Arcturus, noua subvariantă Covid-19, a generat creșterea numărului de infectări în Europa: "Vom vedea un val de infecții"

.

Noua subvariantă Covid-19, Arcturus, a generat creșterea numărului de infectări în Europa. Specialiștii sunt îngrijorați în privința noii subvariante Covid-19, denumită Arcturus, care a generat noi infectări, în mai multe țări din Europa, precum și în Rusia, sau India. Printre simptomele asociate noii subvariante Covid-19, Arcturus, se numără tusea, febra, precum și conjunctivita.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!


Noua subvariantă Covid-19, Arcturus, a generat creșterea numărului de infecții în Europa. Specialiștii și-au exprimat îngrijorarea față de o nouă subvariantă COVID-19, denumită Arcturus. Subvarianta a fost identificată în Europa, în special în Marea Britanie, unde cazurile de infectare cu Arcturus sunt în creștere, de la o zi la alta. Noua subvariantă COVID-19 a apărut și în India, sau Rusia, precum și în alte state europene.

Noua subvariantă Covid-19, Arcturus, a generat creșterea numărului de infectări în Europa


Noua subvariantă COVID-19 a fost identificată și în Marea Britanie, unde numărul infecțiilor este în creștere. În ultima lună au fost depistate 50 de cazuri de infecție cu această subvariantă.

Citește și: „Plângeam când nu mă vedea nimeni’. Gabriela Prisăcariu a suferit de depresie după ce a născut

Citește și: A murit Victor Nunweiller, unul dintre cei șapte frați care au scris istorie la Dinamo. De la ei a pornit porecla „Câinii roșii’

„Deși în India valul de infectări cu această variantă a luat amploare în ultimele câteva săptămâni, până acum nu s-a răspândit rapid la nivel global. Bănuiesc că vom vedea un val de infecții cu această variantă, dar mă îndoiesc că va provoca un val mare, probabil nici măcar la fel de mare ca cel pe care tocmai l-am avut în Marea Britanie și, prin urmare, probabil că nu va pune o presiune atât de mare asupra serviciilor de sănătate ca în ultima vreme’, a declarat profesorul Paul Hunter, expert în boli infecțioase de la Universitatea din East Anglia.


În spitalele din India s-a instituit „codul roșu', din cauza noii variante COVID-19

Responsabilul tehnic al OMS pentru COVID-19, dr. Maria Van Kerkhove, a declarat că noua variantă este în circulație de câteva luni.

„Nu am văzut o schimbare a gravității la nivel de individ sau populație, dar de aceea avem aceste sisteme în vigoare. Are o mutație suplimentară în proteina Spike care, în studiile de laborator, arată o infecțiozitate crescută, precum și o potențială patogenitate crescută, a mai spus expertul.


În India situația numărului de infectări zilnice cu această noua variantă COVID-19, Arcturus, arată îngrijorător. Autoritățile au instituit codul roșu în spitale, iar în unele state indiene s-a reintrodus obligativitatea purtării măștilor în spațiile publice, ca măsuri de limitare a răspândirii infecției. Potrivit lui Van Kerkhove, până acum nu au existat schimbări în ceea ce privește gravitatea bolii generate de noua variantă.

Însă, potrivit Rador, noua subvariantă se află la baza unui val de infecții și în Rusia. De asemenea, au fost depistate cazuri de boală în SUA, Australia, Japonia, Africa de Sud, Israel, Marea Britanie, Germania, Spania, Thailanda, China și în alte țări, notează Adevarul.ro.


Care sunt simpotomele noii variante COVID-19

Prof.dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, a explicat pentru „Adevărul’ că noua variantă „evoluează clinic la copii cu febră și tuse la care se adaugă pentru prima oară legat de subvariantele Omicron afectarea oculară sub formă de conjunctivită’

Per ansamblu, mai spune expertul, gravitatea bolii nu este modificată față de cea generată de subvariantele Omicron anterioare. 

„Arcturus, cunoscută și sub denumirea de subvarianta XBB.1.16, genera în urmă cu două săptămâni 4% dintre cazurile nou-apărute în India – potrivit ultimei comunicări venite – și 7% dintre cazurile nou-apărute în SUA fiind acolo a doua ca importanță, după cunoscuta de acum XBB1.5 care generează 78% dintre cazurile noi. Arcturus este mai transmisibilă, dar, așa cum am spus deja, nu generează cazuri cu evoluție mai gravă decât XBB.1.5. Totuși. datorită transmisibilității ridicate menționate, a fost încadrată de OMS ca fiind sub supraveghere. Până acum, varianta mai transmisibilă s-a impus într-un interval de timp mai lung sau mai scurt, așa că este posibil ca și această ultima subvariantă aflată în atenție să facă același lucru. Vom vedea’, a explicat universitarul, pentru aceeași sursă.


Avertismentul lui Octavian Jurma, cu privire la noua variantă COVID-19

Cercetătorul Octavian Jurma a declarat că, potrivit datelor internaționale publicate până la 14 martie 2023, se observă o creștere accelerată a subvariantei XBB.1.9.1 „Hyperion, dar că XBB.1.16 „Arcturus „este în mod cert capabilă să disloce orice altă subvariantă care o precede’.


„Este așadar mai degrabă o chestiune circumstanțială dacă XBB.1.9.1 Hyperion sau XBB.1.16 Arcturus va fi următoarea variantă dominantă în România. Este bine să luăm în serios avertismentele legate de XBB.1.16 Arcturus, care este acum recunoscută și de OMS ca subvariantă pe care trebuie să o urmărim. Vedem că, din păcate, SARS-CoV-2 nu a decis încă să își facă o schimbare de gen pentru a deveni doar o gripă, subliniază Jurma, potrivit publicației citate.

FOTO: Pexels