Crăciunul și Revelionul se apropie cu pași repezi, iar mesele românilor vor fi pline cu bucate tradiționale, pe cât de bune, pe atât de indigeste. Iată cum putem să evităm problemele digestive și toxiinfecțiile alimentare.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!
Problemele digestive și toxiinfecțiile alimentare sunt primele motive, din păcate, care-i determină pe români să sune la Salvare de Sărbători. Mesele mult prea copioase, cu produse pline de grăsimi și hipercalorice, după o perioadă de post, le creează probleme celor care nu dau dovadă de moderație.
Cumpătarea, cea mai simplă metodă de prevenție
Drept urmare, pentru a evita problemele digestive și toxiinfecțiile alimentare, cea mai bună metodă de prevenție este cumpătarea. Iată ce ne sfătuiește Conf. Dr. Maria Niţescu, specialist în Igiena Alimentaţiei şi Nutriţie.
„Consider masa de Crăciun o provocare atât din punctul de vedere al celui ce o pregăteşte, cât şi pentru organism. Este vorba despre numeroasele preparate culinare tradiţionale din carne de porc (caltaboşi, tobă, lebar, cârnaţi, friptură, sarmale, slănină, jumări etc), de salata de boeuf, precum şi de produsele de patiserie (cozonac, plăcinte) care se găsesc pe masa noastră în aceste zile de sărbătoare. Dacă la aceste alimente cu valoare energetică mare şi cu un conţinut crescut de grăsimi adăugăm şi alcool în cantităţi semnificative, sigur că serviciile de ambulanţă vor face cu greu faţă solicitărilor de asistenţă medical, spune medicul pentru Adevărul.
Dat fiind că nu există soluții miraculoase de refacere după un abuz alimentar, medicul ne recomandă să dăm dovadă de moderație în perioada Sărbătorilor.
„Prin alegerile pe care le facem putem îmbina plăcerea de a consuma preparate tradiţionale cu menţinerea stării de sănătate sau dimpotrivă, putem avea parte de consecinţe neplăcute precum dischinezia biliară, pancreatita acută, toxiinfecţiile alimentare sau agravarea unor afecţiuni preexistente (crize hipertensive sau de angină pectorală, agravarea crizelor de ulcer gastroduodenal, boală inflamatorie a intestinului etc), mai spune Conf. Dr. Maria Nițescu pentru sursa citată.
Citește și: Raluca Moianu, dezvăluiri emoționante la doi ani de la moartea soțului său: „Ar fi dorit să fim cât de fericite putem'
Cum să evităm problemele digestive și toxiinfecțiile alimentare de Sărbători
Pentru a evita problemele digestive și toxiinfecțiile alimentare de Sărbători, trebuie să ținem cont de câteva reguli care ne vor ajuta să preîntâmpinăm problemele care pot apărea în urma consumului excesiv de alimente ce conțin grăsimi, carbohidrați și calorii în exces. Toate acestea pot duce la crize neplăcute, deteriorându-ne sănătatea, și, nu în ultimul rând, ne pot strica zilele de sărbătoare. Iată, așadar, cum să evităm problemele digestive și toxiinfecțiile alimentare.
- Trebuie să existe o disciplină a meselor. Este foarte important ca, și în perioada Sărbătorilor, să nu ne abatem de la obiceiurile alimentare. Chiar dacă sunt multe tentații, este bine să ne limittăm la cele 3 mese zilnice și, eventual, să avem câte o gustare compusă din fructe sau dulciuri. Preparatele tradiționale ar fi indicat să fie consumate câte unul la o masă, evitând astfel excesul de grăsimi şi facilitând procesul de digestie.
- Cantități moderate de mâncare. Dat fiind că la masa de Crăciun se mănâncă mai multe preparate ca de obicei, este indicat să limităm cantitățile de mâncare, iar porțiile să fie mai mici.
- Carnea, însoțită de legume. Pentru a favoriza digestia, este bine ca preparatele din carne să fie asociate cu salată și legume şi mai puţin cu cereale. Cartofii sunt de evitat complet. E bine să favorizăm, în schimb, carnea de pasăre şi de peşte, alegeri mult mai sănătoase decât carnea de porc. Evident, ar fi bine să evităm consumul prăjelilor.
- Mai puțin alcool! Chiar dacă alcoolul se potrivește bine cu produsele din carne, e de dorit să dăm dovadă de moderație și în privința băuturilor. Asta deoarece mesele bogate în grăsimi şi alcool pot declanşa pancreatite acute. Consum moderat de alcool înseamnă 30 g alcool pur/zi în cazul bărbaţilor şi 15 g alcool pur/zi în cazul femeilor.
- Hidratarea este foarte importantă. Consumul de apă nu trebuie neglijat în această perioadă, la fel de indicate fiind și ceaiurile. Băuturile carbogazoase și cele îndulcite trebuie evitate. Iar fresh-urile trebuie consumate în cantitate mică, cel mult unul pe zi, deoarece conțin multe zaharuri simple.
- Mişcarea e obligatorie. Dat fiind că vom sta mai mult în casă ca de obicei în această perioadă, mișcarea este extrem de importantă pentru a consuma caloriile în exces. Chiar şi o plimbare în pas alert poate fi de ajutor.
- Cei cu boli cronice – atenție la excese! Persoanele care suferă de boli ce necesită regim alimentar (diabet zaharat, insuficienţă renală cronică, gută, boli inflamatorii ale intestinului, alergii alimentare, HTA etc), trebuie să respecte recomandările nutriţionale făcute de medicul curant.
Cum să evităm problemele digestive și toxiinfecțiile alimentare. În ceea ce privește prevenirea toxiinfecțiilor alimentare, este foarte important să ne aprovizonăm doar din locuri autorizate, să transportăm alimentele din carne crudă separat de celelalte și să le preparăm termic bine, să spălăm temeinic înainte ouăle folosite pentru maioneză, la fel și legumele, să folosim doar apă potabilă la prepararea hranei şi igienizarea bucătăriei și, nu în ultimul rând, să ne spălăm pe mâini de fiecare dată.
Foto: Hepta