Consultațiile la medicul de familie se vor face contracost, de la 1 februarie 2024. Câți bani vor scoate românii din buzunar

.

Consultațiile la medicul de familie se vor face contracost, de la 1 februarie 2024. Medicii din ambulatoriile de specialitate și medicii de familie refuză să mai încheie contracte cu  Casa Națională de Asigurări de Sănătate, din cauza bugetului prea mic alocat decontărilor, Așadar, prețul consultațiilor va fi achitat de pacienți.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!


Pe 18 ianuarie, mai mulți medici clujeni au protestat în fața Casei Națioanale de Asigurări de Sănătate împotriva bugetului scăzut alocat decontărilor, în cazul consultațiilor. În prezent, doctorii specialişti primesc 30 de lei pentru o consultație, dar urmează ca tariful să scadă la mai puţin de 20 de lei.

Asociația și Patronatul Medicilor de Familie din Cluj au anunțat că din 1 februarie 2024, nu se vor mai putea acorda consultații medicale gratuite, notează Kanal D.

Consultațiile la medicul de familie se vor face contracost, de la 1 februarie 2024


Medicii din ambulatoriile de specialitate și medicii de familie au anunțat că nu vor mai încheia acte adiționale cu cei de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, așadar consultațiile și serviciile medicale ar putea fi plătite de pacienți. De la 1 februarie 2024, românii ar putea plăti cel puțin 40 de lei pentru o consultație, o rețetă sau o trimitere.

Citește și: Alina Popa, supranumită „privighetoarea Ardealului', a murit la 23 de ani: „De acolo a pornit boala asta necruțătoare'. Omagiu emoționant înainte de a fi înmormântată

Citește și: Drama neștiută a lui Vali Vijelie: „Eu niciodată nu-mi mai fac ziua de naștere'. Care este cea mai mare durere a manelistului

Într-un ambulatoriu de specialitate, consultația ar urma să coste cel puțin 50 de lei, însă depinde de specialist.În cazul unor investigații medicale, consultațiile ar putea depăși sute de lei.


Medicii de familie, în discuție cu reprezentanții CNAS

Medicii de familie și specialiștii din ambulatorii se pregătesc pentru un diallog extins cu reprezentanții CNAS, încercând să găsească soluții pentru a evita o destabilizare gravă a sistemului de sănătate.

Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, subliniază importanța luării deciziilor la nivel național. Medicii nu exclud varianta de a oferi servicii contra cost, dar asigură că pacienții nu vor rămâne fără servicii medicale.


Din păcate, medicii ar putea primi fonduri suplimentare doar la următoarea rectificare bugetară sau printr-un memorandum, ceea ce ar putea întârzia remedierea situației timp de luni de zile. În ciuda eforturilor CNAS și Guvernului, medicii de familie și specialiștii din ambulatorii anunță noi proteste, cerând condiții mai favorabile și tarife echitabile pentru a gestiona această criză responsabil și echitabil.

FOTO: Pixaay