimilor noastre, ci intru îndreptarea cu lacrimi de credință și zdrobire a inimii, cu nevoințele curăției și cu bineplacutele fapte ale milostivirii.

Iar când se vă apropia ceasul sfârșitului nostru, al slobozirii din legăturile acestui trup pieritor, nu ne lasă pe noi, Arhanghele al lui Dumnezeu, fară de apărare împotrivă duhurilor răutății care sunt în văzduhuri și obișnuiesc a împiedică urcușul sufletului omenesc la cele de Sus, că păziți fiind prin tine, fară mpiedicare să ajungem în sălașurile prea-slăvite ale Raiului, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fară de sfârșit.

Și invrednicindu-ne a vedea prealuminatul chip al Preabunului nostru Domn și Stăpân, și cazând cu lacrimi la picioarele Lui, cuprinși de bucurie și umilin a să strigam: slava Tie, Preaiubitul nostru Mântuitor, Care pentru preamulta dragoste pe care o ai fata de noi, nevrednicii, ai binevoit a trimite pe îngerii Tai că să slujească mântuirii noastre! Amin!

Rugăciune către Sfântul Arhanghel Gavriil

O, Sfinte Arhanghele Gavriil, desăvârșit lucratorule, care cu numele și cu fapta mărturisești puterea Celui-Preaînalt, către puținătatea omeneasca apleacă-te cu îngăduință, și veghează-ne în ceasul rugăciunii noastre, și călăuzește-ne spre împlinirea a țoață dreptatea, cu mulțimea harurilor anume încredințate tie, că noi în puternicul tău ajutor cutezam a nădăjdui și ascultătoarei tale slujiri următori năzuim a ne face.

Tu pe oameni cercetandu-i din neam în neam, cu bunele și cu relele noastre ne știi; de aceea te rugam să fii răbdător cu nedesăvârșirile noastre, sprijinindu-ne că de rele să ne lepădam, iar intru cele bune să sporim, căci de îndreptarea omului scris este că și îngerii se bucura. Deci pricina de bucurie înlesnește-ne să fim Puterilor cerești celor fară de trup, peste care Dumnezeu fruntaș te-a rânduit, Voievod intre Voievozii cei de sus.

Fii bucuria noastră și învrednicește-ne să fim bucuria ta, că intru Domnul bucuriei duhovnicește să ne veselim. Rugăciunile noastre du-le la Dumnezeu cu iutimea aripilor tale și de vestirea ta mântuitoare nu ne lipsi pe noi, Binevestitorule, că pe unii ce nădăjduim cu râvnă duhului să biruim neputințele cele trupești și îngerilor asemănători să ne facem, că dimpreună cu oștirile cerești și cu cetele drepților, spre împărăția luminii celei neinserate cătând, din tot sufletul și cu tot cugetul nostru să aducem mulțămită, lauda și închinăciune Tatălui și Fiului și Sfanțului Duh, Treimea cea de-o-ființă și nedespărțită, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!