De ce apare somnolența diurnă și cum poți scăpa de ea! Cu siguranță cel puțin o dată te-ai confruntat cu somnolența diurnă. Nu știi la ce se referă? Răspunsul este simplu! Somnolența diurnă este acea senzație de oboseală accentuată și nevoia de a dormi în timpul zilei. Ei bine, a venit momentul să vezi care sunt cauzele pentru care apare, dar și cum poți scăpa de ea.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!
Ți se întâmplă și ție ca după ce iei masa de prânz să ai senzația că o să adormi chiar și în picioare? Sa să vrei să pui capul pe birou și să tragi un pui de somn? Ei bine, nu-ți face griji! Nu ești singurul sau singura. Este o problemă des întâlnită, în zilele noastre, iar cauzele sunt destul de multe. Poate fi de la oboseala accentuată, mesele copioase sau chiar de la vreme. Știm că zilele înnorate, ploioase sau de iarnă sunt ideale pentru un film și un somn la căldură.
Citește și: Cum afectează lipsa somnului greutatea copiilor
Citește și: Cât de important este să ai o rutină de somn. Bonus: sfaturi pe care să le aplici pentru un somn mai bun
De ce apare somnolența diurnă și cum poți scăpa de ea
Cu toții ne-am confruntat cel puțin o dată cu stări de somn în miezul zilei și nu știam ce să mai facem pentru a putea să ne terminăm treburile fără a adormi. Ei bine, a venit momentul ca oricine să afle că aceste stări, adunate, duc la denumirea de somnolența diurnă excesivă. Se manifestă prin dificultatea de a rămâne treaz și alert în timpul zilei, iar experții definesc această problemă ca fiind diferită de oboseala obișnuită.
Mai mult decât atât, conform unui studiu realizat în Statele Unite în 2020, de Fundația Națională pentru Somn, aproape 50% dintre persoanele adulte se confruntă cu somnolență diurnă în trei, până la șapte zile din săptămână. În același timp, 40% dintre persoanele intervievate au declarat că somnolența le afectează activitățile zilnice.
Care sunt cauzele somnolenței diurne?
Foarte multe persoane se confuntă cu somnolența diurnă. Potrivit specialiștilor, această afecțiune nu este o problemă de sănătate în sine, însă poate fi considerat un simptom pentru altele. Principala cauza a somnolenței diurne este reprezentată de lipsa somnului, cât și de obiceiul de a sta noaptea până târziu sau de a te trezi mult prea devreme, ceea ce duce la deficitul de somn.
Somnolența diurnă mai este dată și de insomnie, tulburările de somn, sindromul picioarelor neliniștite, urinarea frecventă în timpul nopții, dar și din cauza medicamentelor. Este vorba în special de sedative, antidepresive, analgezice sau medicamente antihistaminice.
Cum poți combate somnolența diurnă
Nu este motiv de panică fiindca somnolența diurnă poate fi prevenită și tratată în cele mai multe cazuri. Aceasta poate fi cauzată de obiceiuri greșite de somn sau de diverse afecțiuni, astfel că există diferite abordări pentru a combate somnolența diurnă. Nu este cazul să recurgi la fel și fel de metode pentru a trata aceste afecțiuni, ci recomandarea este de a merge la un medic care te poate ajuta să descoperi adevărata cauză a somnolenței diurne.
Sursă foto: Pixabay