Concluziile experților: cât de periculoasă este epidemia de coronavirus din China și cât timp va mai dura

 Dumba Gabriela
.

Anumiți cercetători susțin că epidemia cu noul coronavirus din China ar înceta odată cu venirea primăverii, mai exact atunci când temperaturile trec de 20-25 de grade. Alți experți în epidemiologie, însă, sunt de părere că epidemia declanşată de virusul 2019-nCoV va cauza cel puţin câteva zeci de mii de îmbolnăviri şi va dura mai multe luni, în cel mai bun caz.

„Cel mai bun dintre scenarii ar fi ca ea să continue primăvara, vara, şi apoi să înceteze', a declarat David Fisman, profesor la Universitatea din Toronto, autorul unui buletin publicat de Societatea Internaţională pentru Boli Infecţioase.

„Nu se va opri săptămâna viitoare sau luna viitoare', a declarat Alessandro Vespignani, profesor la universitatea americană Northeastern, coordonatorul unui grup de cercetători care publică analize în timp real despre această epidemie.

'Nu vă hazardaţi dacă spuneţi că ea va mai dura ceva vreme', a adăugat el, informează AFP, preluată de Agerpres.

Perioada de incubaţie a virusului începe doar să fie estimată – aproximativ două săptămâni sau chiar mai puţin. Potrivit OMS, ea ar fi cuprinsă între două şi zece zile.

Epidemia de coronavirus „pare tot mai mult că se aseamănă cu SARS', care era controlabil, dar „nimeni nu știe cum vor evolua lucrurile', spun experții.

Numeroşi experţi au calculat, în ultimele zile, un parametru important pentru epidemii: rata de reproducere de bază, cunoscută şi sub numele „R zero'. Ea reprezintă, pur şi simplu, numărul de oameni contaminaţi de o persoană infectată. Estimările lor sunt cuprinse între 1,4 şi 3,8, acesta fiind un interval moderat, potrivit lui David Fisman.

 „În sine, nu e un motiv pentru a intra în panică', a spus Maimuna Majumder, cercetătoare la Universitatea Harvard şi la Spitalul pentru copii din Boston.

Ea a reamintit că această rată este de 1,3 pentru gripa sezonieră (care face milioane de cazuri pe an) şi cuprinsă între 2 şi 5 pentru SARS (Sindrom Acut Respirator Sever, care a cauzat 774 de decese şi 8.000 de îmbolnăviri în 2002-2003). Prin comparaţie, pentru rujeolă, valoarea este cuprinsă între 12 şi 18.

După măsurile de carantină, izolare, spălarea sistematică a mâinilor, purtarea de măşti, numărul mediu al infecţiilor ar putea să scadă.

Practic, dacă „Rata zero' scade sub 1, epidemia va dispărea.

Însă efectul măsurilor luate de China în ultimele zile se va face resimţit peste una sau două săptămâni, spun oamenii de ştiinţă, căci acesta este ciclul virusului, citează Digi24.ro.

„Pare tot mai mult că se aseamănă cu SARS. SARS era controlabil, deci sperăm că şi acesta va fi, însă vom şti acest lucru abia în săptămânile viitoare', a declarat David Fisman.

Numărul oficial de cazuri este de peste 4.000 în China (peste 100 de morţi) şi aproximativ 50 în afara ţării. Cercetătorii de la Universitatea Hong Kong (HKU) estimează că acest număr depăşeşte 40.000, în prezent.

„E uşor să vedem această cifră dublându-se sau triplându-se, şi asta doar în oraşul Wuhan”, a spus profesorul Vespignani. „Dacă şi alte oraşe mari sunt afectate, cifrele vor creşte foarte mult'.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton