Cum se poate cumula pensia şi salariul, în 2024. Noua lege a pensiilor vine cu reguli noi

 Dumba Gabriela
.

Noua lege a pensiilor aduce şi o serie de modificări privind cumulul pensiei cu salariul, în 2024. Casa Națională de Pensii Publice a venit cu o serie de precizări și a anunțat situațiile din noua lege a pensiilor în care pensia poate fi cumulată cu alte venituri.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE AUGUST, GRATIS, AICI

Casa Națională de Pensii Publice a făcut recent anunțuri importante privind modificările aduse de noua lege a pensiilor, care aduc noutăți semnificative pentru beneficiari. Printre acestea, se regăsesc detalii esențiale legate de cumulul pensiei cu alte surse de venit, o problemă care a stârnit multe discuții în rândul pensionarilor.

Cine poate cumula pensia cu salariu, în 2024

Noua lege a pensiilor precizează că, în 2024, pot cumula pensia cu alte venituri pensionarii sistemului public de pensii care realizează venituri din: activități pentru care se datorează contribuţii de asigurări sociale, potrivit Codului fiscal; activități în calitate de prestator casnic, potrivit Legii nr. 111/2022, pentru care se datorează contribuţia de asigurări sociale, indiferent de nivelul veniturilor.

O noutate introdusă de Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii este că și pensionarii de invaliditate pot cumula pensia cu alte venituri indiferent de gradul de invaliditate.

Noua lege a pensiilor prevede că nu pot cumula pensia cu alte venituri: soţul supravieţuitor beneficiar al unei pensii de urmaş, care realizează venituri lunare mai mari decât salariul minim brut pe ţară garantat în plată (3.700 lei începând cu data de 1 iulie 2024); beneficiarul unei pensii anticipate, care realizează venituri lunare, fie în baza unui contract individual de muncă, fie în baza unui raport de serviciu.

Pensia anticipată nu poate fi cumulată cu alte venituri nici de persoanele care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care este numită în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrul cooperator dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale cărui drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile legii, cu cele ale persoanelor susmenționate.

În vederea valorificării stagiului de cotizare realizat după data înscrierii la pensie, pensionarii pentru limită de vârstă pot solicita recalcularea pensiei prin adăugarea acestuia, în condiţiile legii, o singură dată într-un an calendaristic.

„Stagiul de cotizare realizat în regim de cumul nu intră în calculul punctelor de stabilitate', precizează CNPP.

Citește și: Marina Almășan, adevărul despre infidelitatea din căsnicia cu regretatul Victor Socaciu, la 3 ani de la moartea lui: „A fost mai degrabă o salbă de minciuni, gravitând în jurul disperării ‘sinucigașului meu soț de a se întoarce la viața de dinainte de transplant’ / EXCLUSIV

Citește și: Cine o ajută pe Laura Cosoi după ce a născut. Actrița are patru fetițe și multe responsabilități: „Nu știu cum aș fi reușit altfel, dar recunosc că am rămas singură cu toate de câteva ori și…’

Cine primește bani în plus la rectificarea bugetară

Rectificarea bugetară ar urma să asigure fonduri pentru recalcularea pensiilor și plata indemnizațiilor de șomaj până la finele anului. Ordonanța a fost scoasă la consultare publică pe site-ul Ministerului Finanțelor.

Guvernul României scoate la consultare publică ordonanța de urgență privind rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat și a bugetului asigurărilor pentru șomaj pe anul 2024, informează Ministerul Finanțelor.

Ordonanța are ca scop ajustarea fondurilor alocate, în funcție de execuția bugetară și de evoluția indicatorilor economici din primele șapte luni ale anului. Printre principalele măsuri se numără alocarea suplimentară de fonduri pentru recalcularea pensiilor, conform Legii nr. 360/2023, și pentru plata indemnizațiilor de șomaj până la sfârșitul anului.

Mai mult decât atât, sunt suplimentate fondurile pentru asigurarea desfășurării în condiții optime a activității caselor județene de pensii și a agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă. Conform noilor prevederi, bugetul pentru asigurările sociale de stat ar urma să fie majorat cu peste 1 miliard de lei, iar sistemul de asigurări pentru accidente de muncă și boli profesionale cu aproximativ 14,7 milioane lei.

Totodată, ar urma să fie alocate fonduri suplimentare pentru plata salariilor angajaților din companiile aflate în insolvență.

sursa foto: alba24.ro

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton