Coronavirus. De mâine, liber la circulație în 17 țări europene. Ce reguli trebuie să respectăm în vacanță pentru a călători în siguranță

.

După data de 15 mai, lucrurile vor începe să reintre în normal și tot mai mulți dintre noi încep să își facă planuri de călătorie. Iată ce este important să știți dacă v-ați propus să călătoriți pe timpul vacanței!

În ultima perioadă, în pofida măsurilor de relaxare anunțate, situația pe plan global este încă incertă, companiile aviatice amânând zborurile pe termen nelimitat, în timp ce călătorii sunt obligați să-și recupereze banii. Cu toate acestea, un început timid a fost făcut, și unele țări deja au anunțat că vor da drumul la turism.


Așadar, cum se presupune că, în această vară, turismul își va reintra în drepturi, trebuie să fim pregătiți să ne protejăm împotriva COVID-19. Iată ce trebuie să facem pentru a călători în siguranță, atât în vacanță, cât și în interes de serviciu.

Este sigur să călătorim?

Una dintre întrebările care se află pe buzele tuturor în această perioadă este cea privind siguranța și dacă putem călători, indiferent de vârstă, condiția medicală și destinația de călătorie. Experiența recentă ne-a demonstrat că noul coronavirus nu ține cont de vârstă și că a afectat și persoane cu o stare bună de sănătate, dar iată de ce trebuie să țineți cont:


  • Vârsta. Oamenii în vârstă, și în special cei care au peste 80 de ani, sunt cei mai periclitați, în timă ce persoanele între 10 și 39 de ani prezintă riscuri mult mai mici de a dezvolta complicații în cazul contractării COVID-19. Asta nu exclude însă infectarea.
  • Istoricul medical. Persoanele care prezintă comorbidități sunt mult mai predispuse la îmbolnăviri grave, din cauza bolilor asociate. Dacă suferiți de boli respiratorii, cardiovasculare, diabet, hipertensiune și cancer, ar fi bine să vă reconsiderați opțiunea de a călători.
  • Țara pe care o vizitați. În lume, numărul persoanelor infectate cu coronavirus se apropie de 4 milioane, și în unele zone încă este în creștere. Ar fi bine să evitați țările în care numărul cazurilor este încă mare sau în creștere, cum ar fi Anglia, Turcia, Rusia. Situația se poate schimba în orice clipă, așadar ar fi bine să studiați cu atenție dacă în țara pe care doriți să o vizitați mai sunt cazuri active de coronavirus.

Cum să vă protejați în timpul călătoriilor?

Conform WHO (World Health Organization), pentru a vă proteja în timpul pandemiei, dar și post-coronavirus, trebuie să respectați următoarele reguli:

  • Spălați-vă mâinile frecvent. Acest lucru, este fără niciun dubiu, crucial pentru a vă păstra sănătatea și pentru a minimaliza posibilitatea contractării virusului. Operațiunea trebuie efectuată temeinic, cu săpun, timp de 20-30 de secunde, în special după ce ați circulat cu transportul public. Dacă mergeți cu avionul, spălați-vă pe mâini după ce părăsiți aeroportul. Dacă nu aveți acces la apă și săpun, folosiți un dezinfectant care conține cel puțin 60% alcool pe mâini și pe încheieturi.
  • Nu vă atingeți fața cu mâinile nespălate. Dacă ați fost într-un spațiu public, nu vă atingeți fața înainte de a vă curăța mâinile. Noul coronavirus poate supraviețui câteva ore pe suprafețe și, dacă acestea au fost atinse în prealabil de o persoană bolnavă, există riscul infectării dacă vă atingeți gura, ochii sau nasul.
  • Păstrați distanța. Dacă observați că cineva tușește, strănută sau are alte simptome similare gripei sau răcelii, asigurați-vă că păstrați o distanță de cel puțin 1 metru. vă puteți infecta din cauza stropilor care rămân în suspensie în aer multă vreme.
  • Curățați obiectele pe care le atingeți cu spray dezinfectant și cu șervețele antibacteriene. Dacă stați la hotel pe timpul vacanței, asigurați-vă că faceți rezervare într-un loc în care curățenia nu lasă de dorit. Chiar și așa, este indicat să curățați personal obiectele care sunt atinse frecvent cu spray dezinfectant și cu șervețele antibacteriene.
  • Evitați aglomerația – în special în spațiile închise. Dacă vizitați o țară unde au fost (sau încă mai sunt) cazuri multe de coronavirus, ar fi bine să evitați spațiile unde se strâng mulți oameni, și cu precădere cele închise.
  • Faceți-vă lecțiile înainte de a pleca în vacanță! Informați-vă cu privire la regulile instituite în țara respectivă și respectați indicațiile primite, în special dacă sunteți sfătuiți să evitați anumite zone.
  • Purtați mască și cereți ajutor medical dacă dezvoltați oricare dintre simptomele coronavirusului. Dacă prezentați simptome specifice COVID-19, cum ar fi febră, tuse uscată sau dificultăți de respirație, purtați mască, pentru a nu-i pune în pericol pe cei din jur, și cereți asistență medicală de îndată.

Asigurările de călătorie ne acoperă în caz de coronavirus?

Dacă vă aflați într-o țară străină și vă infectați cu noul coronavirus, asigurarea de călătorie vă poate ajuta doar dacă ați intrat în țara respectivă înainte de izbucnirea epidemiei.

Dacă se întâmplă să călătoriți într-o țară străină și contractați COVID-19, asigurarea de călătorie nu va acoperi cheltuielile medicale legate de această boală. De asemenea, aceasta nu va acoperi nici tratamentul medical și cheltuielile, în cazul în care călătoriți într-o țară unde sunt cazuri de coronavirus.

Foto: Hepta