De ce ciocnim ouăle de Paște. Ce spune tradiția

 Dumitrache Laura
.

De ce ciocnim ouăle de Paște. Ciocnitul ouălor de Paște reprezintă o tradiție veche, pe care creștinii ortodocși o păstrează și în ziua de astăzi. Tradiția ce este respectată și la noi în țară de către credincioși arată că în unele zone mai aduce și alte obiceiuri. Legenda spune că Fecioara Maria a fost cea care a dus primele ouă înroșite și le-a dus de pomană.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!

Una dintre legende spune că Fecioara Maria s-a dus să îl vadă pe Iisus Hristos atunci când era răstignit pe cruce. Aceasta ar fi pus un coș cu ouă la picioarele sale care s-au înroșit cu sângele lui. De asemenea, se spune că Mântuitorul a spus că ouăle roșii vor fi un simbol al amintirii sale. Chiar și așa, deși această tradiție datează de ani de zile, puțini sunt cei care știu de ce ciocnim ouăle de Paște.

De ce ciocnim ouăle de Paște

Ciocnitul ouălor de Paște este un obicei străvechi care poartă o însemnătate religioasă, fiind desprind din paginile Bibliei. Tradiția spune că ouăle care se vopsesc se încondeiează cu atenție în Joia Mare. Mai mult, acestea sunt încondeiate cu diferite modele în funcție de regiunea țării. În trecut, culoarea principală pentru vopsirea ouălor de Paște era roșul, dar acum lucrurile s-au schimbat. Pe masa de Paști sunt ouă colorate în galben, verde, albastru sau violet.

Totuși, multă lume se întreabă de ce ciocnim ouăle de Paște, dar puțini știu semnificația acestei tradiții. Ciocnirea ouălor amintește de momentul în care Maria a împărțit Pască și ouă în fața mormântului lui Iisus. Se spune că sparagerea ouălor reprezintă deschiderea mormântului și Învierea Mântuitorului, relatează A1.ro.

Cum se ciocnesc corect ouăle de Paște

Joia Mare este dedicată vopsirii și încondeierii ouălor de Paște pentru masa de sărbătoare. Există credința că aceste ouă trebuie să fie roșii, deoarece simbolizează sângele Mântuitorului răstignit pe cruce. Prima regulă importantă de care trebuie să se țină cont în ceea ce privește ciocnirea ouălor este legată de vârsta persoanelor. Mai exact, primul care ciocnește este bărbatul mai în vârstă de la masă. Acesta va rosti „Hristos a Înviat!', în timp ce partenerul său va răspunde cu „Adevărat a Înviat!'.

O altă regulă de care trebuie să se țină cont este ordinea în care se ciocnesc ouăle. Prima dată se vor ciocni soții între ei, apoi părinții cu copiii. La final, părinții cu celelate rude care sunt invitate la masa de sărbătoare. A treia regulă spună că în prima zi de Paște, ouăle se ciocnesc numai cap în cao, în timp ce a doua zi se pot ciocni cap, partea opusă sau fețele laterale între ele.

Ce alte tradiții mai există de Paște

Tradiția ortodoxă spune că oamenii postesc timp de șase zile înainte de ziua de Paște. Paștele are loc în fiecare an în ziua de duminică. De asemenea, în seara de sâmbătă spre duminică, este dedicată slujbei de Înviere a Domnului Iisus Hristos.

În Banat se spune că oamenii nu au voie să doarmă pe timpul zilei în Joia Mare. De asemenea, o altă tradiție spune că oamenii se înnoiesc cu haine în Ziua de Paște. Una dintre tradițiile noastre spune că în Joia Mare gospodinele pregătesc cu spor pască.

Sursa: catine.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton