Pe ce dată este "ploaia de stele" Perseide în 2022. Perseidele sau "ploaia de stele", mai exact de meteori, reprezintă un fenomen cosmic uimitor, care are loc în fiecare an, la sfârșitul verii și ușor de observat de locuitorii emisferei nordice. Privită de la observatorul astronomic, sau chiar dintr-un parc mai izolat, această "ploaie de stele" reprezintă un moment ce nu trebuie ratat.
CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA! DE IULIE, GRATIS, AICI!
Pe ce data sunt Perseidele în 2022
Perseidele 2022 pot fi văzute în acest an, în perioada 23 iulie – 22 august, iar apogeul fenomenului astronomic va fi atins între 11 august, la miezul nopții, și 13 august, aproape de răsăritul soarelui.
Pentru a putea observa mai bine Perseidele din 2022, astronomii vă recomandă să priviți cerul pentru o oră, în jur de miezul nopții, mai ales în perioada 11-13 august, când fenomenul este la apogeu și devine foarte vizibil.
De asemenea, este indicat să mergeți în parcuri sau locuri care se află departe de poluarea atmosferică și ferite de lumina artificială și să utilizați un telescop.
Ce este „ploaia de stele” Perseide
Perseidele reprezintă o ploaie de meteori, care apare în fiecare an, atunci când Pământul traversează orbita unei comete, iar resturile acesteia intră în atmosferă.
Meteorii sunt denumiți stele căzătoare, deși ei nu au nimic de-a face cu stelele.
În general, Perseidele sunt asociate cu cometa Swift-Tuttle. Atunci când micile trenuri de praf lovesc atmosfera superioară a Pământului, crează un fenomen aparte.
Potrivit site-ului Observatorului Astronomic, Perseidele sunt denumite după constelaţia din care par că vin şi reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an.
Un meteor tipic Perseid se mișcă la 133.200 mph (214.365 km/h) când intră în atmosfera Pământului. Majoritatea Perseidelor sunt mici, de dimensiunea unui grăunte de nisip.
Aproape niciunul dintre fragmente nu cade de obicei pe Terra, dar dacă o face, se numește meteorit.
Orice obiect mai mare decât un strugure va produce o minge de foc, care de multe ori este însoțit de o strălucire persistentă, cunoscută sub numele de tren de meteori.
Temperaturile acestor „particule stelare”, denumite Perseide, sunt de peste 1.650 Celsius, pe măsură ce fiecare fragment călătorește prin atmosferă, comprimă și încălzește aerul din fața sa.
Cele mai multe dintre fragmente sunt vizibile când se află la aproximativ 97 de kilometri de sol.
Citește și: Andra Voloș s-a certat cu Dana Badea. De la ce a pornit conflictul dintre cele două:„E geloasă
Citește și: Cum arată Denise Rifai în pantaloni scurți.Prezentatoarea TV se îmbracă sexy, în timpul liber
Citește și: Mihaela Rădulescu și Felix Baumgartner, vacanță de vis în Franța.Imagini cu cei doi îndrăgostiți
Cum găsiți Perseidele
Ploile de meteoriți sunt numite după constelațiile din care par să vin meteorii. Raportându-ne la Terra, Perseidele par să vină aproximativ din direcția constelației Perseus, situată în emisfera nordică.
Meteorologii sugerează evitarea poluării luminoase din jurul locului de observație.
Este recomandat să se găsească zone mai puțin locuibile, în mediul rural, într-un parc, pe munte.
Pentru a găsi ploaia de meteoriți Perseide, NASA sfătuiește să căutați punctul de pe cer de unde par să provină, acesta este cunoscut sub numele de radiant. Potrivit NASA, radiantul Perseidelor se află în Constelația Perseus.
Deși Perseus nu este o constelație ușor de găsit, se află lângă constelația Cassiopeia, mai strălucitoare și mai distinctă, pe cerul nopții.
Pentru a putea observa Perseide nu aveți nevoie de un instrument astronomic, de tip telescop. Vă trebuie doar o pătură sau ceva pe care să stati întins.
Pentru a vedea cât mai mulți meteori, trebuie să priviti cerul cel puțin o oră, conform Observatorului astronomic de la București.
Ce alte ploi de stele pot fi urmărite în 2022
Lyridele: 21-22 aprilie
Eta Aquariids: 4-5 mai
Acvariidele delta sudice: 29-30 iulie
Alfa Capricornidele: 30-31 iulie
Perseidele: 11-12 august
Orionidele: 20-21 octombrie
Tauridele sudice: 4-5 noiembrie
Tauridele nordice: 11-12 noiembrie
Leonidele: 17-18 noiembrie
Geminidele: 13-14 decembrie
Ursidele: 21-22 decembrie.
Vezi şi Perseidele 2022 – cu ce este diferită ploaia de meteori anul acesta!
Citeşte şi: Curiozităţi despre Calea Lactee – lucruri neștiute despre galaxia în care trăim