Colegii băiatului mort în internatul din Odorheiu Secuiesc fac mărturii tulburătoare despre tragedie: "Un băiat a observat că tavanul a început să crape, s-a dus să anunțe și s-a prăbușit"

.

Colegii băiatului mort în internatul din Odorheiu Secuiesc, mărturii cutremurătoare despre tragedie. Tragedia de la internatul din Odorheiu Secuiesc, unde tavanul s-a prăbușit peste elevii cazați în incintă, a cauzat multă suferință pentru familiile victimelor. Colegii lui David băiatul de 17 ani care a murit sub dărâmăturile clădirii spun ce s-a petrecut cu câteva momente înainte de accident.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!


Tragedia de la internatul din Odorheiu Secuiesc s-a întâmplat cu puțin timp înainte de ora 16 la internatul liceului Tamasi Aron unde erau cazați 97 de elevi. David, băiatul de 17 ani, care a murit, după ce tavanul internatului din Odorheiu Secuiesc, unde era cazat, s-a prabușit, urma să își sărbătorească majoratul peste câteva zile. Unul dintre elevii căminului de la Odorheiu Secuiesc a observat cu câteva minute înainte de tragedie că tavanul instituției a început să crape. Colegul de cameră al băiatului care a murit spune că vorbise cu acesta chiar înainte de tragedie.


Colegii băiatului mort în internatul din Odorheiu Secuiesc, mărturii cutremurătoare despre tragedie

Colegul de cameră al elevului de 17 ani care a murit în urma prăbușirii internatului din Odorheiu Secuiesc a fost ultima persoană care l-a văzut în viață pe adolescent, potrivit Transtelex, cel mai citit portal în limba maghiară din România, citat de Hotnews.ro.

Barna László a povestit presei că a părăsit camera cu câteva minute înainte de tragedie, moment în care Dávid avea căștile pe urechi și se pregătea de culcare.

Eu am plecat la ora de română la 3:52, l-am salutat și la trei minute s-a prăbușit clădirea. Statea pe telefon. Era cu telefonul în mână.’, a declarat colegul victimei.

Un alt băiat din internat a încercat să anunțe profesorul responsabil însă chiar în minutele acelea clădirea s-a prăbușit.


‘Un băiat a observat că tavanul a început să crape și s-a dus la doamna care era de serviciu în internat să o anunțe. Chiar când s-a dus înapoi s-a prăbușit clădirea.’ a declarat băiatul.

Trupul neînsuflețit al lui David a fost găsit cu ajutorul unui câine de căutare al salvamontiştilor. Aceştia au folosit şi o dronă cu termoviziune în încercarea de a-l găsi.

David ar fi împlinit 18 ani pe 25 decembrie și era crescut doar de mama sa. El era înscris în clubul de handbal din Odorheiu Secuiesc.


Trei fete cu vârste între 15 și 17 ani au ajuns la spital în urma prăbușirii internatului din Odorheiu Secuiesc

O fată de 17 ani este în stare gravă la Spitalul de Urgenţă din Târgu-Mureş, o alta a fost operată la Odorheiu Secuiesc, iar ce de-a treia rănită a fost în stare de şoc, în urma prăbuşirii parţiale a clădirii internatului Liceului Tamasi Aron din Odorheiu Secuiesc.

Alte trei fete cu vârste între 15 și 17 ani au fost prinse sub molozul clădirii. O fată de 17 ani este în stare critică la Spitalul de Urgenţă din Târgu-Mureş, o alta a fost operată la Odorheiu Secuiesc, iar ce de-a treia rănită a fost în stare de şoc.


„Pacienta a ajuns în stare gravă, şi în acest moment la fel este în stare critică, este internată în secţia clinică ATI copii, este intubată, sedată, instabilă hemodinamic. Este traumatism de coloană. Fata are 17 ani. Nu pot să vă dau acum niciun prognostic, este în stare critică, medicii nu se pot pronunţa asupra unui prognostic’, a declarat pentru News.ro Mariana Negoiţă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş.

O altă fată a fost operată la umeri, cealaltă era în stare de şoc, fără leziuni, a explicat purtătorul de cuvânt al spitalului din Odorheiu Secuiesc.


Cele două sunt internate la spital, se află în afara oricărui pericol, din fericire, aşteptăm revenirea totală ca să fie externate. Una dintre ele este pe chirurgie internată aseară, cealaltă nu avea leziuni, era numai în stare de şoc. Fata de pe chirurgie a fost operată, avea traumatisme la nivelul umerilor. Au intervenit acolo pompierii, cei de la SMURD, ambulanţa, salvamontiştii, pompierii din satele învecinate, şi imediat după prăbuşire chiar şi pietonii din zonă’, a declarat pentru News.ro Noemi Zorgo, purtătorul de cuvânt al Primăriei Odorheiu Secuiesc.


Prima reacție a Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Alba Iulia care deține internatul din Odorheiu Secuiesc

Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia, în proprietatea căreia se află clădirea internatului din Odorheiu Secuiesc care s-a prăbuşit parţial luni, afirmă că nu are cunoştinţă ca imobilul să fi avut probleme structurale şi că nici utilizatorii acestuia nu ar fi semnalat nereguli în acest sens.

Arhiepiscopia a depus eforturi pentru a strânge mai multe milioane de euro'. Reabilitarea a două dintre clădirile complexului au fost finalizate, iar cea a internatului urma să înceapă anul viitor.'Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia este şocată şi întristată la aflarea veştii tragediei de la Odorheiu Secuiesc (…) Nu avem cunoştinţă de probleme structurale în clădire şi nici utilizatorii clădirii nu au semnalat până acum vreo problemă. Intenţia de a efectua lucrări de refacere a gardului de împrejmuire şi porţii de acces şi ale reţelelor de instalaţii în apropierea clădirii ne este cunoscută. Arhiepiscopia a demarat o anchetă internă şi doreşte ca experţii să clarifice cât mai curând posibil cauza prăbuşirii clădirii', se arată într-un comunicat publicat pe pagina de internet a Arhiepiscopiei din Alba Iulia.


Ancheta, preluată de Parchetul Curții de Apel Târgu Mureş

Parchetul Curții de Apel Târgu Mureş a preluat ancheta în acest caz. Dosarul a fost deschis iniţial de Parchetul de pe lângă Judecătoria Odorheiu Secuiesc.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş, Gianina Oreviceanu, a declarat pentru News.ro că ancheta derulată in rem vizează patru infracţiuni, una de ucidere din culpă şi trei de vătămare corporală din culpă.

Reprezentantul Parchetului a precizat că procurorul de caz va solicita mai multe expertize, dar la acest moment nu se poate face cercetare extinsă la faţa locului pentru că zona nu este asigurată.

‘Urmează să se efectueze anumite expertize în cauză, însă la acest moment nu se poate intra la faţa locului, zona nu este asigurată, nu se poate face o cercetare la faţa locului extinsă, astfel încât mai multe detalii nu se pot furniza. A fost făcută o cercetare la faţa locului foarte sumar, pentru la acest moment locul nu este stabilizat’, a precizat Gianina Oreviceanu.

FOTO: Facebook Salvamont