Ceaiul negru cu lapte, un deliciu, un supliciu sau un capriciu? Ei bine, ceaiul negru cu lapte pe care îl asociem britanicilor vine, de fapt, din anul 1680 din Franţa, unde nobilii îşi serveau invitaţii cu ceva total inedit, ceai cu lapte. Dincolo de gust, combinația are la bază și o explicație medicală, iar adăugarea laptelui în ceai ține de sănătate.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IANUARIE, GRATIS, AICI!
Nutriţioniştii spun că e indicat să punem lapte în ceaiul negru pentru a nu se bloca absorbţia fierului în organism.
„Argumentele din spatele obiceiurilor „De ce englezii pun lapte în ceai?' Ca să blocheze efectul taninurilor!
Unele obiceiuri sau combinații alimentare par curioase, însă întotdeauna în spatele unei tradiții se ascunde un argument nutrițional real.
Taninurile sunt substanțe cu efect antioxidant prezente în ceai, cafea, fructele de culoare închisă și vinul roșu. În principiu ele au efecte benefice antioxidante, însă ceaiul negru are un inconvenient: blochează absorbția fierului.
Citește și:
Nutriționistul Mihaela Bilic: „Cu două ciorbe pe zi poți slăbi 30 de kilograme în 6 luni’
Fructele cu cele mai multe calorii. Mare atenție în ce cantități le consumi!
Cartofii clasici și cartofii dulci. Câte calorii au și care sunt mai sănătoși
O ceașcă de ceai băută în timpul mesei scade cu 10-60% absorția de fier din alimente sau suplimente pe o perioadă de 45 minute.
Ceaiul negru este cel mai puternic inhibitor al absorbției fierului, efect pe care ceaiul verde sau cafeaua nu îl are. Cum putem scăpa de acest inconvenient? Punând lapte în ceai, după metoda englezească. Taninurile se vor lega de proteinele din lapte și în felul acesta fierul rămâne neafectat.
Altă soluție ar fi să evităm să bem ceai atunci când consumăm produse bogate în fier: carne, pește, ficat, legume cu frunze verzi (spanac, pătrunjel)', a explicat medicul nutriţionist Mihaela Bilic, pe Facebook.
Cum prepară englezii ceaiul negru cu lapte
Britanicii au venit cu reţeta perfectă de ceai negru cu lapte. La 200
ml de apă la temperatura de 100 grade Celsius se adaugă un plic de ceai
sau o linguriţă, se lasă fix 2 minute la infuzat şi se toarnă exact 10
ml de lapte.
După aproximativ 6 minute ceaiul este gata să fie servit. Aşadar, se poate folosi această reţetă pentru orice fel de ceai amar, dar e bine să ştiţi că acesta îşi pierde din substanţele care au cu adevărat efecte benefice pentru corp. Ceaiurile foarte aromate sau foarte tari merg perfect cu un strop de lapte.
Vezi și Istoria ceaiului – unde a apărut, beneficii, curiozități, arta ceaiului
Descoperă şi care este diferența dintre lapte UHT și lapte pasteurizat, precum şi diferenţa dintre iaurt, chefir şi sana!