Românii trăiesc un moment fără precedent. Curtea Constituţională a decis vineri anularea întregului proces electoral al alegerilor prezidenţiale. În urma acestei decizii se anulează rezultatele din primul tur, iar alegerile prezidenţiale se reiau de la zero. Hotărârea este una istorică și fără precedent în România.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!
Cei care candidează trebuie să își facă din nou și campanie electorală, rămâne acum de văzut cine sunt cei care intră în luptă. Potrivit primelor informații, noile alegeri prezidențiale ar putea fi amânate până în anul 2025. Guvernul urmează să stabilească acum data când românii își aleg noul președinte.
Alegerile din România au fost anulate
Astăzi, 6 decembrie, s-au anulat alegerile prezidențiale în România. Românii ar fi trebuit să meargă duminică și să își exprime votul pentru unul dintre cei doi candidați, Elena Lasconi și Călin Georgescu.
„În şedinţa din data de 6 decembrie 2024, Curtea Constituţională, în vederea asigurării corectitudinii şi legalităţii procesului electoral, şi-a exercitat atribuţia prevăzută de art.146 lit.f) din Constituţie şi, cu unanimitate de voturi, a hotărât următoarele: În temeiul art. 145 lit. f) din Constituţie, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea preşedintelui României, desfăşurat în baza HG 756/2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru preşedintele României în anul 2024 şi a HG 1061/2024 privind aprobarea programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea preşedintelui României în anul 2024″, se arată în decizia CCR, conform Agerpres.
Guvernul este cel care stabilește data pentru alegerea unui nou președinte
Guvernul urmează să stabilească o nouă dată pentru alegerea președintelui. „Procesul electoral pentru alegerea preşedintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea preşedintelui României, precum şi un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare”, se mai arată în decizia CCR.
Această hotărâre presupune reluare completă a procedurilor electorale:
-Guvernul trebuie să stabilească un nou calendenar;
-Candidații vor strânge din nou semnături pentru a putea să își depună candidatura;
-Va avea loc o nouă campanie electorală;
-Se vor organiza două noi tururi de scrutin.
Cum s-a ajuns la anularea alegerilor
Joi, CSAT a desecretizat informaţiile primite de la SRI, SIE şi Ministerul Afacerilor Interne cu privire la campania electorală derulată de Călin Georgescu la alegerile prezidenţiale.
Astfel, informaţiile prezentate de SRI, SIE şi MAI indică faptul că finanţarea campaniei candidatului independent Călin Georgescu pe TikTok s-a ridicat la un milion de euro, că au avut loc acţiuni ale unui actor cibernetic statal asupra infrastructurilor IT&C suport pentru procesul electoral şi că România este o ţintă pentru acţiuni hibride agresive ruse.