Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a explicat de ce nu candidează la alegerile din mai. În ciuda vizibilității de care se bucură și a șanselor reale de a obține un rezultat bun, politicianul a ales să-și respecte angajamentele asumate anterior și să nu contribuie la neîncrederea românilor în clasa politică.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!
Cuprins
După demisia lui Klaus Iohannis, Ilie Bolojan a fost desemnat președintele interimar al României. Fiind o figură politică bine cunoscută și apreciată, mulți se așteptau ca el să își anunțe candidatura la alegerile prezidențiale din luna mai. Însă, spre surprinderea unora, politicanul a ales să nu intre în cursa pentru Cotroceni.
Cuprins
Ce obiective are Ilie Bolojan în acest interimat
Ilie Bolojan recunoaște că nu s-a așteptat că va ajunge în postura de președinte interimar al României, funcție pentru care, crede el, trebuie să ai ani buni de experiență în spate.
„Nu m-am gândit niciodată că o să ajung în această situație, dar, fiind președintele Senatului, nu aveam cum să evit și, fiind și o situație de criză pentru România, nu ne puteam permite niciun fel de răzgândiri. Dar e bine să nu fii aruncat niciodată pe funcții pentru care nu ești pregătit, e bine ca lumea politică să-și pregătească oameni pentru toate pozițiile, inclusiv pentru poziția de președinte ai nevoie de ani în spate’, a precizat Bolojan, potrivit Bihoreanul.
Ilie Bolojan a explicat și care sunt obiectivele sale pentru acest interimat.
„Fiind o situație dificilă atât în plan extern, cât și în plan intern, o condiție importantă era să menținem țara într-o situație stabilă, și atunci stabilitatea guvernării, colaborarea cu Guvernul, a fost un element important. (…)
Un alt element important a fost ca în condițiile de turbulențe externe – cu războiul din Ucraina, negocierile ruso-americane și americano-ucrainene, problemele din relația SUA – UE, chestiunea tarifelor – să ții țara în coordonate care să țină cont atât de componenta de securitate de care avem nevoie, de relația cu SUA, care azi sunt un garant al securității Europei datorită forței militare, cât și de aspectele economice care ne influențează, apartenența la UE, accesul la fondurile europene, la piețele europene. Pentru că mandatul este limitat, cu o autoritate limitată, m-am gândit că, dacă nu pot să fac bine, să nu fac rău, și am încercat să contribui și eu la recâștigarea încrederii în instituții. Asta înseamnă un comportament normal, transparență, relații cât mai firești cu oamenii…’, a adăugat Bolojan.
De ce nu a candidat la alegerile prezidențiale
Ilie Bolojan explică că nu a candidat la alegerile prezidențiale deoarece consideră că, indiferent de avantajele unei conjuncturi politice, cuvântul dat și angajamentele asumate trebuie respectate. Într-un context în care încrederea în clasa politică este deja fragilă, politicianul afirmă că orice abatere de la înțelegerile făcute riscă să adâncească ruptura dintre cetățeni și cei care îi reprezintă.
„În momentul în care am devenit președintele PNL, sigur că mi-am generat o anumită vizibilitate. A fost săptămâna aceea între alegerile prezidențiale și parlamentare, în care a trebuit să fiu cât se poate de vizibil pentru ca, împreună cu colegii, să facem ca PNL să recupereze din terenul pierdut și să rămână un partid relevant. Ajungerea apoi în poziția de președinte interimar a fost o conjunctură, dar asta nu înseamnă că, dacă, la un moment dat, o anumită conjunctură te poate avantaja, tu trebuie să nu mai respecți nimic din ce ai semnat sau din ce te-ai angajat față de alții, pentru că și așa încrederea este foarte scăzută. Dacă noi, cei din lumea politică, nu respectăm nicio înțelegere și toate le dăm peste cap, e greu de presupus că o să ne respecte cetățenii’, a răspuns Bolojan, după ce a fost întrebat de ce nu a candidat la alegerile prezidențiale.
Ce crede Ilie Bolojan despre candidatura lui Crin Antonescu
În final, Ilie Bolojan și-a arătat încrederea față de Crin Antonescu, candidatul alianței electorale.
„În această perioadă am încercat să arăt că nu instituțiile, ci oamenii care le ocupă sunt de cele mai multe ori problema, că pot fi oameni care, ajunși într-o funcție cum este și cea de președinte, ar putea să facă cel puțin la fel de bine lucrurile. Eu am spus, și nu mă ascund, că am încredere că dl. Crin Antonescu poate fi un președinte bun, care să ducă România înainte, sigur, corectând lucrurile care s-au acumulat în mod greșit. Dar nu numai o persoană este problema, ci contează și contextul, contează să faci masă critică, să-ți faci majorități ca să poți duce lucrurile înainte, și asta a fost logica după care am acționat’, a mai adăugat el.
„Una e să vină prieteni care să-ți propună să candidezi, să-ți arate că în sondaje ai o cotă de încredere bună, dar trebuie să fii un om realist și să înțelegi ceea ce este bine. Cum să vă spun? Dacă țara noastră va ieși bine după aceste alegeri, partidele și liderii acestora vor fi o problemă secundară, pentru că vor ieși și ei mai bine. Dacă țara iese prost după acest rând de alegeri, dacă în loc să ne adunăm și să tragem la aceeași căruță, să îndreptăm lucrurile ca să nu ajungem cu spatele la zid, se va intra într-o dihonie, într-o instabilitate, nu mai contează cum ies liderii de partide sau partidele, pentru că, ieșind țara prost, ei vor ieși și mai prost’, a mai susținut Bolojan.
Sursa foto: Hepta