Cum se interpretează rezultatele testului COVID-19. Ce înseamnă anticorpi IgG și IgM și cum îți dai seama dacă ai avut boala

.

Metoda de diagnosticare a infecției COVID-19 utilizată în prezent este reprezentată de testarea RT-PCR, un test care pune în evidență prezența virusului în secrețiile infectate recoltate de la pacienți. Însă, persoanele care doresc să afle dacă au fost infectate cu noul coronavirus și n-au știut că au avut COVID-19 pot apela la testele pentru anticorpi.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE AUGUST, GRATIS, AICI!

Testele pentru anticorpii produși în urma infectării cu COVID-19 arată dacă pacientul a fost infectat cu noul coronavirus. Rezultatele testelor sunt interpretate în funcție de indicatorul de pe eșantion, existând anticorpi IgG și IgM.


Persoanele asimptomatice care doresc să afle dacă au fost infectate
deja cu noul coronavirus pot apela la testele pentru anticorpi. Atât
persoanele care prezintă simptome, cât și cele care se simt perfect
normal reprezintă un risc de infectare a celor din jur și este bine să
se cunoască numărul cât mai real al cazurilor de infecție cu Covid-19,
pentru a putea fi prevenită răspândirea.


Prin urmare, utilizarea testelor care să identifice persoanele expuse anterior virusului pe baza existenței răspunsului imun (IgM si IgG), în special pe cele care nu prezintă simptome este extrem de importantă. Imunoglobulina M (IgM) este tipul de anticorp produs de sistemul imun imediat după infecție, fiind prezentă în prima linie de apărare a organismului în timpul infecțiilor virale, înainte ca sistemul imun să producă anticorpii de tip IgG.

Citește și:

Remedii pentru febra cauzată de COVID-19 și alte infecții virale. Atenție la medicamentele pe care le luați!

Imunoglobulinele G sunt anticorpi extrem de specifici care sunt
esențiali pentru imunitatea pe termen lung si memoria imunologică.

Dacă în prezent eficiența testelor la rapide este pusă la îndoială, în viitor, testarea serologică ar putea avea o mare importanță în elaborarea strategiilor de sănătate publică, citează spynews.ro.

Totul despre testul de diagnostic RT-PCR

Testul diagnostic al SARS-CoV-2 este un test de tip RT-PCR (reacția de polimerizare în lanț), la care se adaugă revers transcriptaza și identificarea în timp real (cu ajutorul unor markeri fluorescenți). Astfel, din proba biologică obținută de la pacient se obține o probă purificată, care conține tot materialul genetic al virusului.
Deci metoda de prelucrare a testelor COVID-19 este realtime PCR din materialul biologic recoltat prin exsudat nazofaringian sau exsudatului orofaringian.
Această metodă detectează virusul în timpul unei infecții curente. Se analizează simultan 3 gene diferite ale virusului, astfel posibilitatea unui rezultat fals negativ este semnificativ redusă față de testele rapide. Rezultatul testării este gata în 24 ore de la intrarea în lucru a probei.


În momentul în care organismul este expus coronavirusului, sistemul imun va reacționa prin producerea de anticorpi. Testele serologice au posibilitatea de a măsură nivelul anticorpilor IgM și IgG produși de organism atunci când este expus la infecția COVID-19.
Întrucât momentul infectării cu virus este adesea necunoscut, combinarea RT-PCR și a testelor serologice poate îmbunătății acuratețea diagnosticului COVID-19, potrivit personalgenetics.ro.
Testarea anticorpilor este un instrument de valoare suplimentar, pentru a exclude cazurile RT-PCR negative.


Citește și:

Vitamina care te ajută în lupta cu COVID-19. Ce alimente trebuie să consumăm pentru protecție în fața bolii

Testele serologice pot juca un rol esențial în lupta împotriva COVID-19, ajutând profesioniștii din domeniul sănătății să identifice persoanele care au fost expuse la virusul SARS CoV-2 și au dezvoltat un răspuns imun. Rezultatele testelor serologice sunt importante în detectarea infecțiilor la pacienții cu simptomatologie redusă sau asimptomatici.
Detecția anticorpilor specifici anti SARS-CoV-2 de tip IgM și de tip IgG permite evaluarea imunizării organismului.