De ce nu ar mai vrea Sara Melinda Moiș, fata de 13 ani răpită și violată, să se întoarcă la familia ei. Cazul Melindei, fata în vârstă de 13 ani care a dispărut de acasă zilele trecute, a cutremurat România și în continuare apar detalii neașteptate în anchetă. Deși a fost violată și, potrivit martorilor, copilei i s-ar fi administrat substanțe ilegale, se pare că nu dorește să revină în sânul familiei de unde a fugit. Mulți se întreabă acum care ar fi motivul, astfel că psihologul Keren Rosner a explicat pe larg aceste decizii și cazuri, care sunt foarte des întâlnite!
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI!
De ce nu ar mai vrea Sara Melinda Moiș, fata de 13 ani răpită și violată, să se întoarcă la familia ei. . Dispariția adolescentei de 13 ani, pe nume Sara Melinda Moiș, din Sighetu Marmației, a imobilizat autoritățile, astfel că după ce a fost găsită, a fost preluată de către autorități, iar oamenii legii continuă cercetările pentru a stabili concret cum s-a ajuns în acest punct la o vârstă atât de fragedă. De asemenea, tot despre ea s-a aflat inclusiv faptul că în trecut ar fi încercat să-și pună capăt zilelor de trei ori.
De ce nu ar mai vrea Sara Melinda Moiș, fata de 13 ani răpită și violată, să se întoarcă la familia ei
În prezent, Sara Melinda se află în prezent în grija asistenților sociali și ar refuza vehement să se întoarcă acasă la familia ei care a promis o recompensă de 10.000 de euro pentru cei care o găsesc pe adolescentă. Sunt în continuare numeroase semne de întrebare privind acest caz, care nu este unic, ci destul de des întâlnit, astfel că psihologul Keren Rosner a vorbit despre motivele pe care le au adolescenții atunci când pleacă de acasă și nu își mai doresc să revină în sânul familiei unde au crescut.
„În general, când un adolescent ia o astfel de hotărâre, înseamnă că în familia respectivă sunt niște probleme. Fie între părinți, fie între părinți sau unul dintre părinți și adolescent.
Niciun adolescent care are o viață echilibrată, frumoasă în familie și se înțelege, se simte iubit, acceptat, nu va pleca. În general, sunt niște presiuni și o atmosferă pe care el nu mai vrea să o trăiască și atunci preferă un alt mediu care poate să îi confere doar în imaginație un habitat mai sănătos, mai plăcut, dar prefera asta decât să revină într-un mediu în care nu s-a simțit deloc bine”, a explicat Keren Rosner, pentru WOWbiz.ro.
De ce refuză tinerii să se întoarcă la familie, după ce au fugit de acasă
Psihologul Keren Rosner susține că sunt mai multe cauze pentru care un adolescent își dorește să plece de acasă, chiar dacă nu știe încotro să meargă sau ce să facă. Abuzurile, indiferent de natura lor, pretențiile, criticile duse la extrem sunt doar câteva dintre cauzele în care noua generație poate ajunge să ia o astfel de decizie. De asemenea, mediul toxic în care trăiesc îi duc cu gândul la evadare, astfel că ei nu văd, conform spuselor specialiștilor, întoarcerea acasă o soluție bună, ci din contră.
„Este posibil ca un adolescent care poate a trăit un anumit gen de abuz, nu vorbim neapărat de abuz fizic, poate să fie un abuz emoțional, pretenții nerealiste ale părinților. Sunt foarte mulți părinți care tratează bine copilul privind din afară, dar copilul se simte presat de anumite așteptări și pretenții din partea părinților.
Spre exemplu, o anumită performanță școlară sau o anumită conduită. De exemplu, sunt părinți care nu permit adolescenților să iasă cu prietenii sau să aibă prieteni. Nu permit note sub o anumită valoare și atunci adolescentul se simte atât de împovărat de această presiune, încât preferă să iasă, să plece.
Sunt foarte multe variante de abuz psihologic pe care un adolescent le trăiește și dacă găsește posibilitatea să iasă, el nu va refuza. Sigur că el nu are discernământul și nu are capacitatea și critica gândirii, astfel în cât să analizeze că dacă iese din mediul familial nu va găsi un mediu mai bun și că își ratează viitorul. El caută o soluție de moment și aceasta este soluția de moment. Să iasă și să nu mai fie acolo”, a mai adăugat psihologul Keren Rosner.
De ce ajung adolescenții să consume substanțe interzise
Psihologul Keren Rosner a dezvăluit nu doar cauzele pentru care adolescenții aleg să fugă de acasă sau cele pentru care nu-și doresc să revină la familia lor. Aceasta a explicat pe larg cum se ajunge la consumul de droguri de la vârste fragede. Una dintre cauza este clar anturajul în care se învârte un adolescent, însă mai apoi intervin și alte detalii, precum problemele în familie, tristețea, dezamăgirea și dramele trăite într-un timp scurt.
„Un adolescent ajunge să fie consumator de substanțe interzise pentru că are niște probleme în familie pentru că un copil de care se preocupă părinții, dar într-un mod corect și echilibrat, nu într-un mod critic și cu pretenții exagerate, un astfel de copil nu are tentația atât de puternică să consume și să aibă astfel de escapade emoționale.
Adolescenții asta caută. Pe de-o parte, se conformează grupului și fac ce fac ceilalți, după care încep să caute starea aia emoțională pe care alcoolul sau substanțele interzise o dau. Întrebare ase pune: De ce căuta această stare?! Este foarte posibil să existe o tristețe sau o nemulțumire în viața acelui copil”, a mai precizat Keren Rosner, pentru sursa menționată mai sus.
Sursă foto: Facebook