Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a eliberat, marți, adeverința de necolaborare cu fosta Securitate pentru Crin Antonescu, în calitatea sa de candidat la Președinție. Crin Antonescu, candidatul PSD-PNL-UDMR, a dat o declarație la Securitate în 1988 despre un coleg profesor de la Școala Generală Niculițel (Tulcea), arată Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) în adeverința oficială.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!
Cuprins
- 1 Primele declarații ale lui Crin Antonescu despre așa-zisa colaborare cu Securitatea
- 2 Crin Antonescu: „Am toate atuurile și tot dreptul să nu permit niciun fel de suspiciune, niciun fel de calomnie'
- 3 Crin Antonescu a dat o declarație la Securitate în 1988 despre un coleg profesor
- 4 CNSAS susține că Antonescu nu a fost colaborator al Securității
- 5 Accesul la nota de constatare, restricționat
CNSAS a eliberat, marți, adeverința de necolaborare cu fosta Securitate pentru Crin Antonescu, în calitatea sa de candidat la Președinție. ‘Domnul Antonescu George Crin Laurențiu nu a fost agent sau colaborator al Securității ca poliție politică’, se arată în comunicatul postat pe site-ul instituției.
Cuprins
- 1 Primele declarații ale lui Crin Antonescu despre așa-zisa colaborare cu Securitatea
- 2 Crin Antonescu: „Am toate atuurile și tot dreptul să nu permit niciun fel de suspiciune, niciun fel de calomnie'
- 3 Crin Antonescu a dat o declarație la Securitate în 1988 despre un coleg profesor
- 4 CNSAS susține că Antonescu nu a fost colaborator al Securității
- 5 Accesul la nota de constatare, restricționat
Primele declarații ale lui Crin Antonescu despre așa-zisa colaborare cu Securitatea
Crin Antonescu a convocat o conferință de presă în care a declarat că a fost urmărit de fosta Securitate.
‘Nu am fost niciodată, sub nicio formă, colaborator al Securității și nu am făcut poliție politică. Nu am avut,de atfel, nicio legătură cu Securitatea decât din calitatea de urmărit, în cazul la care mă voi referi imediat, cu toate amănuntele pe care le cunosc.
În 1987, un prieten al meu foarte bun, mă aflam la Tulcea, inginer, a plecat într-o excursia în Bulgaria și de acolo a încercat să plece în Austria, nereușind și fiind capturat de organele de ordine din Bulgaria, adus ulterior în România. La plecare, el a lăsat câteva obiectve personale petnru trei prieteni sau patru foarte apropiați, toți cei trei, pentru că le lăsase cu nume și etichetă obiectele respective, am fost chemați ca urmăriți la Securitate să dăm declarații în legătură cu acest lucru.
M-am prezentat și eu, nu era facultativ, în calitate de urmărit, repet, am dat o declarație în care n-am oferit nicio informația specială decâ aceea că sunt prieten cu persoana respectivă, că știam că pleacă într-o excursie în Bulgaria, că nu ștriam ce intenții are, ceea ce era, de altfel, adevărat și atât și nimic mai mult’, a spus candidatul Alianței, într-o conferință de presă.
‘Foarte interesant este că aceeași persoană, în anul următor, în 1988, a avut o altă tentativă de data această reușită, din fericire, de a părăsi țara. Eu am fost singura persoană care am știu despre intenția lui, el a avut atâta încredere în mine încât mi-a spus ce vrea să facă și mi-a lăsat misiunea să-i anunț părinții. Ceea ce am și făcut, omul a traversat Iugoslavia, a stat în lagăr o vreme și după a plecat în Canada, unde trăiește și astăzi.
Eu, nu numai că, evident, nu am oferit nicio informație Securității, ci mi-am asumat acest risc, am anunțat după termenul pe care-l stabilisem împreună, de două sau trei săptămâni, i-am informat părinții că el a plecat de fapt din țară și nu se mai întoarce și asta este tot’, a mai spus Crin Antonescu.
Crin Antonescu: „Am toate atuurile și tot dreptul să nu permit niciun fel de suspiciune, niciun fel de calomnie'
‘Eu, în legătură cu această declarație pe care chemat la Securitate, în calitate de urmărit, și în care nu am dat nicio informație împotriva acestui om, cer doar ca această declarație să fie făcută publică, nu am absolut nimic de ascuns, am fost o victimă a Securității, nicidecum un colaborator, cu atât mai puțin un colaborator al Securității în calitate de poliție politică. Eu înțeleg că într-o campanie se pot întâmpla multe lucruri – ăsta mi se pare, totuși, unul dintre cele mai mizere și, încă o dată, cer CNSAS-ului să publice această declarație, nu am nicio altă formă de colaborare cu Securitatea, asta nu e o formă de colaborare cu Securitate.
Le spun celor care nu știu sau le amintesc celor care știu, care au trăit acele vremuri, că nu era facultativ să te prezinți dacă erai convocat la Securitate și că asta figurează, probabil, nu știu, în dosarul Securității cu explicații foarte clare cu privire la calitatea mea de urmărit.
Așadar, încă o dată, nu am furnizat niciodată nimănui, nici Securității, informații care să dăuneze cuiva, mai mult decât, l-am acoperit pe prietenul meu, aș fi putut fi acuzat de tăinuire dacă vechea Securitate ar reveni în funcție. Nu am absolut nimic de ascuns, sunt om care în permanență am avut trecutul și sub acest aspect și sub altele la vedere’, a mai spus candidatul.
‘Mi-aduc aminte că a mai fost o încercare a fostului președinte Traian Băsescu, cu mulți în urmă, 15-20, a făcut o aluzie sau o acuzație, i-am cerut public dovezi, nu le-a produs pentru că nu putea să le producă și, încă o dată, vreau ca acest lucru să fie clar pentru toată lumea – stau la dispoziția oricărui pentru întrebări suplimentare și vreau să fie publicat acest document și desfid orice încercare propagandistică de campanie electorală să se arunce asupra mea și cea mai simplă acuzație privitoare la acest fapt. Am senzația, dar mă opresc din comentarii, că lucrurile nu merg bine pentru unii în campanie, dar, categoric, cred că asemenea lucruri am toate atuurile și tot dreptul să nu permit niciun fel de suspiciune, niciun fel de calomnie’, a încheiat Crin Antonescu.
Crin Antonescu a dat o declarație la Securitate în 1988 despre un coleg profesor
Crin Antonescu, candidatul PSD-PNL-UDMR, a dat o declarație la Securitate în 1988 despre un coleg profesor de la Școala Generală Niculițel (Tulcea), arată Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) în adeverința oficială, scrie G4Media.
„În cadrul cercetarii informative inițiate de Securitate asupra domnului C.Ș., precum si a anturajului acestuia, titularul adeverinței (Crin Antonescu – n.red.), profesor de istorie la Școala generală Niculițel și prieten apropiat cu C.Ș., a fost convocat de organele de Securitate și a dat o declarație, datată 13.01.1988, olografă, semnata cu numele real’, se spune în adeverința elaborată de CNSAS.
CNSAS arată că există un document nou în arhivele primite de instituție, care a arătat că Antonescu a fost chemat la Securitate în perioada în care era profesor la școala din Niculițel, despre o persoană anchetată de poliția politică a regimului comunist:
‘Având în vedere documentul nou și neprocesat identificat in dosarul nr. | 1068594 în care figurează domnul Antonescu George Crin Laurențiu; 5. In baza Notei de Constatare nr. DI/l/355 din data de 31.03.2025, întocmită de către Direcția de Specialitate din cadrul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securității, în care se regăsesc următoarele elemente: domnul Antonescu George Crin Laurențiu figurează în dosarul fond informativ nr. | 1068594 (FI 12275/TL) cotă C.N.S.A.S. – titular C.S.„
CNSAS susține că Antonescu nu a fost colaborator al Securității
Consiliul a decis că situația intră sub incidența prevederii din OUG 24/2008 care stipulează că „persoana care a furnizat informații cuprinse în declarații, procese-verbale de interogatoriu sau de confruntare, date în timpul anchetei și procesului, în stare de libertate, de reținere ori de arest, pentru motive politice privind cauza pentru care a fost fie cercetată, fie judecată și condamnată, nu este considerata colaborator al Securității’.
„Având în vedere faptul că nota de constatare nr. DI/I/355 din data de 31.03.2025 nu consemnează existența altor documente sau informații privind relația cu organele de Securitate, în cazul domnului ANTONESCU George Crin Laurentiu nu se poate reține calitatea de colaborator al Securității, în sensul legii.
Totodata, potrivit notei de constatare nr, DI/I/355 din data de 31.03.2025, în urma verificărilor întreprinse până la data de 31.03.2025 nu au rezultat documente sau informatii privind apartenenta la structurile fostului Minister de Interne, in calitate de ofiter sau subofiter de Securitate sau Militie, astfel incat in cazul domnului ANTONESCU George Crin Laurentiu nu se poate retine calitatea de lucrator al Securitatii, in sensul legii’, se mai arată în comunicatul CNSAS.
Accesul la nota de constatare, restricționat
CNSAS a restricționat accesul la nota de constatare care a stat la baza emiterii adeverinței, arătând că doar Crin Antonescu o poate consulta. „Nota de constatare pe care s-a întemeiat adeverința poate fi consultată de titularul adeverinței la sediul Consiliului Național de Studiere a Arhivelor Securității’, se arată în document.
De asemenea, în adeverință nu este prezentat niciun fragment din declarația lui Crin Antonescu, ceea ce este o altă premieră.
Potrivit legii, candidații la președinție sunt verificați din oficiu de către CNSAS în ce privește eventuala colaborare cu Securitatea, de fiecare dată când candidează.
„Nu am colaborat sub nicio formă cu fosta Securitate, lucru certificat de CNSAS în 2005, 2008 și 2009, cu toate actele’, spunea Crin Antonescu în ianuarie 2011, pe când era președinte al PNL.