Dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a oferit informații importante despre modul în care se face selecția vaccinării anti COVID-19 în România. Totodată, medicul a spus cine va fi primul român vaccinat anti COVID-19 în România.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!
Președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea anti-COVID-19, col. dr. Valeriu Gheorghiță, spune că primii oameni vaccinați în România vor fi cei din sistemul medical.
'Avem o strategie națională de vaccinare împotriva COVID-19 în care sunt prevăzute trei etape importante de derulare a activităților de vaccinare. Prima etapă este cea adresată personalului medical, atât din sistemul public cât și din sistemul privat, și respectiv personalul din domeniu social – asistență socială și centrele de rezidență pentru bătrâni.
Etapa a doua este cea care adresează populația la risc. Vorbim de vârstnici peste 65 de ani, respectiv persoane cu boli cronice. În această etapă sunt incluse persoanele care deservesc activitățile cheie din infrastructura statului. Ultima etapă este adresată populației generale', a spus dr. Valeriu Gheorghiță la Antena 3.
Cine va fi primul român vaccinat anti COVID-19
'Cu siguranță primul român va aparține lucrătorilor din domeniul medical sau medico-social', a precizat medicul Valeriu Gheorghiță.
Vaccinul din România, diferit sau nu față de alte țări?
'Este o informație cât se poate de neadevărată (că vaccinul din România ar fi diferit – n.red.). Din pricina acestui fapt trebuie să înțelegem că România face parte dintr-un demers european', a explicat Valeriu Gheorghiță.
Nu cumpărați vaccinuri de pe internet!
'Încă din luna martie sunt aceste încercări frauduloase de a comercializa așa-zise vaccinuri împotriva COVID-19 în sistem online. Fiecare cetățean în parte trebuie să înțeleagă că acest tip de vaccin este cel care are autorizare', sfătuiește medicul.
Vaccinarea în România, gratuită
'Vaccinarea în România este gratuită și toată activitatea de vaccinare se va desfășura în centrele de vaccinare. Nicio persoană nu își va cumpăra vaccin în România', susține Valeriu Gheorghiță.
Citește și:
Există reacții adverse ale vaccinului împotriva COVID-19 pe termen lung?
'Trebuie să înțelegem un aspect. Indiferent de cât de bun din toate punctele de vedere ar fi un vaccin el nu ne va ajuta la nimic dacă nu vorbim de vaccinare. Deci până la urmă cea care ne protejeză este activitatea de vaccinare(…).
Datele actuale ne arată că vorbim de un profil anticipat de reacții adverse obișnuite, adică cele la locul de administrare a vaccinului cum sunt durerea locală, disconfortul, tumefacția, roșeala locală și reacții adverse generale. S-au raportat cazuri de persoane care au făcut febră, care au avut dureri de cap, stare de oboseală, dureri musculare', spune Valeriu Gheorghiță.