Cum poți primi despăgubiri dacă locuința ți-a fost distrusă de furtună şi inundaţii

 Dumba Gabriela
.

Furtunile și inundațiile recente au produs daune foarte mari, însă partea bună este că românii pot primi despăgubiri consistente. Spre exemplu, proprietarul unei case a primit nu mai puțin de 400.000 lei pentru că locuința i-a fost distrusă, anul trecut, de vremea extremă. Ce condiții trebuie să îndeplinească cei ale căror locuințe au suferit pagube.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE MAI GRATIS, AICI!

Furtunile din ultima perioadă au provocat pagube în casele unor români. Aceștia trebuie să știe însă că pot obține despăgubiri pentru daunele provocate de furtuni. Doar în Capitală, pompierii au intervenit de peste 500 de ori, iar peste 200 de locuințe, gospodării și subsoluri au fost afectate de furtuna de joi seara.

Românii pot fi despăgubiți în urma furtunilor violente și a inundațiilor

În ultimii 10 ani, asiguratorii au achitat despăgubiri de 102 milioane lei în baza asigurărilor facultative de locuințe – pentru acoperirea prejudiciilor cauzate de furtuni. Ca să primiți despăgubiri trebuie să aveți încheiate polițe de asigurare facultative, pe lângă cele obligatorii.

Și asta pentru că printr-o asigurare facultativă pot fi acoperite o serie de fenomene naturale, dar și alte tipuri de riscuri precum: cutremure, alunecări de teren, incendii, explozii ori inundații produse de avarii ale instalațiilor de apă-canal.

De exemplu, proprietarul unei case a primit nu mai puțin de 400.000 lei pentru că locuința i-a fost distrusă, anul trecut, de vremea extremă. O sumă de 4 ori mai mare față de valorile din anii trecuți, potrivit money.ro.

Prima de asigurare PAID pentru o locuință din beton armat, având o sumă asigurată de 100.000 lei, este de 130 de lei/an. Pentru locuința tip B, având o sumă asigurată de 50.000 de lei, prima de asigurare este de 50 de lei/an.

PAID oferă despăgubiri în baza Poliției de Asigurare împotriva Dezastrelor pentru daunele suferite. Este vorba despre daune directe, provocate construcțiilor cu destinația de locuință sau anexelor, dependințelor, dotărilor și utilităților care sunt legate structural de clădirea în care este situată locuința. De asemenea este vorba și despre daune indirecte provocate bunurilor menționate de incendiu, explozie sau alte evenimente, ca urmare a producerii unui risc asigurat.

Citește și: Ana Maria Brânză, totul despre căsnicia cu Pavel Popescu: „Noi ne-am propus de la bun început să…'. Cum se înțeleg cei doi, ambii sportivi

Citește și: Mesajul dureros transmis de soțul Ancăi Molnar, make-up artistul vedetelor, în ziua înmormântării: „Ai luptat atât de mult. Eu și rodul iubirii noastre îți spunem…’

Tipurile de daune acoperite de asigurator

Asigurarea obligatorie pentru locuințe acoperă mai multe tipuri de daune, prevăzute de actele normative de reglementare, după cum urmează:

  • acțiunea mișcării seismice asupra locuinței;
  • lunecări de teren;
  • precipitații atmosferice, topirea bruscă a zăpezii sau revărsări de cursuri de ape, care provoacă inundații;
  • pătrunderea și infiltrarea apei, în cazul acoperirii pe scurtă durată a terenului cu un strat de apă, provenit din revărsarea unui curs de apă, a unui lac sau a mării ori din formarea sau revărsarea torentelor, șuvoaielor sau puhoaielor, din orice cauză, inclusiv ruperea digurilor; sau acumularea apelor provenite din precipitații atmosferice abundente sau topirea zăpezii, în zone joase, lipsite de posibilități de scurgere sau cu posibilități reduse de evacuare a apelor;
  • apele provenite din cauzele prevăzute mai sus și care determină ieșirea apelor subterane la suprafața terenului, chiar dacă stratul de apă care acoperă terenul atinge în exterior numai parțial construcția cu destinația de locuință, pătrunde și se infiltrează prin pereți sau prin pardoseală și din exteriorul acesteia;
  • acțiunea cutremurelor de pământ ori a inundațiilor asupra construcției, care provoacă alunecări ale terenului care susține construcția.

Asigurarea obligatorie nu acoperă orice daună

Actul normativ prevede că un contract de tip PAD nu va acoperi o serie de daune, după cum urmează:

  • inundații produse în timpul formării unor lacuri de acumulare sau în timpul schimbării artificiale a cursurilor de apă;
  • amenințări bruște de prăbușire sau alunecare de teren, cauzate sau agravate de lucrări edilitare sau de prospecțiuni, explorări ori exploatări miniere sau petroliere;
  • tasarea/lăsarea terenului de fundație din cauza greutății construcției sau din alte cauze;
    formarea de crăpături în solul de sub fundație sau în terenul din preajma clădirii, cauzate de variația de volum a solului;
  • agravarea intenționată a efectelor unui eveniment asigurat;
  • pagubele produse sau favorizate de construirea, lărgirea ori modificarea locuințelor fără autorizație legală sau cu nerespectarea autorizației.
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton