Cristian Matei, supraviețuitor al incendiului din clubul Colectiv, declarații tulburătoare la 9 ani de la tragedie. E greu de crezut că a trecut aproape un deceniu de la tragedia din clubul Colectiv, care a îndoliat zeci de familii, 65 de oameni pierind în urma focului devastator, dar și mai greu de crezut e că lucrurile nu s-au schimbat și că autoritățile nu par să fi învățat din această experiență dureroasă.
CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE SEPTEMBRIE GRATIS, AICI
În urma tragediei de la clubul Colectiv, viețile a 65 de oameni au fost curmate, iar alți 146 vor purta pentru toată viața, pe corp și în suflet, semnele acestei tragedii. În seara fatidică de 30 octombrie 2015, când focul s-a extins rapid, 300 de oameni se aflau în club. În săptămânile următoare, 28 dintre victime au pierdut lupta cu viața în spitale, în ciuda eforturilor depuse de medici. Iar supraviețuitorii au rămas cu traume fizice și sufletești greu de imaginat. Printre aceștia se numără și Cristian Matei, unul dintre cei care au avut norocul să scape cu viață…
Cristian Matei, supraviețuitor al incendiului din clubul Colectiv, declarații tulburătoare la 9 ani de la tragedie
Unul dintre supraviețuitorii tragediei din clubul Colectiv, Cristian Matei, Cristian Matei (49) s-a ales cu arsuri pe 25% din suprafața corpului în urma incendiului devastator și a stat o lună în comă. Ulterior, a fost transferat la un spital din Israel, unde a primit îngrijiri. La vremea respectivă, autoritățile au promis că vor construi trei centre specializate pentru tratarea arsurilor grave, însă acestea nu au fost finalizate nici până în ziua de azi.
Cristian Matei spune că, în cazul unei alte tragedii de asemenea proporții, răniții nu ar putea fi tratați în țară, în condițiile în care, în România există doar 34 de paturi pentru marii arși, iar localurile de sub 200 de metri pot funcționa fără autorizație de securitate la incendiu.
„Întrebarea era dacă acei tineri se uită atunci când intră într-un club se uită și verifică existența avizului de securitate la incendiu. Eu cred că problema e pusă un pic greșit pentru că este treaba autorităților să facă acest lucru. Avem instituții plătite cu bani publici, respectiv ISU, care trebuie să verifice acest lucru. Asta s-a întâmplat și la Colectiv.
Eu m-am dus de bună credință în acel club, știind că avem primari care nu dau autorizații ilegale. Avem inspectori ISU care verifică e…
Nu trebuie eu să intru cu frică într-un club întrebându-mă dacă acel club funcționează sau nu ilegal. Nu e normal așa ceva', a declarat Cristian Matei, la Euronews România.
Acesta a subliniat și că Hala Laminor, din sectorul 3, unde au loc evenimente de proporții, funcționează fără aviz de securitate la incendiu, în condițiile în care anul trecut acolo, doar în primul weekend al târgului de Crăciun, au fost 200 de mii de oameni.
Cristian Matei: „Nu s-a schimbat nimic”
La 9 ani de la tragedia din clubul Colectiv, nu pare să se fi schimbat nimic, iar drama din care ar fi trebuit să învețe toți cei de care depinde soarta noastră a fost acoperită de uitare și de nepăsare…
„Este dureros pentru noi, pentru noi cei care am supraviețuit acelei tragedii, dar mai ales pentru părinții ai căror copii au murit acolo. Sunt nouă ani acum și oamenilor nu le mai pasă deja ce s-a întâmplat acolo, dovadă stă faptul că în continuare aceleași personaje politice le avem în stat, la vârf.
Avem primarul Piedone în continuare este la Primărie și acum vrea să ajungă în Parlament. Avem PSD-ul, Victor Ponta este în continuare consilier al premierului și se pregătește să intre în Parlament. Revenim practic la situația pe care o aveam în 2015.
Centrele pentru mari arși nu avem, cluburile funcționează în continuare, multe dintre ele, fără avize de securitate. Practic, ce s-a schimbat? Nu s-a schimbat nimic. Dacă, Doamne ferește, ar avea loc din nou un incendiu într-un club, am fi fi în stare să-i tratăm pe răniți în România? Eu zic că nu', a mai spus Cristian Matei pentru sursa citată.
Condamnații în urma incendiului de la Colectiv
În luna mai 2022, abia la 6 ani de la tragedia din clubul bucureștean, Curtea de Apel București a dat primele hotărâri în dosarele Colectiv. Patronii clubului, Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu, au fost condamnați la pedepse cuprinse între 6 și 11 ani. Cei doi pompieri responsabili, Antonina Radu și George Matei, au primit o condamnare de 8 ani și 9 luni, pirotehniștii care s-au ocupat de montarea artificiilor au primit o sentință de 6 ani și 10 luni de fiecare, iar fostul primar, Cristian Popescu Piedone, a fost condamnat la 4 ani de închisoare.
„Anulează formele de executare emise în baza sentințe penale nr. 1897 din data de 16.12.2019, pronunțată de Tribunalul București – Secția I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 566/A din data de 12.05.2022, pronunțată de Curtea de Apel București – Secția I Penală în același dosar privind pe inculpatul Cristian Victor Popescu Piedone și dispune punerea de îndată în libertate a acestuia, dacă nu este arestat în altă cauză. Cheltuielile judiciare ocazionate de recursul în casație declarat de acest inculpat rămân în sarcina statului. Onorariile cuvenite apărătorilor desemnați de oficiu pentru recurenții inclupați și intimații inclulpați, în sumă de câte 680 lei, rămân în sarcina statului. Definitivă', a fost decizia judecătorilor.