Atenție! Cum te tratezi acasă de infecția cu coronavirus, dacă ai simptome ușoare. Ce trebuie și ce NU trebuie să faci

.

Pentru că spitalele nu fac față numărului mare de pacienți, persoanele care au simptome sau sunt infectate cu COVID-19, dar formele sunt ușoare, vor fi nevoite să se trateze la domiciliu. 

De cele mai multe ori, infecţia cu noul coronavirus prezintă simptome uşoare sau moderate, ca în cazul gripei sau răcelii, dar la vârstnici şi alte persoane cu afecţiuni preexistente există riscul ca aceste manifestări să se agraveze în scurt timp. În cazul celei de-a doua categorii, cel mai probabil va fi necesară internarea în spital şi monitorizarea pacienţilor.


Chiar dacă te simţi bine şi poţi face diverse activităţi, aşa cum faci de obicei, este indicat să păstrezi distanţa faţă de membrii familiei cu care locuieşti. De preferat este să stai într-o cameră separată şi să porţi o mască de protecţie, mai ales dacă în aceeaşi locuinţă stă şi o persoană vârstnică, mult mai predispusă la apariţia complicaţiilor cauzate de acest coronavirus.

Nu luați medicamente fără să vă consultați cu medicul de familie și autoizolați-vă!

Autorităţile spun că o persoană care locuieşte singură şi care prezintă simptome specifice de coronavirus trebuie să se autoizoleze la domiciliu cel puţin 7 zile. În cazul în care trăiesc mai multe persoane în aceeaşi locuinţă, se recomandă autoizolarea tuturor acestora până la două săptămâni. Deci nu aveţi voie să ieşiţi din casă până nu trece acest interval!


Dacă ai cea mai mică nelămurire, sună-ţi medicul de familie, contactează telefonic direcţia de sănătate publică de care aparţine judeţul tău şi, în cel mai rău caz, dacă simptomele se agravează sună la numărul unic de urgenţă 112.

O linie telefonică TelVerde dedicată persoanelor care vor să afle mai multe informaţii despre coronavirus este 0800.800.358. Dacă sunteţi în străinătate şi vreţi să aflaţi mai multe informaţii legate de prevenirea infectării cu noul coronavirus, puteţi apela numărul de telefon +4021.320.20.20, tarif normal, 24 de ore din 24.

Unii medici din Franţa susţin că ibuprofenul în doză mare administrat voluntar anterior spitalizării pacienţilor cu COVID-19 le-ar fi agravat acestora simptomele şi, prin urmare, au recomandat înlocuirea acestui medicament cu paracetamol pentru ameliorarea febrei şi a durerilor de cap. Însă medicii germani au reacţionat dur la această afirmaţie şi au spus că nu există dovezi ştiinţifice clare în acest sens, ci numai observaţii clinice.


Doza recomandată de paracetamol în cazul virozelor este la adulţi de 1 g la fiecare 4-6 ore, iar cea maximă este de 4 g într-un interval de 24 de ore.

Nu luaţi paracetamol peste această doză! Sau, şi mai bine, nu luaţi deloc, nici ibuprofen, nici paracetamol, mai ales dacă febra sau durerile sunt suportabile, ci sunaţi-l pe medicul de familie să vă dea cel mai bun sfat, cel puţin până la apariţia de noi date care să fie fără echivoc.

Pe măsură ce îţi recapeţi pofta de mâncare, este recomandat să consumi alimente bogate în vitamine şi minerale, fructe şi legume proaspete, sub formă de sucuri sau supe ori în stare naturală, dacă nu ai probleme la înghiţire.