Cum se consumă topinamburul, leguma care taie foamea și curăță toxinele din corp

 Dumba Gabriela
.

Topinamburul sau anghinarea de Ierusalim este o plantă ce arată la suprafață precum floarea soarelui, iar în pământ sunt tuberculii cu proprietăți uimitoare. Topinamburul taie foamea și curăță toxinele din corp, dar mulți ocolesc această legumă pentru că nu știu să o consume.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI!

Rădăcina de topinambur este bogată în amidon, este aromată, și este mâncată precum cartofii în multe părți din Europa de Vest și din regiuni mediteraneene. Tuberculii pot avea coaja gri, violet sau roz extern și carne dulce, delicată, texturată, de culoare albăstrui, în interior.

De ce este benefic topinamburul

Tuberculii de topinambur conţin o cantitate de până la 20% substanţă uscată, în care se găseşte din belşug un polimer al fructozei numit inulină. Mai conţin fier, calciu, magneziu, mangan, potasiu, sodiu, siliciu, zinc, proteine, pectine, aminoacizi, vitaminele B1, B2 şi C.  

Topinamburul curăță corpul de toxine

Inulina are acţiune benefică de la nivelul stomacului până la tractul gastro-intestinal, unde se absoarbe în sânge. Leagă o mare cantitate de substanţe care nu sunt necesare organismului, ajutând astfel la eliminarea metalelor grele, a colesterolului, a acizilor graşi, a diferiţilor compuşi chimici toxici.

Inulina stimulează capacitatea de contractare a pereţilor intestinali, ceea ce accelerează curăţarea organismului de toxine şi reziduuri.

Câte calorii are topinamburul

Topinamburul este moderat în calorii, are aproximativ 73 de calorii per 100 g, aproximativ echivalent cu cea a cartofilor.

Rădăcina are cantități neglijabile de grăsime și conține colesterol zero.

Cu toate acestea, profilul său fitochimic de înaltă calitate cuprinde fibre dietetice (carbohidrați fără amidon) și antioxidanți, pe lângă proporții mici de minerale și vitamine.

Aceasta este una dintre cele mai bune surse de fibre dietetice, în special bogate în inulină oligo-fructoză, care este o polizaharidă solubilă non-amidon.

Rădăcina oferă fibre de 1,6 mg sau 4%. Inulina este o zaharină de zero calorii și un carbohidrat inert care nu suferă metabolism în interiorul corpului uman și prin aceasta.

Citește și: Tibi Clenci de la Bravo, ai stil! a dezvăluit secretul mariajului de 23 de ani:„Am locuit din prima zi împreună, mă lasă să…’/ EXCLUSIV

Citește și: Anamaria Prodan și-a vândut toate proprietățile din Dubai, în plin divorț de Laurențiu Reghecampf:„O să stau la hotel’

Citește și: Anca Pandrea are COVID-19 și nu se simte deloc bine.I-a cerut ajutorul lui Gigi Becali

Cum se consumă topinamburul

Topinamburul poate fi consumat crud, decojit sau bine spălat, dar și fiert, la aburi, și sub formă de suc.

Ca şi în cazul cartofilor, tuberculii de topinambur se pot consuma fierţi, în salate, prăjiţi, piure, sau cruzi răzuiţi în salate cu alte rădăcinoase sau sub formă de suc.

„Principala calitate a topinamburului este că ne ţine în frâu apetitul. În ţările vestice, această plantă-legumă este o adevărată senzaţie, deoarece tot mai multe persoane care o folosesc în curele de slăbire au obţinut rezultate evidente şi durabile. Tuberculii de topinambur sunt indicaţi persoanelor supraponderale, cu diabet, osteoporoză, afecţiunidigestive sau boli cardiovasculare”, explică Marina Grigore, specialist în apifitoterapie, pe adevărul.ro.

Rețete cu topinambur

Piure de topinambur

Tuberculii se curăţă de coajă, se spală şi se fierb timp de 25 de minute. Se scurg de apă şi se zdrobesc, după care se pot adăuga 2-3 linguri de smântână şi sare după gust. Piureul rezultat se poate sevi ca şi garnitură.

Supa cremă de topinambur

Se curăţă de coajă un tubercul de aproximativ 100 de grame, se înăbuşă într-o lingură de ulei şi două de apă, împreună cu o linguriţă de curry şi una de miere. Se toarnă peste aproape 750 ml supă de legume sau de pasăre şi dupa aproapre 10 minute de când a început să fiarbă se adaugă 250 ml de smântână. Tot amestecul se fierbe pentru aproape 30 de minute. La final, se potriveşte gustul de sare, se presară pătrunjel proaspăt tocat şi se poate servi.

Chipsuri din topinambur

Tuberculii de topinambur se curăţă de coajă, se spală şi se taie în rondele subţiri, după care se pun în apa rece cu sare şi puţin oţet. În acest timp, pregăteşte o tigaie în care încingi ulei. Rondelele se scurg bine de apă şi se tamponează cu hârtie absorbantă. Se prăjesc rapid în uleiul încins până devin aurii. Se aşază pe hârtie absorbantă pentru a se înlătura surplusul de ulei

  • Vreisă adaugialimente bogate în fibră în dieta ta, vezi și rădăcina de taro
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton