Cât de sănătos este consumul de pește. Mihaela Bilic, adevărul despre contaminarea cu mercur

 Cica Cristina
.

De-a lungul timpului, au luat naștere mai multe mituri potrivit cărora acesta ar fi contaminat cu mercur sau că nu ar fi indicat să se consume în cantități mari. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a ținut să lămurească toate aspectele legate de consumul de pește, dacă este sănătos sau, dimpotrivă, periculos.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!

Peștele este un aliment preferat de foarte multe persoane, fiind introdus în alimentație mai ales atunci când vine vorba despre diete. Fie că e pregătit la cuptor, prăjit, în combinație cu diverse garnituri în salate sau simplu, peștele satisface mai multe gusturi.

Peste-1Peste-1

Peștele, prieten sau dușman? Explicațiile nutriționistului

Cu toate acestea, există îngrijorări serioase cu privire la cât de periculos ar fi acesta pentru sănătate. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezmințit miturile legate de acest aliment, precizând că ar fi indicat să se consume pește de cel puțin două-trei ori pe săptămână. A subliniat, totuși, că ar fi indicat să se alterneze speciile de pești consumate.

Medicul nutriționist susține că peștele este bogat în uleiuri și proteine benefice sănătății. În plus, nu ar trebui să existe absolut nicio îngrijorare legată de peștii mici, căci în cazul acestora nu se poate să fie infestați cu metale grele. În această situație s-ar putea regăsi, raroeri, peștii mari, în ficatul cărora s-ar putea acumula urme de mercur.

„În cărțile de nutriție lucrurile sunt mult simplificate, astfel încât publicul larg să se relaxeze când vine vorba de mâncare. Citez: beneficiile aduse de consumul regulat de pește (n.r. minim de 3 ori/săptămână) sunt infinit superioare riscului de contaminare cu metale grele'. Iar aici merită să facem câteva precizări:

-orice lot de pește care ajunge la vânzare trebuie să fie însoțit de acte/analize doveditoare pentru zona de pescuit și conținutul de metale grele;

-risc de contaminare au numai peștii mari, în al căror ficat se pot acumula în mod excepțional urmele de mercur prezente în cantitățile mari de pește cu care aceștia se hrănesc;

-o alimentație sănătoasă presupune alternarea speciilor de pești pe care le consumăm, iar dacă este vorba de pești mici, atunci nici urmă de risc!', a subliniat medicul nutriționist.

Pește de acvacultură vs pește sălbatic

O altă îngrijorare este legată de peștele de acvacultură care nu ar avea beneficii pentru sănătate, motiv pentru care mulți ar opta pentru peștele sălbatic.

Greșit!! În prezent s-au dezvoltat, mai ales în țările nordice, ferme piscicole care practică o creștere a animalelor responsabilă, cu respect pentru mediu. Nu putem desființa acvacultura și nu putem să-i punem laolaltă pe toți crescătorii de pește, există diferențe majore între ei. Și nu, nu se mai folosesc antibiotice în acvacultură, iar mai nou peștii sunt hrăniți inclusiv cu insecte și ulei de alge- pe lângă proteine din pește și ulei de pește, concentrat de soia și de mazăre, uleiuri vegetale', a mai spus Mihaela Bilic.

Citește și: Consumi brânză vegetală din comerț?Nutriționistul Mihaela Bilic explică de ce nu e sănătoasă

Citește și: Cum să scapi de burtă.Cel mai important sfat de la nutriționistul Mihaela Bilic

Citește și: Cum s-au filmat Gina Pistol și Smiley înainte să devină părinți.Au arătat tuturor cum decurg certurile conjugale, în familia lor!

Citește și: Povestea emoționantă a actorului Nae Alexandru, supraviețuitor al cutremurului din 77. Dan Negru:„Bunica l-a protejat cu propria viață!'

Cât de sănătos este peștele congelat

O altă problemă abordată vizează consumul de pește congelat. Nu puțini sunt cei care consideră că peștele congelat sau alte alimente ținute la congelator au o calitate inferioară și proprietăți nutritive reduse. De fapt, lucrurile stau total diferit.

„Frigul este cel mai sigur agent de conservare și în felul ăsta se evită depozitarea prelungită, care duce la pierderea calităților nutritive. Și siguranța alimentară are de câștigat, mai ales în cazul produselor ușor perisabile cum sunt peștele și fructele de mare. Congelarea are loc imediat, direct pe vasele de pescuit sau la țărm, nu presupune adăugarea vreunui conservant, iar dacă lanțul de frig este respectat peștele ajunge pe masa noastră mai proaspăt decât dacă l-am fi pescuit singur.

Atenție la glazură', un produs de calitate nu trebuie să aibă crustă de gheață, mai ales când e vorba de pești mici și fructe de mare. Un alt beneficiu al congelării este faptul că stopează multiplicarea microorganismelor care pot duce la alterarea cărnii și distruge inclusiv paraziții care pot exista în intestinele peștilor, deci putem considera frigul un agent de sterilizare', a mai transmis Mihaela Bilic.

Cât de des ar trebui să consumăm pește

Concluzia privind consumul de pește este că ar trebui consumat de două-trei ori pe săptâmână, dat fiind că acesta contribuie la imunitate și dezvoltarea sistemului nervos. „Posedă calități nutriționale prețioase care nu pot fi înlocuite de niciun alt aliment de aceea trebuie introdus în meniul întregii familii de 2-3 ori/ săptămână (…)

Pe consumatori îi sfătuiesc să nu mai plece urechea la zvonuri și știri nefondate, fără pește sănătatea are numai de suferit. Și nu doar sănătatea noastră, ci și sănătatea copiilor noștri, pentru că dezvoltarea sistemului nervos și forța sistemului imunitar sunt dependente de pește', a conchis nutriționistul Mihaela Bilic.

Sursa foto: pexels.com, pixabay.com

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton