Cine va fi președintele interimar al României după demisia lui Klaus Iohannis. Ilie Bolojan este noul președinte până la alegeri

.

Cine va fi președintele interimar al României după demisia lui Klaus Iohannis. Ilie Bolojan va prelua atribuțiile lui Klaus Iohannis, după ce acesta și-a anunțat demisia din funcția de președinte. Acesta se va instala la Palatul Cotroceni pe 13 februarie. Ilie Bolojan va lăsa președinția interimară de la PNL în mâna lui Cătălin Predoiu, iar interimatul de la șefia Senatului va fi asigurat de Mircea Abrudean. 

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!

Cine va fi președintele interimar al României după demisia lui Klaus Iohannis. Klaus Iohannis părăsește palatul Cotroceni pe 12 februarie, astfel că de joi, 13 februarie, Ilie Bolojan se va instala la Palatul Cotroceni, unde va sta până în luna mai, când se vor termina alegerile prezidențiale. Bolojan are 55 de ani este cunoscut mai ales pentru activitatea sa administrativă, asta pentru că viața sa personală a fost întotdeauna ținută departe de ochii curioșilor. El a fost căsătorit cu Florentina Bolojan, relația lor începând în studenție, când s-au și căsătorit. Ilie și Florentina Bolojan au împreună două fiice, dar s-au despărțit în 2013.

bolojan 8bolojan 8

Cine va fi președintele interimar al României după demisia lui Klaus Iohannis

Klaus Iohannis și-a anunțat astăzi demisia, după ce mai multe voi susțineau că va fi suspendat și își va pierde toate privilegiile. Ilie Bolojan îl înlocuiește.

„Astăzi, în Parlamentul României, s-a pus în mișcare procedura de suspendare a Președintelui. Este un demers inutil pentru că, oricum, peste puține luni plec din funcție după alegerea noului Președinte. Este un demers nefondat, pentru că niciodată – repet, niciodată – n-am încălcat Constituția. Și este un demers păgubos, pentru că de aici toată lumea pierde, nimeni nu câștigă.

Peste puține zile, în Parlamentul României se va vota suspendarea mea și România va intra în criză. România va intra în criză pentru că se declanșează referendumul de demitere a Președintelui. Acest întreg demers va avea efecte în plan intern și va avea efecte, din păcate, și în plan extern', a declarat Iohannis.

În plan intern, referendumul va fi unul eminamente negativ. Societatea va fi divizată, unii vor fi de acord, alții nu vor fi de acord. Toată discuția va fi una axată doar pe negativ. Întreaga societate va fi bulversată. Nu se va mai discuta despre alegerile prezidențiale care vor veni. Nu se va discuta despre cum va merge România mai departe. Candidații nici măcar nu vor putea să-și prezinte ideile în acest amalgam negativ.',  a mai spus Iohannis.

Ilie Bolojan nu își dorea demisia lui Klaus Iohannis

Ilie Bolojan susținea, zilele trecute, că nu ar fi de bun augur ca Iohannis să își dea demisia. El susținea că demisia ar produce o 'instabilitate suplimentară', pe lângă existența unui război cu Ucraina exact lângă România, plus situația delicată a bugetului de stat pe 2025.

„Faptul că președintele Iohannis rămâne la Cotroceni încă 90 de zile, 100 de zile până se termină și turul al 2-lea, vă dați seama că nu va influența să spunem lucrurile într-o manieră deosebită. Sigur, va fi o linie de atac din punct de vedere politic, dar, aici, chestiunea de supapă socială poate să fie într-un fel, pe de altă parte, știți, asta poate să nască alte efecte.

Și țara asta nu are nevoie în această perioadă de instabilitate suplimentară, pentru că, v-am spus, nu suntem într-o situație comodă nici din punct de vedere al economiei europene și mondiale, nici din punct de vedere al securității la frontieră.

Avem un război în partea de est, în Ucraina, ca urmare a invadării acestei țări de către Rusia și avem și situațiile bugetare pe care le avem, plus această zonă de neîncredere pe care o avem în societatea românească și în lumea politică. Deci, nu este o situație comodă și, din punctul meu de vedere, și asta am făcut în această perioadă, este să caut să ne comportăm responsabil', a spus Ilie Bolojan, conform PRO TV.

Atribuțiile președintelui interimar, conform Constituției

Președintele interimar preia doar atribuțiile constituționale ale președintelui, cu unele limitări:

Limitări ale președintelui interimar, conform Constituției

Conform articolului 98, alineatul (2) din Constituție, președintele interimar nu poate îndeplini atribuțiile prevăzute de articolele 88-90, adică:

  • Nu poate dizolva Parlamentul.
  • Nu poate iniția un Referendum.
  • Nu poate adresa Parlamentului mesaje politice.

Art. 88 – Mesaje

Preşedintele României adresează Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale naţiunii.

Art. 89 – Dizolvarea Parlamentului

(1) După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

(2) În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată.

(3) Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.

Art. 90 – Referendumul

Preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa cu privire la probleme de interes naţional.

Citește și: Ce le-a spus Laura Vicol judecătorilor despre cheltuielile extravagante, în dosarul Nordis: „Mi-am cumpărat bijuterii, genți și pantofi. Într-adevăr, soțul meu mi-a dat bani de mai multe ori…'

Citește și: Victor Ponta a votat împotriva lui Crin Antonescu, înainte ca PSD sa-l valideze drept candidat comun al coaliției: „Sunt foarte hotărât să intru în luptă. Ştiu cum trebuie să duc această bătălie…' / Reacția lui Marcel Ciolacu

Citește și: Nicolae Ciucă și-a dat demisia din Parlament, din funcția de senator: „Mi-ar plăcea ca acest gest să fie interpretat ca unul firesc”

Citește și: Laura Vicol a cheltuit 1.6 milioane de euro, din banii Nordis, pe mașini, operații estetice și petreceri în cluburi de lux. Detalii din referatul DIICOT

Citește și: Avocatul Radu Pricop cere despăgubiri în dosarul Nordis, în timp ce soția lui, Ioana Băsescu, a fost pusă sub acuzare de DIICOT în ancheta privind frauda de 195 de milioane de euro

Ce se întâmplă dacă președintele interimar săvârşeşte fapte grave

Art. 99 – Răspunderea preşedintelui interimar

Dacă persoana care asigură interimatul funcţiei de Preşedinte al României săvârşeşte fapte grave, prin care se încalcă prevederile Constituţiei, se aplică articolul 95 şi articolul 98.

Președintele interimar își exercită funcția până la revenirea președintelui titular sau până la alegerea unui nou președinte, în cazul vacanței definitive a funcției.

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton