Ministerul Educației a făcut un plan de recuperare a orelor pierdute în timpul grevei din Învățământ. Astfel, recuperarea orelor pierdute în timpul grevei se face până pe 16 iunie pentru elevii din învățământul preșcolar, primar, gimnazial si liceal, cu excepția claselor a VIII-a, a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă și până pe 23 iunie 2023 în cazul claselor din învăţământul liceal – filiera tehnologică.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!
Ministerul Educaţiei a stabilit cum vor fi recuperate orele de curs pierdute în timpul grevei generale. Așadar, potrivit Ministerului Educației, cele trei săptămâni de grevă, ar trebui recuperate în trei zile. În unele unități de învățământ s-a stabilit deja și un orar: 25 de minute de predare, 5 minute de pauză.
„Directorii unităților de învăţământ preuniversitar au obligatia să adapteze orarul și programul de recuperare în functie de specificul unității de învăţământ, disponibilitatea elevilor, infrastructură si resursa umană', se precizează în document.
În ceea ce privește ziua liberă din data de 2 iunie 2023, ministerul Educației precizeaza că poate fi plătită doar dacă a fost recuperată în avans.
Citește și: Theo Rose și Anghel Damian se mută în casă nouă, după ce se va naște fiul lor: „Vor avea mai mult spațiu'
„Prin decizia directorului unității de învățământ preuniversitar și cu aprobarea consiliului de administratie al unității, se pot derula activități de recuperare specifice sistemului național de învățământ preuniversitar, conform legii, pentru activități ce trebuiau să fie realizate în luna iunie 2023, astfel:
- până în data de 16.06.2023 inclusiv, în cazul grupelor/claselor din învățământul preșcolar, primar, gimnazial si liceal, cu excepția claselor de final de ciclu, respectiv a VIII-a, a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă,
- până la data de 23 iunie 2023 în cazul claselor din învăţământul liceal – filiera tehnologică, clasele din învăţământul postliceal, cu exceptia calificărilor din domeniul sănătate și asistenta pedagogică, și pentru clasele din învăţământul profesional,
- pe intreaga durată a cursurilor din acest an școlar (durata stabilită prin planurile- cadru de învăţământ în vigoare) în cazul claselor din învăţământul postliceal, avand calificări din domeniul sănătate şi asistenţă pedagogică.
În ceea ce privește ziua liberă din data de 2 iunie 2023, această zi se pontează, în conformitate cu prevederile H.G. nr.1555/2022 privind stabilirea zilelor lucrătoare pentru care se acordă zile libere, altele decât zilele de sărbătoare legală, pentru anul 2023, cu conditia ca activitatea din această zi să fi fost efectuată în avans.
Directorii unităților de învăţământ preuniversitar au obligatia să adapteze orarul și programul de recuperare în functie de specificul unității de învăţământ, disponibilitatea elevilor, infrastructură si resursa umană. Planul de recuperare se aprobă de consiliul de administratie al unității de învăţământ', potrivit unei informări transmise de Ministerul Educației către Inspectoratele școlare județene și Inspectoratul școlar al Municipiului București pe 13 iunie.
25 de minute de curs, cinci de pauză
În unele școli a fost stabilit ora de curs la 25 de minute și pauza la 5. Astfel, în programul 8.00 – 15.00, vor fi cam 14 ore de cursuri pentru elevi pe zi. Cadrele didactice ar urma să recupereze în acest mod în jur de 42 de ore, care vor fi plătite, potrivit Click!.
Mai mult, a fost comunicat că se poate recupera doar o săptămână din iunie din timpul grevei, nu și cea din mai. De asemenea, ministerul vrea să majoreze sumele pentru cadrele didactice supraveghetori sau care vor corecta lucrările la examenele naționale.
Cu alte cuvinte, la Evaluarea Națională 2023, vor primi 15 lei pentru o lucrare corectată, iar la Bacalaureat câte 18 lei. Sumele pentru asistenții supraveghetori la examene vor fi la Bacalaureat de 157 de lei pe zi, iar la Evaluarea Națională 145 lei pe zi.